Ημέρα κρίσης η Τετάρτη στα πανεπιστήμια

Γιατί απεργούν οι διοικητικοί υπάλληλοι, γιατί δεν κάνει πίσω το υπουργείο Παιδείας, ποιο είναι το ύστατο σχέδιο Β
Παρασκευή, 04 Οκτωβρίου 2013 19:39
UPD:20:24
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας
A- A A+

Σε τεντωμένο σκοινί βρίσκονται οκτώ από τα 36 πανεπιστήμια της χώρας, τα οποία δεν λειτουργούν εδώ και τέσσερις εβδομάδες εν μέσω κινητοποίησης διαρκείας του διοικητικού προσωπικού τους. Οι απεργοί υποστηρίζουν ότι, μετά την εφαρμογή του σχεδίου κινητικότητας των εργαζομένων, τα ιδρύματα δεν θα είναι σε θέση να λειτουργήσουν, μία άποψη την οποία αρνείται να υιοθετήσει το υπουργείο Παιδείας.

Την ερχόμενη Τετάρτη λήγει η προθεσμία προς τα πανεπιστήμια για τις λεγόμενες λίστες διαθεσιμότητας. Λόγω του παρατεινόμενου αδιεξόδου ανάμεσα στις δύο πλευρές, σύμφωνα με πληροφορίες του naftemporiki.gr, είναι μακρινό αλλά ανοιχτό το ενδεχόμενο οριζόντιας επιλογής των εργαζομένων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα.

Οι πρυτάνεις

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόσης Πελεγρίνης δηλώνει στο naftemporiki.gr ότι η Σύγκλητος -αν και αρχικά είχε ανακοινώσει τη «συμβολική» αναστολή λειτουργίας-  πλέον έχει αποφασίσει το ίδρυμα να λειτουργεί σε όλο το εύρος των υπηρεσιών του, ωστόσο, αυτό δεν είναι πρακτικά δυνατό λόγω της καθολικής συμμετοχής των διοικητικών υπαλλήλων στην απεργία, η οποία τη Δευτέρα εισέρχεται στην 5η εβδομάδα.

Η πολυήμερη κινητοποίηση έχει προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις στον προγραμματισμό παλαιών και νέων φοιτητών, καθώς αφενός δεν υλοποιείται η εξέταση της πλειοψηφίας των μαθημάτων, αφετέρου δεν διεκπεραιώνονται οι εγγραφές των πρωτοετών (με απόφαση της Συγκλήτου δόθηκε προθεσμία έως τις 15 Νοεμβρίου).

EUROKINISSI

Ο πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδόσης Πελεγρίνης.

O πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών καταλογίζει στο υπουργείο Παιδείας ότι αποφάσισε αυθαίρετα τον αριθμό των εργαζομένων προς κινητικότητα, σημειώνοντας ότι από τους συνολικά 1300 εργαζόμενους του ιδρύματος εξαιρούνται οι 300 και πως από τους υπόλοιπους 1000 απομακρύνονται οι 500:

«Η απομάκρυνση συντηρητών έργων τέχνης ή φωτογράφων (κατηγορίες που εξαιρούνται) δεν αποτρέπουν τη λειτουργία των υπηρεσιών, σε αντίθεση με την ένταξη σε διαθεσιμότητα του 100% των φυλάκων, του 60% των διοικητικών υπαλλήλων ή για παράδειγμα όλων των τεχνολόγων (3) της πανεπιστημιακής ιατρικής κλινικής στο Αρεταίειο Νοσοκομείο».

Μπορώ να διαβεβαιώσω ότι αν το πανεπιστήμιο άνοιγε μέσα σε μία εβδομάδα, όλες οι χαμένες πράξεις θα αναπληρώνονταν, όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν. Αλλά δεν γνωρίζω πόσο θα κρατήσει η απεργία.

Σχολιάζοντας την άποψη σύμφωνα με την οποία τη φύλαξη του πανεπιστημίου θα μπορούσε να αναλάβει μία ιδιωτική εταιρεία, ο ίδιος σημειώνει ότι δεν υπάρχουν τα απαιτούμενα κονδύλια και πως στην περίπτωση που βρισκόταν μία λύση επ’ αυτού η διαδικασία ανάθεσης θα διαρκούσε έως και 7 μήνες.

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος έχει ζητήσει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, συνάντησε την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου προκειμένου να καταθέσει τις απόψεις της Συγκλήτου. Σημειώνεται ότι η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας έχει προσφύγει σε 6 εισαγγελείς, αρμόδιους για τις περιοχές των 8 κλειστών πανεπιστημίων, προκειμένου να λάβουν μέτρα για τη χορήγηση των στοιχείων των εργαζομένων προς διαθεσιμότητα έως την Τρίτη 9 Οκτωβρίου από τις διοικήσεις τους.

Οι διοικητικοί υπάλληλοι

Το μέλος της απεργιακής επιτροπής των εργαζομένων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Αναστασία Γόντικα τονίζει στο naftemporiki.gr ότι εκκρεμεί η εκδίκαση προσφυγής των πανεπιστημίων στο ΣτΕ για το ζήτημα της διαθεσιμότητας. Σε αυτό το πλαίσιο, επικρίνει την κυβέρνηση για το γεγονός ότι -προτού εκδικαστεί η υπόθεση- η ίδια ζητεί την παρέμβαση εισαγγελέων σε βάρος των διοικήσεων των 8 πανεπιστημίων.

Κλείνουν οι μισές βιβλιοθήκες του πανεπιστημίου

Αναφερόμενη στο εκπαιδευτικό έργο το οποίο δεν έχει υλοποιηθεί λόγω της απεργίας, η κ. Γόντικα εξηγεί ότι αυτό μπορεί είτε να παραταθεί είτε να συμπτυχθεί, ωστόσο, αναγνωρίζει ότι πλέον είναι ορατός ο κίνδυνος να χαθεί το 6μηνο. Η ίδια στέκεται στην αναφορά της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Παιδείας) για την κινητικότητα σύμφωνα με την οποία ελήφθη υπόψη η διαδικασία αξιολόγησης των πανεπιστημίων. Ειδικότερα, η εκπρόσωπος των εργαζομένων κάνει λόγο για ελλιπές και όχι πλεονάζον προσωπικό στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και αιτείται την αναστολή της ΚΥΑ για δύο μήνες ώστε να διασταυρωθούν οι ανάγκες του ιδρύματος σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές.

Το υπουργείο

Στο Μαρούσι εκτιμούν ότι, από τη στιγμή που μεσολαβεί η παρέμβαση των εισαγγελέων, τα οκτώ πανεπιστήμια τελικώς θα χορηγήσουν τις λεγόμενες λίστες διαθεσιμότητας, διότι στην αντίθετη περίπτωση οι διοικήσεις τους θα έχουν προβεί σε παράβαση καθήκοντος και κατ’ επέκταση θα κινδυνεύουν με απόλυση. Αν αυτή η εκτίμηση διαψευστεί, δεδομένων των δεσμεύσεων της κυβέρνησης απέναντι στην τρόικα για την εφαρμογή της κινητικότητας στον δημόσιο τομέα, πληροφορίες θέλουν το υπουργείο Παιδείας να υιοθετεί μία οριζόντια λύση ως προς την επιλογή των εργαζομένων που θα τεθούν σε κινητικότητα.

Λάβαμε υπόψη την αξιολόγηση των πανεπιστημίων, αλλά με έναν ρεαλιστικό τρόπο. Τυχαίο παράδειγμα, ανάμεσα σε εργαζόμενους που απασχολούνται σε ερευνητικά προγράμματα κάποιοι είναι απλώς γραμματείς αυτών των προγραμμάτων. Σε άλλη περίπτωση, μπορεί να υπάρχουν 60 νυχτοφύλακες, αλλά να προσλαμβάνονται συγχρόνως ιδιωτικοί υπάλληλοι security. Όλα αυτά τα χρόνια δεν είχε προηγηθεί σχεδιασμός και οργάνωση

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, τα συγκεκριμένα οκτώ πανεπιστήμια εμφανίζουν πλεονάζον προσωπικό και τα υπόλοιπα 28 καταγράφουν ελλείψεις. Σε αυτό το πλαίσιο, επισημαίνεται ότι κάποιοι από τους εργαζόμενους οι οποίοι θα μπουν στη δεξαμενή της διαθεσιμότητας πιθανότατα θα επανατοποθετηθούν σε άλλες θέσεις.

Πηγές του υπουργείου διαψεύδουν τοποθετήσεις συνδικαλιστικών εκπροσώπων των διοικητικών υπαλλήλων, σύμφωνα με τις οποίες, από τη στιγμή που τα πανεπιστήμια θα αποφασίσουν να χορηγήσουν τις λίστες, θα χρειαστεί ένας μήνας για να ολοκληρωθεί η διαδικασία. «Δεν ισχύει. Είναι πολύ μικρά τα νούμερα. Αρκεί να βασιστούν στις καταστάσεις των πληρωμών», λένε χαρακτηριστικά στο naftemporiki.gr.

Διευκρινίζεται ότι η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση δεν αναφέρεται σε ονόματα εργαζομένων, παρά υποδεικνύει ποιες είναι οι οργανικές θέσεις που καταργούνται ανά θέση και ειδικότητα (για παράδειγμα, το Πανεπιστήμιο Αθηνών θα πρέπει να χορηγήσει μεταξύ άλλων μία λίστα με τους 50 βιβλιοθηκάριους του ιδρύματος). Στη συνέχεια, τα στοιχεία θα κατατεθούν στον φορέα του ΑΣΕΠ και, ανάλογα με τη μοριοδότηση που θα ακολουθήσει, θα κριθεί ποιοι εργαζόμενοι από κάθε κατηγορία τίθενται σε διαθεσιμότητα.

Κινητικότητα στα ελληνικά πανεπιστήμια.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΩΣΤΟΥΛΑΣ - [email protected]

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή