Κ. Γεροντόπουλος: Πρωτοβουλίες κατά του ρατσισμού κατά την ελληνική προεδρία στην Ε.Ε.

Ομιλία του υφυπουργού Εξωτερικών σε συνέδριο κατά του αντισημιτισμού στη Βουδαπέστη
Τετάρτη, 02 Οκτωβρίου 2013 14:34
UPD:14:40
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Η Ελλάδα ήταν, είναι και θα είναι εμπράκτως κατά του αντισημιτισμού και κάθε ρατσιστικής πράξης βίας, δήλωσε ο κ.Γεροντόπουλος (φωτογραφία αρχείου).

A- A A+

Πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση του ρατσισμού και του αντισημιτισμού στην Ευρώπη κατά την ελληνική προεδρία στην Ε.Ε. προανήγγειλε ο Κ. Γεροντόπουλος, υφυπουργός Εξωτερικών, σε συνέδριο του Ινστιτούτου Tom Lantos στη Βουδαπέστη με θέμα «Η εβραϊκή ζωή και ο αντισημιτισμός στη σύγχρονη Ευρώπη».

Όπως επεσήμανε, οι πρωτοβουλίες αυτές θα γίνουν με τη βοήθεια της ηγεσίας της ελληνοεβραϊκής κοινότητας, όπως προέκυψε και από τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον περασμένο Αύγουστο.

Η Ελλάδα ήταν, είναι και θα είναι εμπράκτως κατά του αντισημιτισμού και κάθε ρατσιστικής πράξης βίας, δήλωσε ο κ.Γεροντόπουλος, ενώ αναφέρθηκε στην ομιλία του Αντώνη Σαμαρά στη Συναγωγή της Θεσσαλονίκης, κατά την οποία «έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα “ποτέ ξανά”, προς όλες τις κατευθύνσεις, υπογραμμίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να επιδεικνύει μηδενική ανοχή απέναντι στην αναβίωση του αντισημιτισμού και σε κάθε ρατσιστική ή ξενοφοβική πράξη βίας».

EURONEWSGREEK

Ο κ. Γεροντόπουλος αναφέρθηκε και στην επίσκεψή του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια στο Άουσβιτς, αλλά και στο πρόσφατο μήνυμα του υπουργού Εξωτερικών, Ευάγγελου Βενιζέλου κατά του αντισημιτισμού.

Αναφορικά με τον σεβασμό της μνήμης του Ολοκαυτώματος, τόνισε ότι «η Ελλάδα συνεισέφερε πάντα ενεργά στις διεθνείς προσπάθειες».

Ο κ. Γεροντόπουλος υπογράμμισε επίσης την επίλυση, το 2011, μέσω νομοθετικών πρωτοβουλιών, δύο ζητημάτων που απασχολούσαν την εβραϊκή κοινότητα: την ανάκτηση της ελληνικής ιθαγένειας σε υπηκόους του Ισραήλ που είχαν γεννηθεί στην Ελλάδα μέχρι τις 9.5.1945 και τη δυνατότητα καταβολής αποζημίωσης για το παλαιό κοιμητήριο της εβραϊκής κοινότητας στη Θεσσαλονίκη, το οποίο καταστράφηκε από τους Ναζί.

«Στην Ελλάδα, δεν σημειώθηκε καμία αντισημιτική ενέργεια, κάτι που αναγνωρίζεται από τους επικεφαλής του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου της Ελλάδας» δήλωσε.

Ο κ. Γεροντόπουλος αναφέρθηκε και στα πρόσφατα γεγονότα σχετικά με τη Χρυσή Αυγή, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «τολμήσαμε και σπάσαμε το “αυγό του φιδιού”. Προχωρούμε τώρα στην ολοκληρωτική συντριβή του».

Πηγή: ΑΜΠΕ

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή