Αρθρο του προέδρου της Ε.Ε. Ρομάνο Πρόντι στην Καθημερινή

Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου 2003 13:50
A- A A+

«Κρίσιμος και σημαντικός» θα είναι ο ρόλος της ελληνικής προεδρίας στη διαδικασία της Διεύρυνσης της ΕΕ, σύμφωνα με άρθρο του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι στην εφημερίδα Καθημερινή (10.01.2003). Οπως εξηγεί, η Αθήνα θα είναι ο επόμενος σταθμός της Διεύρυνσης, με την υπογραφή των συμφωνιών προσχώρησης των νέων μελών, τον Απρίλιο του 2003.

Ο Ρομάνο Πρόντι δηλώνει επίσης «πολύ υπερήφανος που η ελληνική κυβέρνηση κατατάσσει στην κορυφή των προτεραιοτήτων της προεδρίας της το θέμα της συνολικής ανάπτυξης της Ευρώπης και όχι μόνο των υπό ένταξη κρατών».

Τονίζει τη σημασία στροφής και των υπολοίπων κρατών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης προς την ΕΕ. Προς το σκοπό αυτό θεωρεί ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός τη συνάντηση με τους ηγέτες των δυτικών Βαλκανίων που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη τον Ιούνιο.

Εξηγεί ακόμη ότι η ΕΕ χρειάζεται «ένα δακτυλίδι στα σύνορά της, από τη Ρωσία ως τις εσχατιές της Μεσογείου» διευκρινίζοντας ότι επιθυμεί στενότερη συνεργασία, αλλά όχι πλήρη ένταξη - προς το παρόν τουλάχιστον - με τα κράτη της περιοχής.

Επισημαίνει ακόμη την ανάγκη επιτάχυνσης των αλλαγών στη στρατηγική της ΕΕ σε οικονομικά κοινωνικά και περιβαλλοντικά θέματα, που θα συζητηθούν στην εαρινή Σύνοδο Κορυφής, καθώς όπως υποστηρίζει έτσι θα μειώσει το «ευπρόσβλητο των οικονομιών μας σε εξωτερικές επιδράσεις."

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή