Συνέντευξη του Πρωθυπουργού στη "Monde"

Πέμπτη, 09 Ιανουαρίου 2003 18:41
A- A A+

Η ομοσπονδιακή προοπτική της Ευρώπης, η θεσμοποίηση του ευρω-γκρουπ, η έκδοση ενός νέου Ψηφίσματος από το Συμβούλιο Ασφαλείας για το Ιράκ κι ο ευρωπαϊκός ρόλος της Τουρκίας, είναι οι θέσεις στις οποίες απαντά καταφατικά ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης σε συνέντευξή του στη «Monde» (9/1/2003). Αναλυτικότερα, ο έλληνας πρωθυπουργός αναφερόμενος στη θεσμική μεταρρύθμιση της Ε.Ε. δηλώνει πως «η ελληνική θέση υποστηρίζει την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προκειμένου να αποφευχθεί το δίπολο (Επιτροπή και συμβούλιο) στη λήψη αποφάσεων. Αλλιώς, η ΕΕ κινδυνεύει να διολισθήσει σε μια διακυβερνητική ένωση κι όχι σ΄ένα ομοσπονδιακό μοντέλο, όπως επιθυμούμε».

Στην προοπτική της διευρυμένης ΕΕ εξάλλου, ο κ. Σημίτης θεωρεί «αναγκαία» τη θεσμοποίηση του ευρω-γκρούπ – «υπάρχει ο κίνδυνος παραλυσίας αν δεν δουλεύει το μοτέρ» σημειώνει χαρακτηριστικά, ενώ αναφορικά με την ευρωπαϊκή στάση ως προς τις εξελίξεις στο Ιράκ, ο κ. Σημίτης θυμίζει ότι μετέχουν τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες στο Συμβούλιο Ασφαλείας (η Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία και Ισπανία), οι ηγέτες των οποίων τού μετέφεραν την εντύπωση πως επιθυμούν μία «κοινή γραμμή» στο πλαίσιο έκδοσης ενός δεύτερου Ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ως προς την ευρωπαϊκή ιδιότητα της Τουρκίας τέλος, ο κ. Σημίτης παρατηρεί πως «η ευρωπαϊκή ταυτότητα προσδιορίζεται από πολλές παραμέτρους (γεωγραφική, πολιτική, οικονομική)» και τονίζει πως διαφωνεί με την επίκληση ενός «θρησκευτικού κριτηρίου». Κατά την άποψη που υποστηρίζει «η Τουρκία μπορεί να διαδραματίσει μαζί με την Ευρώπη ένα ρόλο στη Μέση Ανατολή και την κεντρική Ασία» και άρα θα ήταν «πολιτικά αρνητική εξέλιξη» ο αποκλεισμός της Τουρκίας. Ως προς τις εσωτερικές εξελίξεις της Τουρκίας ειδικότερα, ο έλληνας πρωθυπουργός παρατηρεί πως «θα πρέπει να περιμένουμε» την εξέλιξη της διαπάλης ανάμεσα στους θεσμούς, καθώς η διαδικασία εκδημοκρατισμού και οικονομικής σταθερότητας έρχεται αντιμέτωπη με το πολιτικο-στρατιωτικό και οικονομικό κατεστημένο της χώρας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή