Μπλόκο στον «Δρόμο του Μεταξιού» με κατάσχεση bitcoins αξίας 3,6 εκατ. δολαρίων

Πέμπτη, 03 Οκτωβρίου 2013 12:15
UPD:12:15
REUTERS/Pedro A. Rodriguez

Φωτογραφία αρχείου.

A- A A+

Τη σύλληψη του υπόπτου ως διαχειριστή του διαβόητου Silk Road («δρόμος του μεταξιού»), ιστοσελίδας η οποία λειτουργούσε ως online αγορά ναρκωτικών και άλλου παράνομου υλικού ανακοίνωσε το FBI.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο Ρος Γουίλιαμ Ούλμπριχτ συνελήφθη χωρίς επεισόδια σε δημόσια βιβλιοθήκη του Σαν Φρανσίσκο την Τρίτη, και κατηγορείται για συνωμοσία με σκοπό τη διακίνηση ναρκωτικών.

Επίσης, το FBI προέβη σε κατάσχεση 26.000 bitcoins (του γνωστού πλέον εικονικού νομίσματος του Ίντερνετ), αξίας 3,6 εκατομμυρίων δολαρίων. Πρόκειται για την μεγαλύτερη κατάσχεση bitcoins που έχει γίνει μέχρι σήμερα.

Το Silk Road έχει τεθεί πλέον εκτός λειτουργίας, και πλέον στην μέχρι πρότινος «κρυμμένη» σελίδα εμφανίζεται μήνυμα των αμερικανικών αρχών. Μέχρι το κλείσιμό του, οι ενδιαφερόμενοι μπορούσαν να το βρουν μέσω του ανωνύμου δικτύου Tor.

Όπως αναφέρει το BBC, πέρα από τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει για διακίνηση ναρκωτικών, ο Ούλμπριχτ κατηγορείται για «χακάρισμα» υπολογιστών και ξέπλυμα χρημάτων. Σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα το Silk Road χρησιμοποιήθηκε από τον Ιανουάριο του 2011 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2013 ως μία «online αγορά όπου ναρκωτικά και άλλα παράνομα αγαθά αγοράζονταν και πωλούνταν τακτικά από τους χρήστες».

Θεωρείται ότι η δραστηριότητα του Ούλμπριχτ – ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, χρησιμοποιούσε το ψευδώνυμο Dread Pirate Roberts, από την κινηματογραφική ταινία «The Princess Bride» – είχε ως αποτέλεσμα πωλήσεις αξίας άνω των 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μέσω του Silk Road. Το FBI εκτιμά ότι το μερίδιό του κυμαινόταν μεταξύ 8 και 15%, ενώ εμπλεκόταν παράλληλα σε ξέπλυμα χρημάτων για να καλύπτει τις παράνομες δραστηριότητες.

EURONEWSGREEK

Συμβόλαιο θανάτου

Σύμφωνα με αρχεία επικοινωνιών που εντοπίστηκαν σε server του Silk Road, ο κατηγορούμενος δεν δίσταζε να χρησιμοποιήσει και βία για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά του,  με μηνύματα που απεστάλησαν τον Μάρτιο και τον Απρίλιο να υποδεικνύουν συμβόλαιο θανάτου για έναν καναδό χρήστη υπό το ψευδώνυμο FriendlyChemist, ο οποίος ζητούσε χρήματα για να μην αποκαλύψει τις ταυτότητες χιλιάδων χρηστών του site. Ο Ούλμπριχτ φέρεται να έλαβε φωτογραφία του θύματος μετά την πληρωμή 150.000 δολαρίων, απαντώντας ότι η φωτογραφία παρελήφθη και διεγράφη και ευχαριστώντας τον εκτελεστή για την «γρήγορη δράση» του (ωστόσο δεν έχει υπάρξει κάποια επιβεβαίωση για κάποιο τέτοιο περιστατικό, καθώς δεν είχε καταγραφεί εκείνο τον καιρό κάποια ανθρωποκτονία στο Γουάιτ Ροκ της Βρετανικής Κολούμπια, όπου υποτίθεται ότι βρισκόταν ο στόχος).

Το προφίλ του Ρ.Γ, Ούλμπριχτ

Ο Ούλμπριχτ, 29 ετών, ήταν φοιτητής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, ο οποίος πήγε να συνεχίσει τις σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια μεταξύ του 2006 και του 2010. Τα δικαστικά έγγραφα επικαλούνται το προφίλ του στο LinkedIn, το οποίο φαίνεται να υποδεικνύει «αλλαγή σκοπιμοτήτων» κάποια στιγμή: όπως έγραφε, επιθυμούσε να «δώσει σε ανθρώπους μία εμπειρία από πρώτο χέρι πάνω στο πώς είναι να ζει κανείς σε έναν κόσμο χωρίς τη συστημική χρήση βίας από ιδρύματα και κυβερνήσεις», ενώ ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια δημιουργούσε μία «οικονομική εξομοίωση».

Ο κατηγορούμενος φέρεται να άρχισε να διαφημίζει το Silk Road σε forums ως εν online κατάστημα ναρκωτικών τον Ιανουάριο του 2011, ενώ θεωρείται ότι η κανονική λειτουργία του site άρχισε τον Φεβρουάριο του ίδιου έτους. Σε μία περίπτωση, ένας χρήστης ο οποίος θεωρείται ότι ήταν ο Ούλμπριχτ παρομοίασε την ιστοσελίδα με ένα «ανώνυμο Amazon».

Online κατάστημα για ναρκωτικά και παράνομα αγαθά

Όπως αναφέρει ο Guardian, οι πωλήσεις του Silk Road φέρονται να διπλασιάζονταν κάθε έξι μήνες. Πέρα από ναρκωτικά, στην ιστοσελίδα πωλούνταν και εργαλεία hacking, φάρμακα τα οποία μπορούσαν να δοθούν με συνταγή γιατρού κ.α. Κάποια στιγμή υπήρξε και μία προσπάθεια επέκτασης στην αγορά οπλισμού, αλλά εγκαταλείφθηκε λόγω μικρής ζήτησης.

Ωστόσο, ο τρόπος λειτουργία του Silk Road δεν θύμιζε τόσο το Amazon όσο το eBay, καθώς έφερνε σε επαφή πωλητές ουσιών και άλλων εμπορευμάτων με επίδοξους αγοραστές, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να πληρώσουν με bitcoins και καθιστώντας έτσι τις συναλλαγές δύσκολο έως αδύνατον να εντοπιστούν. Στη συνέχεια, ο πωλητής έστελνε το εμπόρευμα με κανονικό ταχυδρομείο ή κούριερ.

Ο ειδικός πράκτορας του FBI, Κρίστοφερ Ταρμπέλ, ο οποίος υπογράφει την έκτασης 39 σελίδων μηνυτήρια αναφορά, χαρακτηρίζει το Silk Road την πλέον εξελιγμένη και εκτενή παράνομη αγορά που έχει υπάρξει στο Ίντερνετ, επισημαίνοντας ότι «προσπάθησε να κάνει τις παράνομες συναλλαγές στο Διαδίκτυο τόσο εύκολες όσο οι κανονικές online αγορές».

Σύμφωνα με τον Guardian, η εικόνα που προβάλλεται για τον Ούλμπριχτ στην μηνυτήρια αναφορά δείχνει έναν αδίστακτο εγκληματικό εγκέφαλο του Ίντερνετ, ερχόμενη σε αντίθεση με υλικό το οποίο είχε δημοσιευθεί πέρυσι, με τον ίδιο σε βίντεο 30 λεπτών στο YouTube να συζητά με τον αποκαλούμενο καλύτερό του φίλο, Ρενέ Πινέλ. Στη συζήτηση οι δύο άνδρες εξέφραζαν τις προσδοκίες του για το μέλλον και το πώς θα μπορούσαν να πραγματοποιήσουν τις φιλοδοξίες τους, με τον Ούλμπριχτ να δηλώνει ότι θα ήθελε πραγματικά να δει πού θα έχει οδηγήσει τον κόσμο η τεχνολογική πρόοδος μέσα σε 200 χρόνια, καθώς και η αντιπαράθεση σχετικά με τον έλεγχο και την εξέλιξη του Ίντερνετ. «Οι καιροί μας είναι τρελοί» έλεγε χαρακτηριστικά, ενώ ερωτώμενος σχετικά με το τι θα ήθελε να κάνει μέσα στα επόμενα 20 χρόνια δήλωνε ότι θα ήθελε να επηρεάσει «θετικά και σημαντικά» το μέλλον της ανθρωπότητας μέσα στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Προτεινόμενα για εσάς