Προβληματισμός της διεθνούς κοινότητας για την απόφαση της Β. Κορέας

Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου 2003 14:32
A- A A+

Η Νότια Κορέα ζήτησε σήμερα από την Πιονγιάνγκ να αναθεωρήσει την απόφασή για την αποδέσμευσή της από τη Συνθήκη Μη Διάδοσης των Πυρηνικών Οπλων (NPT) μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας της Νότιας Κορέας.

«Η κυβέρνηση (της Νότιας Κορέας) εφιστά την προσοχή στους κινδύνους που προέρχονται από την απόφαση αυτή και καλεί τη Βόρεια Κορέα να ανακαλέσει αμέσως την ανακοίνωση για την αποδέσμευσή της από την NPΤ και να διευθετήσει το θέμα διά του διαλόγου», δήλωσε ο Σέοκ Τονγκ-Γιού, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε σήμερα την αποδέσμευσή της από την NPT, δίνοντας ωστόσο τη διαβεβαίωση ότι δεν έχει την πρόθεση να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα και δηλώνοντας ότι θα αναθεωρήσει την απόφασή της, εάν η Ουάσινγκτον επαναλάβει την τροφοδοσία της σε πετρέλαιο.

Η Ιαπωνία εξέφρασε «βαθύτατη ανησυχία» για την απόφαση της Βόρειας Κορέας και κάλεσε τη γειτονική της χώρα να σεβασθεί τις διεθνείς συμφωνίες που έχει υπογράψει. «Πρόκειται για εξαιρετικά λυπηρή ενέργεια από τη Βόρεια Κορέα και οφείλουμε να εκφράσουμε πολύ μεγάλη ανησυχία γι` αυτή την κατάσταση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιαπωνικού υπουργείου Εξωτερικών, Χατσουχίσα Τακασίμα.

Την ανησυχία της για τις επιπτώσεις που θα έχει η αποδέσμευση της Βόρειας Κορέας από την NPT εξέφρασε και η κινεζική κυβέρνηση, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών. Ωστόσο το Πεκίνο δεν ζήτησε από την Πιονγιάνγκ να ανακαλέσει την απόφασή της και περιορίσθηκε να ταχθεί υπέρ της ειρηνικής διευθέτησης του θέματος δηλώνοντας ότι θα εργασθεί προς αυτήν την κατεύθυνση.

Εκπρόσωπος του ευρωπαίου επιτρόπου αρμόδιου για τις Εξωτερικές Σχέσεις Κρις Πάτεν δήλωσε ότι η απόφαση της Βόρειας Κορέας είναι «εξαιρετικά ανησυχητική», ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ντομινίκ ντε Βιλπέν, ο οποίος επισκέπτεται την Κίνα, δήλωσε ότι η Γαλλία «καταδικάζει την απόφαση η οποία θα έχει σοβαρές συνέπειες».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή