Ν. Δένδιας: Δεν θα μείνει τίποτα που να μην ελεγχθεί

Επέκταση των ερευνών για τη Χρυσή Αυγή προαναγγέλλει ο υπουργός Δημόσιας Τάξης
Κυριακή, 06 Οκτωβρίου 2013 13:13
UPD:16:48
EUROKINISSI/ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας.

A- A A+

Την επέκταση των ερευνών για τη Χρυσή Αυγή, προαναγγέλλει ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας, με συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής», ενώ υπόσχεται πλήρη κάθαρση στην ΕΛΑΣ.

«Οι έρευνες δεν σταματούν μόνο στις συγκεκριμένες περιπτώσεις για τις οποίες, έγιναν προσωρινές κρατήσεις» τονίζει ο κ. Δένδιας και προσθέτει ότι «θα διερευνηθεί ό,τι είναι δυνατόν να διερευνηθεί και δεν θα μείνει τίποτα που να μην ελεγχθεί».

Σε ό,τι αφορά την ΕΛΑΣ, ο υπουργός σημειώνει ότι «η πολιτική εντολή είναι η πλήρης κάθαρση, ώστε να μην υπάρχει υπόνοια σκιάζουσα τη μεγάλη πλειονότητα των εντίμων αστυνομικών» και επιβεβαιώνει ότι «υπήρξαν περιπτώσεις διεφθαρμένων αστυνομικών που συνεργάζονταν με τη Χρυσή Αυγή».

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης υπογραμμίζει ακόμα, πως «αποτελεί προσβολή για τη ΝΔ και την ιστορία της, το να διανοείται και μόνον κάποιος ότι η παράταξή μας είναι δυνατόν να αποτελέσει κοινοβουλευτικό εταίρο της Χρυσής Αυγής ή έστω να διαλέγεται μαζί της».

«Μιλάμε για κόμμα που πέραν της αποκρουστικής ιδεολογίας του είναι εθισμένο σε πρακτικές του υποκόσμου...», συνεχίζει και κάνει γνωστό ότι στο εξής σε ό,τι αφορά το υπουργείο του δεν θα απαντά σε ερωτήσεις του συγκεκριμένου κόμματος, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, από τη στιγμή που η Δικαιοσύνη έχει κρίνει ότι υπάρχει ζήτημα σύστασης εγκληματικής οργάνωσης.

Ερωτηθείς πώς κρίνει τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στις τελευταίες εξελίξεις, o κ. Δένδιας χαρακτηρίζει «μικρόψυχη» τη στάση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ. Αντιθέτως, όπως αναφέρει, ήταν πολύ σοβαρή η αντιμετώπιση του ζητήματος από τα άλλα δύο κόμματα της Αριστεράς, της ΔΗΜΑΡ και του ΚΚΕ.

Τέλος, ερωτηθείς για το αν θα είναι υποψήφιος δήμαρχος, απαντά ότι δεν έχει προσωπική ατζέντα και ότι ατζέντα του «είναι η ατζέντα της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού».

Κυρ. Μητσοτάκης: Ανοιχτή η πόρτα για όσους «φλερτάρουν» με την Χ.Α.

Η διαχωριστική γραμμή μεταξύ της Ν.Δ. και της ακροδεξιάς σε όλες τις εκφάνσεις της είναι «ξεκάθαρη και μη διαπραγματεύσιμη» τονίζειαπό την πλευρά του ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη στο «Εθνος της Κυριακής», προσθέτοντας ότι «αν κάποιοι φλερτάρουν στα σοβαρά με τέτοιες ιδέες, η πόρτα εξόδου είναι ορθάνοιχτη».

«Βρισκόμαστε απέναντι σε όλους, όσοι αμφισβητούν την αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία. Βρισκόμαστε απέναντι στα "άκρα". Ειδικά, απέναντι στη Χρυσή Αυγή, που δεν αποτελεί "άκρο", αλλά ένα εγκληματικό μόρφωμα έξω απο το πολιτικό μας σύστημα», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Επισημαίνει παράλληλα ότι έχει εμπιστοσύνη στην κρίση της Δικαιοσύνης που χειρίζεται την υπόθεση της Χ.Α., αλλά όπως σημειώνει, «από εκει και πέρα, ο λαός είναι εκείνος που πρέπει να κλείσει με την ψήφο του αυτή τη μαύρη παρένθεση στην ελληνική κοινοβουλευτική ιστορία».

Σε ό,τι αφορά θέματα της αρμοδιότητας του υπουργείου του -και ειδικότερα για την κινητικότητα- επαναλαμβάνει ότι «κινητικότητα δεν σημαίνει κατ΄ανάγκη απολύσεις» και δηλώνει ότι «πάνω απ΄όλα είναι ένα εργαλείο καλύτερης διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού του Δημοσίου». Όπως λέει, «χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι άνδρες και οι γυναίκες της Δημοτικής Αστυνομίας, που θα μετακινηθούν στην Ελληνική Αστυνομία, αλλά και σε υπηρεσίες όπου υπάρχουν σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης, όπως τα σωφρονιστικά καταστήματα».

Ο κ. Μητσοτάκης, σημειώνει ότι «από το μηδέν του Ιουνίου φτάσαμε μέσα από αξιολόγηση δομών και σχεδίων στελέχωσης, τα οποία εγκρίθηκαν από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης, στον εντοπισμό των θέσεων που πρέπει να καταργηθούν». Ο στόχος των 12.500 έχει ουσιαστικά επιτευχθεί, προσθέτει για να σημειώσει ότι απομένει μόνο η εκκρεμότητα των διοικητικών υπαλλήλων των πανεπιστημίων «η οποία αναμένεται να διευθετηθεί άμεσα».

Ευ. Βενιζέλος: Ριζοσπαστική εφαρμογή των θεσμών οι χειρισμολι γύρω από τη Χ.Α.

«Ριζοσπαστική εφαρμογή των θεσμών στο όνομα της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου» χαρακτηρίζει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, τους χειρισμούς γύρω από την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, χαιρετίζοντας την ενεργοποίηση των αντανακλαστικών του κράτους και της δικαιοσύνης.

Σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής», ο κ. Βενιζέλος παραδέχεται ότι η αντίδραση των δημοκρατικών και δικαιοκρατικών θεσμών ήταν καθυστερημένη, αλλά όπως σημειώνει, «είναι άλλο η κριτική για την καθυστερημένη αντίδραση την οποία δικαιούμαστε και δικαιούμαι και προσωπικά να διατυπώσω και άλλο το να είμαστε έκπληκτοι, αμήχανοι ή και "ένοχοι" επειδή η Δημοκρατία αυτοπροστατεύεται και αμύνεται». «Αλλιώς είμαστε καταδικασμένοι να παρακολουθούμε τη δολοφονία της Δημοκρατίας επειδή σεβόμαστε τη νομιμότητα της αδράνειας ή την αδράνεια της νομιμότητας και φωνάζουμε, όπως οι Βουρβώνοι, "η Δημοκρατία μας σκοτώνει"», προσθέτει.

Ερωτηθείς εάν τον ξάφνιασε ή τον ενόχλησε ο χειρισμός στην υπόθεση της Χ.Α., ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης απαντά ότι είναι η πρώτη φορά στη Μεταπολίτευση που έχουμε σύλληψη βουλευτών για αυτόφωρο κακούργημα με μία διαδικασία η οποία είναι αμιγώς δικαστική, χωρίς να παρεμβάλλεται καθόλου η Βουλή. Αυτό, όπως επισημαίνει, είναι κάτι που προβλέπεται ρητά από το Σύνταγμα. «Πρόκειται λοιπόν για την πρώτη εφαρμογή μας παλιάς κλασικής διάταξης της ελληνικής συνταγματικής τάξης. Γιατί να με ξαφνιάσει αυτό και να το συζητώ και να μην με έχει ξαφνιάσει ο εκφασισμός, το γεγονός ότι εκπροσωπείται στη Βουλή ένα αντικοινοβουλευτικό, ανοιχτά αντιδημοκρατικό κόμμα. Αυτό είναι που θα έπρεπε να μας ξαφνιάσει και όχι η ενεργοποίηση του Συντάγματος και της Δικαιοσύνης αλλά το γεγονός ότι αυτή πράγματι καθυστέρησε να συμβεί», υπογραμμίζει και συνεχίζει:

«Η πολιτική δολοφονία ενός 'Ελληνα πολίτη είναι γεγονός σοκαριστικό, Αλλά, εξίσου, σοκαριστικό είναι να έχεις δολοφονίες αλλοδαπών, πράξεις βίας, απειλές, σωματικές βλάβες. Να έχεις έναν μακρύ κατάλογο σοβαρών αδικημάτων του κοινού ποινικού δικαίου».

Ο κ. Βενιζέλος ξεκαθαρίζει ότι δεν πιστεύει στη θεωρία των δύο άκρων. «Θεωρώ ότι η βία δεν μπορεί να διαχωριστεί σε επί μέρους άκρα. Δεν τεμαχίζεται. Υπάρχει ένα ενιαίο πρόβλημα βίας, μία ενιαία στάση καθολικής απόρριψης της βίας. Όπως έχει προσφυώς λεχθεί, η βία δεν είναι δύο άκρα, είναι ένα άκρο», εξηγεί ενώ σε ερώτηση «για ιστορικές ρίζες της ακροδεξιάς στην Ελλάδα», σημειώνει πω «η ακροδεξία έχει ιστορικές ρίζες σε όλη την Ευρώπη»

Ερωτηθείς για το εάν ο κ. Σαμαράς το εννοεί όταν λέει ότι θα ξεριζώσει τη Χρυσή Αυγή, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει «πως η κυβέρνηση και η κοινοβουλευτική πλειοψηφία έχουν κάνει μία επιλογή, έστω και με καθυστέρηση, η οποία είναι βαθιά ριζοσπαστική. «Αυτό που γίνεται τώρα σε σχέση με τη Χρυσή Αυγή είναι μία- με την καλύτερη δυνατή έννοια του όρου- ριζοσπαστική εφαρμογή των θεσμών στο όνομα της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου», αναφέρει.

Σε ερώτηση τέλος για το αν θα υπάρξει νέο μνημόνιο, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επισημαίνει ότι «πρέπει να διασφαλιστεί ότι η χώρα θα πάει συντεταγμένα στην περίοδο μετά την κρίση και άρα μετά το μνημόνιο».

«Εμείς θέλουμε να ακυρώσουμε την ύπαρξη του μνημονίου. Και όταν λέμε όχι σε νέα δημοσιονομικά μέτρα, όχι νέοι περιορισμοί σε μισθούς και συντάξεις, ναι στα διαρθρωτικά μέτρα, ναι σε άλλο κράτος το οποίο είναι αναπτυξιακό και φιλικό προς τον πολίτη το εννοούμε. Αυτό θα κάνουμε... », καταλήγει.

Φ. Κουβέλης: Πλήρη αποκάλυψη όλων των παράνομων πράξεων

Την πλήρη αποκάλυψη και δικαστική αντιμετώπιση όλων των παράνομων πράξεων της Χρυσής Αυγής ζήτησε από τη δικαιοσύνη και τα όργανα του κράτους, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης μιλώντας σε σύσκεψη στελεχών του κόμματος με θέμα την πορεία αντιμετώπισης της Χρυσής Αυγής.

Σύμφωνα με τον αρχηγό της Δημοκρατικής Αριστεράς, η αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής πρέπει να αποτελέσει  σταθερό άξονα των πολιτικών στοχεύσεων όλων των δυνάμεων της δημοκρατίας.

Ο δημοκρατικός πολιτικός κόσμος πρέπει ενωμένος να αντιμετωπίσει τα θέματα των αναγκαίων νομοθετικών ρυθμίσεων, όπως η ψήφιση αντιρατσιστικού νομοσχεδίου και η ανακοπή της χρηματοδότησης της εγκληματικής οργάνωσης, κατέληξε.

Δημοσκόπηση: Πτώση της Χρυσής Αυγής

Την ίδια ώρα, περαιτέρω πτώση καταγράφει το ποσοστό που συγκεντρώνει η Χρυσή Αυγή, η οποία παραμένει πάντως στην τρίτο κόμμα, σύμφωνα με δημοσκόπηση της ALCO για λογαριασμό του «Πρώτου Θέματος», που διεξήχθη από 1 έως 3 Οκτωβρίου σε δείγμα 1000 ατόμων.

Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου η Ν.Δ. αυξάνει το ποσοστό της από 21,5% που ήταν στις 25-26 Σεπτεμβρίου στο 22,8%. Το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ από το 20,3% στα τέλη Σεπτεμβρίου αυξήθηκε στο 21,9%.

Μικρή άνοδο καταγράφει και το ΠΑΣΟΚ που, από 5,9%, το ποσοστό του αυξήθηκε στο 6,2%, ενώ οριακή πτώση καταγράφουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες κατά 0,4 μονάδες, από το 5,4% στο 5%.

Πτώση από το 6,7% στο 6,4% σημειώνει η Χρυσή Αυγή. Σημειώνεται πως τον Ιούνιο η Χρυσή Αυγή είχε ποσοστό 10.8%. Η ΔΗΜΑΡ ανέβηκε από το 3,5% στο 3,9% και το ΚΚΕ παρέμεινε σταθερό στο 4,7%.

Με αναγωγή επί των εγκύρων στην εκτίμηση πρόθεσης ψήφου, σύμφωνα με τους αναλυτές της ALCO, τα ποσοστά των κομμάτων διαμορφώνονται ως εξής: ΝΔ 25,8%, ΣΥΡΙΖΑ 24,8%, Χρυσή Αυγή 7,2%, ΠΑΣΟΚ 7%, Ανεξάρτητοι Έλληνες 5,7%, ΚΚΕ 5,3%, ΔΗΜΑΡ 4,4%.

Η πλειοψηφία των πολιτών εκφράζεται αρνητικά στην προοπτική πρόωρων εκλογών. Το 63% απαντά αρνητικά στο σχετικό ερώτημα, ενώ το 30% θετικά.

Συντριπτικά είναι τα ποσοστά των ερωτηθέντων που θεωρούν ότι η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση καθώς σχεδόν 7 στους 10, το 68% των ερωτηθέντων, απαντούν θετικά και μόλις το 22% θεωρεί ότι δεν είναι εγκληματική οργάνωση και 10% απαντούν ότι δεν γνωρίζουν.

Επίσης, το 66% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι η Χρυσή Αυγή είναι επικίνδυνη για τη Δημοκρατία έναντι 26% που δεν τη θεωρεί επικίνδυνη, ενώ το 8% των ερωτηθέντων δηλώνουν άγνοια. Σε σχετικό ερώτημα για τη διακοπή της χρηματοδότησης του κόμματος της Χ.Α., το 64% θεωρεί σωστή την απόφαση για διακοπή της κρατικής χρηματοδότησης, ενώ το 24% διαφωνεί.

Το 35% των ερωτηθέντων απαντά τέλος ότι μεταξύ Αντ. Σαμαρά και Αλ. Τσίπρα εμπιστεύεται περισσότερο ως πρωθυπουργό τον πρώτο και το 24% τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή