Β. Κορέα : Οι ΗΠΑ ευθύνονται για την κρίση με το πυρηνικό πρόγραμμα

Παρασκευή, 03 Ιανουαρίου 2003 12:06
A- A A+

Ο πρεσβευτής της Βόρειας Κορέας στην Κίνα επέρριψε στις Ηνωμένες Πολιτείες την ευθύνη για την κρίση σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας του και δήλωσε ότι η Πιονγιάνγκ είναι πρόθυμη για την έναρξη διαλόγου με την Ουάσινγκτον.

«Οι ΗΠΑ με την ψυχροπολεμική νοοτροπία τους μας απειλούν με πυρηνικά όπλα. Αναγκασθήκαμε να λάβουμε μέτρα αυτοάμυνας εναντίον αυτής της απειλής για λόγους εθνικής αξιοπρέπειας και του δικαίωματος ύπαρξης», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Τσοε Τζιν Σου διαβάζοντας ανακοίνωση του βορειοκορεατικού υπουργείου Εξωτερικών με ημερομηνία 29 Δεκεμβρίου.

Η Ουάσινγκτον απέρριψε όλες τις προσπάθειες για την έναρξη συνομιλιών. Από την άλλη πλευρά εμείς προσπαθούσαμε συνεχώς να αρχίσουμε διάλογο, είπε ο Βορειοκορεάτης αξιωματούχος.

Το πρακτορείο ειδήσεων της Νότιας Κορέας Yonhap μετέδωσε νωρίτερα ότι ο Βορειοκορεάτης πρεσβευτής στην Κίνα διατύπωσε πρόταση για έναρξη άνευ όρων διαπραγματεύσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ωστόσο η κινέζικη επίσημη μετάφραση των δηλώσεών του δεν έκανε λόγο για κάτι τέτοιο.

«Θέλουμε να συνομιλήσουμε χωρίς όρους με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά η κυβέρνηση Μπους απορρίπτει τις συνομιλίες», δήλωσε , σύμφωνα με νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων, ο Τσόε.

Ο πρεσβευτής της Βόρειας Κορέας δήλωσε ότι οι συνομιλίες με τις ΗΠΑ κατέρρευσαν ως προς το ζήτημα του πλαισίου ελέγχου του πυρηνικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας. «Αυτό το ζήτημα θα συζητηθεί στο μέλλον. Αν ο χρόνος το επιτρέψει, θα το συζητήσουμε με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενεργείας», οι επιθεωρητές της οποίας εκδιώχθηκαν από την Πιονγιάνγκ πριν από λίγες ημέρες.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή