Ολλανδικός θρίαμβος στην «Παγκόσμια Ηλιακή Πρόκληση»

Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου 2013 21:54
worldsolarchallenge.org
A- A A+

Διασχίζοντας την Αυστραλία από το βόρειο ως το νότιο άκρο μέσα σε 33 ώρες, το αυτοκίνητο Nuna7 που τροφοδοτείται από τον ήλιο, χάρισε σε ομάδα ολλανδών φοιτητών την πέμπτη τους νίκη στο World Solar Challenge.

Το ηλιακό όχημα με την «υπογραφή» φοιτητών από το πανεπιστήμιο του Ντελφτ έφθασε στην Αδελαΐδα λίγο μετά τις 10 το πρωί, έχοντας διανύσει 3.021 χιλιόμετρα από το Ντάρουιν με μέση ταχύτητα 91 χιλιομέτρων την ώρα.

Τερμάτισε μάλιστα δύο ώρες νωρίτερα από το αυτοκίνητο των ιαπώνων ανταγωνιστών, ενώ ολλανδοί φοιτητές κατέκτησαν και την τρίτη θέση στο πρωτάθλημα. Η μάχη κρίθηκε στα τελευταία 50 χιλιόμετρα, εξαιτίας της βροχής και της συννεφιάς που ανάγκασε το ιαπωνικό ηλιακό όχημα να κάνει στάση για φόρτιση.

Στον αγώνα που διεξάγεται κάθε δύο χρόνια συμμετείχαν ομάδες από 20 χώρες. Τα πληρώματα είχαν τη δυνατότητα να αποθηκεύσουν λίγη ενέργεια, όμως η μεγαλύτερη ποσότητα έπρεπε να προέρχεται απευθείας από τον ήλιο, μεταξύ 8 το πρωί και 5 το απόγευμα.

WORLDSOLARCHALLENGE.ORG

«Είχαμε υπολογίσει κάθε δευτερόλεπτο του αγώνα. Γνωρίζαμε ακριβώς τι καιρό θα έκανε, πόση μπαταρία θα είχαμε και πόση ενέργεια θα έπρεπε να χρησιμοποιήσουμε με την ταχύτητα οδήγησης», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας Nuon, «συμμάχου» της ολλανδικής ομάδας. «Είχαμε υπολογίσει τα πάντα έτσι ώστε η μπαταρία μας να είναι εντελώς άδεια τη στιγμή του τερματισμού και έτσι ώστε να οδηγούμε με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα.»

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή