Νέοι έλεγχοι των επιθεωρητών του ΟΗΕ στο Ιράκ

Παρασκευή, 03 Ιανουαρίου 2003 11:27
A- A A+

Νέους ελέγχους σε τέσσερις περιοχές στο Ιράκ πραγματοποίησαν σήμερα οι επιθεωρητές του ΟΗΕ που ερευνούν για όπλα μαζικής καταστροφής,ανακοίνωσαν ιρακινοί αξιωματούχοι.

Ειδικοί σε πυραυλικά συστήματα επιθεώρησαν το κρατικό εργοστάσιο Αλ Ρασίντ, 60 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Βαγδάτης,το οποίο ελέγχεται από την Επιτροπή Αμυντικής Βιομηχανίας.

Ομάδα χημικών επιστημόνων επιθεώρησε επίσης το εργοστάσιο αλ Μπασίλ στο Ναράουαν,όπου παράγονται χημικές πρώτες ύλες. Επιστήμονες της επιτροπής Ελέγχου και Επαλήθευσης του ΟΗΕ (UNMOVIC) κατευθύνθηκε προς το Ραμαντί, 110 χιλιόμετρα δυτικά της Βαγδάτης, ενώ μιά ομάδα βιολόγων αναχώρησε για τη Βασόρα.

Περισσότεροι από 100 επιθεωρητές του ΟΗΕ πραγματοποιούν εδώ και 36 ημέρες ελέγχους στο ιρακινό οπλοστάσιο και έχουν ελέγξει 230 σημεία. Σύμφωνα με τη Βαγδάτη, οι επιθεωρητές δεν έχουν ανακαλύψει κάτι που να στηρίζει τις αμερικανο-βρετανικές κατηγορίες για ύπαρξη όπλων μαζικής καταστροφής.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζωρτζ Μπους προειδοποίησε πάντως τον Ιρακινό πρόεδρο Σαντάμ Χουσέιν ότι «πλησιάζει η μέρα της κρίσεώς» του. Ο Μπους δήλωσε στους δημοσιογράφους στο ράντσο του στο Κρόφορντ του Τέξας ότι δεν υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι ο Ιρακινός ηγέτης θα αφοπλισθεί ειρηνικά.

«Για 11 ολόκληρα χρόνια, η ανθρωπότητα έχει συνδιαλλαγεί μαζί του, και τώρα πρέπει να καταλάβει ότι η μέρα της κρίσεώς του πλησιάζει και επομένως πρέπει να αφοπλιστεί οικειοθελώς», είπε ο Μπους. «Ελπίζω ότι ο Σαντάμ Χουσεϊν θα αντιληφθεί ότι μιλάμε σοβαρά».

Ο Ιρακινός αντιπρόεδρος, Ταρέκ Αζίζ, κατηγόρησε νωρίτερα την Ουάσινγκτον για «ιμπεριαλιστικό σχέδιο» να εισβάλει στη χώρα του ανεξάρτητα από την ετυμηγορία των επιθεωρητών όπλων του ΟΗΕ, που χτενίζουν το Ιράκ για όπλα μαζικής καταστροφής.

Αμερικανικα και βρετανικά αεροσκάφη έπληξαν τα ξημερώματα εγκατάσταση τηλεπικοινωνιών της ιρακινής αντιαεροπορικής άμυνας στο νότιο Ιράκ, απαντώντας σε εχθρικά πυρά που δέχθηκαν, όπως ανακοινώθηκε από τον αμερικανικό στρατό.

Τα αεροσκάφη χρησιμοποίησαν κατευθυνόμενες βόμβες για να χτυπήσουν το σύστημα τηλεπικοινωνιών που είχαν εγκαταστήσει οι Ιρακινοί κοντά στο Αλ Κουτ, περίπου 160 χιλιόμετρα νότια της Βαγδάτης, όπως ανακοίνωσε στη Φλόριντα η Κεντρική Διοίκηση του αμερικανικού Στρατού.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή