ΔΗΜΑΡ: Τροπολογία για την κατάργηση του μέτρου εξίσωσης του ΕΦΚ στο πετρέλαιο

Χαρακτηρίστηκε λανθασμένο μέτρο
Δευτέρα, 07 Οκτωβρίου 2013 15:30
UPD:18:14
EUROKINISSI/ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΙΟΣ

Η ΔΗΜΑΡ κρίνει ότι το μέτρο εξίσωσης του ΕΦΚ πετρελαίου θέρμανσης - κίνησης επιβάρυνε τις συνθήκες διαβίωσης των πολιτών, ενώ είχε αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον.

A- A A+

Λανθασμένο μέτρο χαρακτήρισε η ΔΗΜΑΡ την εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου για θέρμανση και κίνηση, υποβάλλοντας τροπολογία για την κατάργησή του.

Όπως επισημαίνεται, το μέτρο επιβάρυνε τις συνθήκες διαβίωσης των πολιτών, είχε αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και αρνητική δημοσιονομική επίπτωση, ενώ οι προτεινόμενες βελτιώσεις είναι ατελέσφορες.

Η Κ.Ο της ΔΗΜΑΡ κατέθεσε την τροπολογία στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής : «Ρυθμίσεις θεμάτων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και άλλες διατάξεις»  για την επαναφορά του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης στα επίπεδα που προϋπήρχαν του ν. 4092/12/(αρθ. 5).

Όπως αναφέρει η ΔΗΜΑΡ, η εξίσωση των φόρων του πετρελαίου θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης επιβλήθηκε από το μνημόνιο με την αιτιολογία ότι είναι ο μόνος τρόπος να καταπολεμηθεί το λαθρεμπόριο καυσίμων και να ανακτήσει το δημόσιο τα έσοδα που χάνει από αυτό.

«Δεδομένου όμως ότι πλέον υπάρχουν τα εργαλεία καταπολέμησης του λαθρεμπορίου, (σύστημα εισροών- εκροών στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη και σύντομα και στην επαρχία , σε διυλιστήρια και εταιρείες καθώς και η εγκατάσταση συστήματος GPS στα βυτιοφόρα των μεταπωλητών θέρμανσης που αναμένεται) κρίνεται αναγκαίο για περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς, αλλά και δημοσιονομικούς  λόγους να επανέλθει ο φόρος του πετρελαίου θέρμανσης στα επίπεδα που προϋπήρχαν» επισημαίνεται από τη Δημοκρατική Αριστερά.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή