«Μεταλλικά» όπλα, μυστήρια κυκλώματα και ελληνικό προφίλ

Οι νέες ταινίες της εβδομάδας
Πέμπτη, 03 Οκτωβρίου 2013 09:49
UPD:12:13
A- A A+

Το εβδομαδιαίο ραντεβού στη μεγάλη οθόνη επιφυλάσσει δυνατές συγκινήσεις στους φίλους του κινηματογράφου με δραματικά θρίλερ, δράση βασισμένη σε κόμικ, ανασφαλή έρωτα από τη Χιλή, τρισδιάστατη μουσική περιπέτεια και δύο δράματα με φεστιβαλικό αέρα, τα οποία "μιλάνε" ελληνικά.

«Νυχτερινό τρένο για τη Λισαβόνα»

Είκοσι χρόνια μετά το αριστουργηματικό «Σπίτι των πνευμάτων», ο Τζέρεμι Άιρονς συναντιέται ξανά στη μεγάλη οθόνη με τον βραβευμένο δανό σκηνοθέτη Μπίλ Όγκουστ. Το αισθηματικό - δραματικό θρίλερ βασίζεται στο ομώνυμο μπεστ σέλερ του - επίσης βραβευμένου -  ελβετού συγγραφέα Πασκάλ Μερσιέ, το οποίο είναι από τα πιο επιτυχημένα γερμανόφωνα μυθιστορήματα των τελευταίων ετών, σε περισσότερες από 30 χώρες. Με πρωταγωνιστές τους Μελανί Λοράν, Τζακ Ίστον, Μαρτίνα Γέντεκ, Όγκουστ Ντίελ, Μπρούνο Γκανζ, Κρίστοφερ Λη και Σαρλότ Ράμπλινγκ, η ταινία σκιαγραφεί το ξαφνικό ταξίδι ενός καθηγητή, προκειμένου να εξιχνιάσει το μυστήριο ενός βιβλίου που βρήκε στο παλτό μιας κοπέλας, την οποία έσωσε, όταν προσπάθησε να αυτοκτονήσει.
- Που προβάλλεται               

«Επικίνδυνο κύκλωμα»

MOVIETRAILERSGR
Δύο δικηγόροι - που έχουν υπάρξει εραστές - μπαίνουν σε μία επικίνδυνη περιπέτεια, μετά την ένταξή τους στην ομάδα υπεράσπισης για τη δίκη ενός διεθνούς τρομοκράτη, στο θρίλερ του Τζον Κρόουλι, με τους Έρικ Μπάνα, Ρεμπέκα Χολ, Ριζ Αχμέντ, Τζιμ Μπρόουντμπεντ, Κένεθ Κράναμ, Αν Μαρί Νταφ, Σάιαραν Χιντς και Τζούλια Στάιλς.
- Που προβάλλεται              

«2 guns»

LEDAVE100
Ο - βραβευμένος στην πατρίδα του - ισλανδός ηθοποιός  και σκηνοθέτης Μπαλτάζαρ Κόρμακιουρ, ο οποίος έκανε το ντεμπούτο του στον αμερικανικό κινηματογράφο το 2012, με την επιτυχία «Contraband», επιστρέφει με μία ταινία δράσης που βασίζεται στο κόμικ του Στίβεν Γκραντ. Οι Ντένζελ Ουάσινγκτον, Μαρκ Γουόλμπεργκ, Πόλα Πάτον, Μπιλ Πάξτον, Φρεντ Γουόρντ, Τζέιμς Μάρσντεν και Έντουαρντ Τζέιμς Όλμος ζωντανεύουν την ιστορία δύο αξιωματικών από διαφορετικές υπηρεσίες, οι οποίοι αναγκάζονται να συνεργαστούν ως μέλη ενός καρτέλ ναρκωτικών, χωρίς κανείς τους να γνωρίζει ότι ο άλλος είναι μυστικός ομοσπονδιακός πράκτορας.

Όταν όλα αποκαλύπτονται, μπαίνουν στο στόχαστρο των κρατικών υπηρεσιών και των μεξικανών νονών. Όπως εξηγεί ο σκηνοθέτης: «Υπάρχει πολλή ανθρωπιά στους χαρακτήρες. Τους συμπαθούμε, ακολουθώντας τους στην πορεία τους, ακόμα και όταν ζούνε σε έναν αναβαθμισμένο, αλλά όχι απαραίτητα μη ρεαλιστικό κόσμο του εγκλήματος. Τελικά, το “2 guns” είναι μια ταινία χαρακτήρων, φόρος τιμής στα γουέστερν, μέσα από την αίσθηση και την έκταση του τοπίου».
- Που προβάλλεται   


«Γκλόρια»

STRADAENT
Η ιστορία μιας χωρισμένης 58άχρονης γυναίκας που, αναζητώντας τον έρωτα, έρχεται αντιμέτωπη με αναπάντεχα εμπόδια αλλά και με τον φόβο της για τον χρόνο που περνάει τόσο γρήγορα, ξετυλίγεται από τους Παουλίνα Γκαρσία, Σέρτζιο Χερνάντεζ, Ντιέγκο Φοντεσίλα, Φαμπιόλα Ζαμόρα και Κόκα Γκουατζίνι στο δράμα  από τη Χιλή, με τη σκηνοθετική υπογραφή του Σεμπαστιάν Λέλιο. Η ταινία απέσπασε την Αργυρή Άρκτο γυναικείας ερμηνείας (Παουλίνα Γκαρσία) και το βραβείο Οικουμενικής Επιτροπής στο διαγωνιστικό τμήμα του φετινού Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βερολίνου.
- Που προβάλλεται  


«Metallica through the never»

MOVIETRAILERSGR
Συνδυάζοντας τα είδη του μουσικού ντοκιμαντέρ, της περιπέτειας και του θρίλερ, η τρισδιάστατη ταινία του Νίμροντ Αντάλ - με τους Ντέιν Νε Χάαν, Τζέιμς Χέιτφιλντ, Λαρς Ούλριχ, Κερκ Χάμετ και Ρόμπερτ Τρουιχίλο, παρακολουθεί έναν νεαρό roadie των Metallica, ο οποίος αναλαμβάνει μία επείγουσα αποστολή κατά τη διάρκεια μιας συναυλίας του συγκροτήματος, με αποτέλεσμα να εμπλακεί σε μια σουρεαλιστική περιπέτεια.
- Που προβάλλεται  

«Οικόπεδο 12»

VILLAGEGR
Οι περιπέτειες μιας δυσλειτουργικής οικογένειας που, λόγω της οικονομικής κρίσης, αναγκάζεται να συμβιώσει στο μικρό απομονωμένο σπίτι του «πάτερ φαμίλια», που, ξαφνικά, γίνεται το επίκεντρο του ενδιαφέροντος πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων, όταν οι δορυφόροι ανακαλύπτουν την ύπαρξη μεγάλων κοιτασμάτων πετρελαίου στην περιοχή, αποτυπώνεται στο δράμα του Κυριάκου Τοφαρίδη, με τους Κώστα Δημητρίου, Κάρμεν Ρουγγέρη, Μιχάλη Μαρίνο, Γιάννη Τσιμιτσέλη, Ειρήνη Κωνσταντίνου, Ζωή Κυπριανού και Osman Alkas.
- Που προβάλλεται  

«September»

MOVIETRAILERSGR
Το δράμα της Πέννυς Παναγιωτοπούλου, με τους Κόρα Καρβούνη, Μαρία Σκουλά, Νίκο Διαμαντή και Χρήστο Στέργιογλου, που συμμετείχε στο επίσημο διαγωνιστικό πρόγραμμα του 48ου Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι, προβλήθηκε  στο 38ο Φεστιβάλ Τορόντο και έκανε πρεμιέρα στη χώρα μας στο 19ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας.  Είναι μια ιστορία για τα ψυχικά σύνορα, για το πώς δοκιμάζονται οι αντοχές της αγάπης, της πίστης, αλλά και της διαφορετικότητας. Μετά τον θάνατο του σκύλου της, η ηρωίδα της ταινίας ζητά να τον θάψει στον κήπο του σπιτιού της απέναντι οικογένειας.

Το πρόσχαρο σπίτι γίνεται το καταφύγιό της και ερωτεύεται τους ανθρώπους του και τον τρόπο που ζουν. Όμως, εκείνοι δεν έχουν ανάγκη την αγάπη της… «Οι άνθρωποι, συχνά, διηγούμενοι τις ιστορίες τους, λένε ταυτόχρονα και μιαν άλλη ιστορία, την οποία δε γνωρίζουν ότι την λένε. Και, συχνά, αυτή είναι η σημαντικότερη. Αυτό προσπάθησα να κάνω στην ταινία: να βρω τις ρωγμές που μπαίνει αυτό το φως, το οποίο φωτίζει αυτό που δε λέγεται. Όταν παραδεχτείς πως υπάρχει, μπορείς και να το αποτυπώσεις» αναφέρει χαρακτηριστικά η σκηνοθέτις.
- Που προβάλλεται  


Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]

Προτεινόμενα για εσάς