Ιταλία: Φόβοι για εκατοντάδες νεκρούς από ναυάγιο πλοίου με μετανάστες

130 οι νεκροί, περισσότεροι από 200 οι αγνοούμενοι
Πέμπτη, 03 Οκτωβρίου 2013 11:56
UPD:19:07
REUTERS/HANDOUT

Μετανάστες που κατάφεραν να διασωθούν από το ναυάγιο φθάνουν με σκάφος της ακτοφυλακής στο λιμάνι της Λαμπεντούζα.

A- A A+

Τουλάχιστον 130 άνθρωποι έχουν περισυλλεγεί μέχρι στιγμής νεκροί κοντά στη Λαμπεντούζα της Σικελίας, στη νότια Ιταλία, μετά το ναυάγιο πλοίου που μετέφερε 500 μετανάστες, σύμφωνα με τον δήμαρχο του νησιού, Τζούζι Νικολίνι.

Το σκάφος τυλίχτηκε στις φλόγες όταν κάποιοι από τους επιβάτες άναψαν φωτιές στέλνοντας σήμα κινδύνου, με αποτέλεσμα να υπάρξει πυρκαγιά, η πλειονότητα των επιβατών να μαζευτεί στη μία πλευρά του πλεούμενου, με αποτέλεσμα το τελευταίο να αναποδογυρίσει.

Η Σιμόνα Μοσκαρέλι, εκπρόσωπος του Διεθνούς Οργανισμού για τη Μετανάστευση στη Ρώμη, δήλωσε στο πρακτορείο Associated Press ότι, κατά την εκτίμησή της, μόνον τρεις από τις 100 γυναίκες οι οποίες επέβαιναν στο πλοιάριο έχουν σωθεί, καθώς οι περισσότερες δεν γνώριζαν κολύμπι.

«Επιβίωσαν μονάχα οι δυνατοί», τόνισε η κ. Μοσκαρέλι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, 151 άνθρωποι έχουν ήδη διασωθεί, ενώ τουλάχιστον ένα παιδί και μία έγκυος βρίσκονται ανάμεσα στα θύματα.

Οι αγνοούμενοι είναι, σύμφωνα με υπολογισμούς, περίπου 250.

EURONEWSGREEK

Οι μετανάστες κατάγονται, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, από την Ερυθραία και τη Σομαλία και είχαν ξεκινήσει από τη Λιβύη, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και την ακτοφυλακή της Ιταλίας.

«Ανείπωτη τραγωδία»

Για «ανείπωτη τραγωγία» έκανε λόγο, μέσω μηνύματός του στο Twitter, ο ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα.

«Η τεράστια τραγωδία στη Λαμπεντούζα είναι αβάσταχτη για κάθε άνθρωπο», δήλωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών της Ιταλίας, Μαουρίτσιο Λούπι, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Ο κ. Νικολίνι, από την πλευρά του, περιέγραψε το σκηνικό σαν έναν «συνεχή ζωντανό τρόμο».

Ο πάπας Φραγκίσκος, με μήνυμά του στο Twitter, καλεί τους πιστούς να «προσευχηθούν για τα θύματα του τραγικού ναυαγίου στη Λαμπεντούζα».

«Δεν υπάρχει μαγική λύση στο ζήτημα των μεταναστευτικών ροών. Εάν υπήρχε, θα την είχαμε εφαρμόσει», δήλωσε, με αφορμή την τραγωδία, η υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Έμμα Μπονίνο.

Τον Ιούλιο, ο Πάπας είχε επισκεφθεί το νησί και είχε κάνει λόγο για «οικουμενική αδιαφορία» για το δράμα των μεταναστών οι οποίοι προσπαθούν να φθάσουν εκεί.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή