Κένυα: Σκότωσαν μουσουλμάνο κληρικό φιλικό προς τους σομαλούς ισλαμιστές

Την αστυνομία κατηγορεί μέρος της μουσουλμανικής κοινότητας
Παρασκευή, 04 Οκτωβρίου 2013 13:01
UPD:19:04
REUTERS/THOMAS MUKOYA

Η δολοφονία του κληρικού έρχεται δύο εβδομάδες μετά την επίθεση σομαλών ισλαμιστών σε εμπορικό κέντρο του Ναϊρόμπι (φωτογραφία), στην οποία έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 67 άνθρωποι.

A- A A+

Νεκρός από σφαίρες έπεσε μουσουλμάνος κληρικός στο λιμάνι Μομπάσα της Κένυας, εν μέσω μεγάλης έντασης μεταξύ της μουσουλμανικής κοινότητας και των δυνάμεων ασφαλείας της αφρικανικής χώρας.

Ο Ιμπραχήμ «Ρόγκο» Ομάρ και τρεις ακόμη άνθρωποι σκοτώθηκαν από πυρά ενώ κινούνταν με αυτοκίνητο προς τις οικίες τους μετά το κήρυγμα της Τρίτης.

Η δολοφονία μοιάζει με εκείνη του Αμπούντ Ρόγκο Μοχάμεντ το 2012, η οποία είχε οδηγήσει σε βίαιες διαδηλώσεις τους μουσουλμάνους της Κένυας για ημέρες.

Έρχεται μάλιστα δύο εβδομάδες μετά την επίθεση σομαλών ισλαμιστών σε εμπορικό κέντρο του Ναϊρόμπι, στην οποία έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 67 άνθρωποι.

Ο Ρόγκο φερόταν να διατηρεί σχέσεις με τους σομαλούς φονταμενταλιστές αντάρτες της Αλ Σεμπάμπ και κενυάτες μουσουλμάνοι κατηγορούν ήδη τις αρχές της Κένυας σαν υπεύθυνες για τη δολοφονία του,  κάτι το οποίο οι τελευταίες αρνούνται.

Ο Ομάρ φερόταν ως διάδοχος του Ρόγκο, καθώς κήρυττε στο ίδιο τέμενος και μετά το θάνατο του πρώτου, έλαβε επίσης το ψευδώνυμο «Ρόγκο».

Ο επίσης μουσουλμάνος κληρικός Αμπουμπακέρ Σαρίφ Αχμέντ, γνωστός ως Μακαμπούρι, κατηγόρησε την αστυνομία ως υπεύθυνη για τις δολοφονίες.

«Η αστυνομία σκοτώνει ανθρώπους ενώ ισχυρίζεται ότι διεξάγει πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Στην πραγματικότητα, διεξάγει πόλεμο ενάντια στο Ισλάμ», δήλωσε ο τελευταίος στο Γαλλικό Πρακτορείο, λίγα μέτρα από το σημείο της δολοφονίας.

Ο κ. Μακαμπούρι έχει χαρακτηριστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ως «βασικός διεκπεραιωτής και στρατολόγος νεαρών κενυατών μουσουλμάνων για ισλαμιστική ανταρτική δραστηριότητα στη Σομαλία».

«Η αστυνομία δεν έχει να κάνει σε τίποτε με τη συγκεκριμένη δολοφονία. Δεν είναι αυτές οι μέθοδοί μας», τόνισε στο πρακτορείο Reuters ο Ρόμπερτ Κιτούρ, διοικητής της αστυνομίας στην επαρχία της Μομπάσα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή