Συρία: Τουλάχιστον 30 νεκροί σε αεροπορικές επιδρομές

Περισσότεροι διεθνείς επιθεωρητές για τα χημικά όπλα έφτασαν στη χώρα
Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου 2013 18:32
UPD:18:43
REUTERS/Ammar Abdullah

Κόσμος έχει συγκεντρωθεί στην περιοχή που σημειώθηκε η επίθεση στο Χαλέπι.

A- A A+

Τουλάχιστον 30 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων άμαχοι, σκοτώθηκαν την Πέμπτη σε αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποίησαν οι συριακές ένοπλες δυνάμεις κατά θέσεων ανταρτών στις επαρχίες του Χαλεπίου, στην βόρεια Συρία και της Ντεράα στη νότια, μετέδωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Στην επαρχία του Χαλεπίου, όπου μαίνονται οι μάχες ανάμεσα στον στρατό και τους αντάρτες για τον έλεγχο της πρώην οικονομικής πρωτεύουσας της χώρας, πόλεων και οδών εφοδιασμού, συνολικά 16 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων μια γυναίκα και δύο παιδιά, σκοτώθηκαν από τις επιδρομές αεροσκαφών και ελικοπτέρων των κυβερνητικών δυνάμεων στο Σφιρέ.

Η πόλη, η οποία βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα του Χαλεπίου ελέγχεται από τους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε (EIIL), η οποία συνδέεται με την Αλ Κάιντα, όπως και άλλες ισλαμιστικές οργανώσεις.

Στην ίδια επαρχία, έξι άνθρωποι, μεταξύ των οποίων μια γυναίκα και ένα παιδί, έχασαν την ζωή τους στην πόλη Μένμπετζ, τον έλεγχο της οποίας έχουν επίσης οι τζιχαντιστές της EIIL και άλλες ισλαμιστικές οργανώσεις.

Εξάλλου στην επαρχία Ντεράα, στη νότια Συρία, οκτώ άνθρωποι, μεταξύ των οποίων δύο παιδιά, σκοτώθηκαν από αεροπορική επιδρομή που σημειώθηκε στην πόλη Νάουα, η οποία ελέγχεται κατά το ένα ήμισυ από τους αντάρτες και κατά το άλλο από τις κυβερνητικές δυνάμεις.

Η Γενική Επιτροπή της Συριακής Επανάστασης γνωστοποίησε ότι στην πόλη υπάρχουν επίσης «πολλοί τραυματίες, οι περισσότεροι από τους οποίους βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση».

Αυξάνονται οι επιθεωρητές για τα χημικά

Την ίδια ώρα άλλοι 12 επιθεωρητές του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) έφτασαν στην Συρία το βράδυ της Τετάρτης, ενώ οι επιθεωρητές του οργανισμού που βρίσκονται εκεί άρχισαν την Πέμπτη νέα αποστολή.

«Δώδεκα επιθεωρητές έφτασαν στην Συρία, αυξάνοντας σε 27 τον αριθμό των επιθεωρητών στην χώρα», δήλωσε ο Μάικλ Λούαν, εκπρόσωπος του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ).

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι 15 επιθεωρητές που βρίσκονταν ήδη στην Συρία έχουν επισκεφθεί μέχρι στιγμής τρεις τοποθεσίες και προγραμματίζεται να επιθεωρήσουν και άλλες τις ερχόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου, οι επιθεωρητές οι οποίοι βρίσκονταν ήδη στη χώρα αναχώρησαν την Πέμπτη από το ξενοδοχείο τους στην Δαμασκό για άγνωστη τοποθεσία.

Κοινή ομάδα του ΟΗΕ και του ΟΑΧΟ άρχισε την περασμένη εβδομάδα να καταστρέφει όπλα και εγκαταστάσεις κατασκευής όπλων βάσει του αμερικανορωσικού σχεδίου, το οποίο υποστηρίζεται από απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας.

Την Τετάρτη, ο γενικός διευθυντής του ΟΑΧΟ, Αχμέτ Ουζουμτζού, δήλωσε ότι η συριακή κυβέρνηση είναι συνεργάσιμη και ότι οι επιθεωρητές θα επισκεφθούν 20 τοποθεσίες στην χώρα.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γερμανικό Πρακτορείο, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή