Ένταση για την απαγόρευση σε σέρβους αξιωματούχους να επισκέπτονται το Κόσοβο

Δηλώσεις Νίκολιτς από το Στρασβούργο
Πέμπτη, 03 Οκτωβρίου 2013 15:03
UPD:15:13
REUTERS/VINCENT KESSLER

Ο σέρβος πρόεδρος Τόμισλαβ Νίκολιτς κατά την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης,

A- A A+

Ο πρόεδρος της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς δήλωσε ότι το Βελιγράδι θα προσπαθήσει, με τη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να αλλάξει την απόφαση των αρχών της Πρίστινας να απαγορεύσουν σε σέρβους αξιωματούχους να επισκέπτονται το Κόσοβο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές.

Ο κ. Νίκολιτς ανέφερε ότι, αν η απόφαση δεν αλλάξει, θα εξετάσει αν θα πρέπει να συνεχίσει να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις Βελιγραδίου - Πρίστινας.

«Το Βελιγράδι θα προσπαθήσει, με τη συνεργασία της ΕΕ, να αλλάξει την απόφαση των θεσμών της Πρίστινας και, αν δεν αλλάξει, τότε σίγουρα θα καθίσουμε να συζητήσουμε αν θα πρέπει να συμμετάσχουμε σε κάτι που εφάρμοσε αυτόνομα η διοίκηση της Πρίστινας», είπε ο κ. Νίκολιτς σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους στο Στρασβούργο, μετά από συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ζαν Κλοντ Μινιόν.

Ο πρόεδρος της Σερβίας δήλωσε ότι με τη σχετική απόφαση η Πρίστινα έκανε τις επικείμενες εκλογές παράτυπες και αναρωτήθηκε αν είναι δυνατό να διεξαχθούν εκλογές χωρίς προεκλογική εκστρατεία.

«Δεν είναι θετικό. Εμείς εκλάβαμε διαφορετικά τις σχέσεις Βελιγραδίου - Πρίστινας, ως σχέσεις εμπιστοσύνης και υποθέσαμε ότι οι εκλογές θα είναι απολύτως δημοκρατικές και ομαλές. Τώρα τίθεται ζήτημα εγκυρότητας των εκλογών», ανέφερε ο κ. Νίκολιτς.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Tanjug

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή