Τι είπαν Σημίτης και Πρόντι στη συνέντευξη Τύπου

Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου 2003 14:54
UPD:14:56

A- A A+

Η ελληνική προεδρία θα βοηθήσει ώστε να υπάρξει μια πιο συνεκτική εξωτερική πολιτική στη Μέση Ανατολή και το Ιράκ, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι στη σημερινή κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη.

Ο κ. Σημίτης διαβεβαίωσε από την πλευρά του ότι από τις επαφές που ως τώρα είχε η ελληνική κυβέρνηση με τις άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις διαπιστώθηκε η δυνατότητα επίτευξης κοινής θέσης της Ε.Ε.

Ο Πρωθυπουργός επισήμανε πάντως ότι «δεν μπορεί σήμερα να προδικάσει κανείς αν θα γίνει πόλεμος» και εξέφρασε την επιθυμία της Ε.Ε. να αποτραπεί η σύρραξη.

Υπενθύμισε παράλληλα ότι υπάρχει μία διαδικασία που πρέπει να ολοκληρωθεί: «Το Συμβούλιο Ασφαλείας έθεσε κάποιους όρους, έγινε μία ειδική αποστολή στο Ιράκ και περιμένουμε τα συμπεράσματα για να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις. Θα ακολουθήσουμε αυτή τη διαδικασία και το Συμβούλιο Ασφαλείας θα αποφασίσει όταν θα υπάρχουν τα δεδομένα».

Αναφερόμενος στο θέμα της διεύρυνσης, ο κ. Πρόντι επισήμανε πως η επόμενη συνάντηση της Κομισιόν με την ελληνική προεδρία θα είναι στην Αθήνα στις 16 Απριλίου (στην τελετή για την υπογραφή της συνθήκη Προσχώρησης) και τόνισε πως η διεύρυνση δεν σταματά στην Αθήνα, διότι «οι πόρτες της Ε.Ε. είναι ανοιχτές και μακροπρόθεσμα το σύνολο των Βαλκανίων ανήκει στην ΕΕ».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με το αν η επέκταση της Ε.Ε. προς τα Βαλκάνια συμπεριλαμβάνει και την Τουρκία ο κ. Πρόντι απάντησε πως «η Τουρκία δεν ανήκει στα Βαλκάνια».

Στο ίδιο θέμα, ο κ. Σημίτης, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με την περίπτωση της Κροατίας, σημείωσε πως «η Κροατία ανήκει στην Ευρώπη, αν υποβάλει αίτηση ένταξης θα ακολουθήσει την διαδικασία που προβλέπεται για την εκπλήρωση των αναγκαίων προϋποθέσεων».

Ως προς τα σύνορα της ΕΕ, ο κ. Σημίτης παρατήρησε πως η Ευρώπη «έχει φυσικά και γεωγραφικά όρια που πρέπει να λάβουμε υπόψη», ενώ ο κ. Πρόντι τόνισε πως η συζήτηση αυτή για τα σύνορα της ΕΕ πρέπει να ξεκινήσει και πως στην έννοια της ΕΕ πρέπει να αποδώσουμε και τις πολιτιστικές της διαστάσεις.

Αναφορικά με την Κύπρο ο κ. Σημίτης τόνισε πως η ελληνική προεδρία θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για την επίτευξη μιας συμφωνίας στη βάση του σχεδίου Ανάν.

Απαντώντας, τέλος, σε ερώτηση σχετική με το ενδεχόμενο θέσπισης ποσοτικών και ποιοτικών δεικτών για την αξιολόγηση της απασχόλησης, ο κ. Σημίτης υπογράμμισε πως «δεσμευτικοί δείκτες πρέπει να υπάρχουν όπου μπορεί να εκτιμηθεί η κατάσταση με βεβαιότητα και όχι σε περιόδους ύφεσης».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή