Το πολιτικό σύστημα δοκιμάζει τις αντοχές του

Τετάρτη, 02 Οκτωβρίου 2013 10:34
UPD:10:50
EUROKINISSI/ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ

Οι αντοχές του πολιτικού συστήματος αναμένεται να δοκιμαστούν τόσο με την κατάθεση του προσχεδίου του Προϋπολογισμού στη Βουλή την προσεχή Δευτέρα, όσο κυρίως στις 14η Οκτωβρίου με το προγραμματισμένο Eurogroup που θα έχει στην ατζέντα του την Ελλάδα.

A- A A+

Η υπέρβαση των προβλημάτων μέσω κυρίως της πιστής εφαρμογής των συμφωνηθέντων και το ενδεχόμενο «βέτο» στο αίτημα για λήψη νέων μέτρων για την κάλυψη κενών που προκλήθηκαν από τα προηγούμενα, βρίσκεται στη βάση του προβληματισμού της κυβέρνησης.

Την ίδια ώρα η εφαρμογή ενός ισχυρού προϋπολογισμού για το 2014, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος, όπως ζήτησε και η Κριστίν Λαγκαρντ στη χθεσινοβραδινή της συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, σκοντάφτει στο μεγάλο αγκάθι της τρύπας στο ασφαλιστικό σύστημα.

Στο μεγάλο θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους η κυβέρνηση θεωρεί ότι είναι ένα ζήτημα που πρέπει να «ανοίξει» όχι όμως τώρα. Δε χρειάζεται βιασύνη αφού και στην πλευρά των δανειστών μας υπάρχουν δύο διαφορετικές σχολές σκέψης, όπως είπε χθες ο Πρωθυπουργός στη συνάντησή του με την επικεφαλής του ΔΝΤ.

Στο μέτωπο της Χρυσής Αυγής η κυβέρνηση επιχειρεί να κεφαλαιοποιήσει στο εσωτερικό τις πρόσφατες επιτυχίες στη βάση όμως της θέσης την οποία εξέφρασε χθες ο κ. Σαμαράς στην Ουάσιγκτον, στην εκδήλωση στο Peterson Institute for International Economics σε συνεργασία με το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ότι οι ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής είναι «θύματα των εξτρεμιστών». 

Εκτός συνόρων πρόθεση της κυβέρνησης είναι να καταδείξει την αιτιότητα μεταξύ της ανόδου του λαϊκισμού και του εξτρεμισμού στην Ελλάδα με την οικονομική κρίση σε μια προσπάθεια να βρει αρωγούς στην πάγια θέση της ότι χρειάζεται μια πολιτική αντιμετώπιση των προβλημάτων και όχι αμιγώς οικονομοτεχνική.  

Στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι η κυβέρνηση θα κλιμακώσει τη «στρατηγική της έντασης» με αιχμή τη θεωρία των δύο άκρων με προφανή στόχο να αποπροσανατολίσει από τα δύσκολα που έπονται.

Γι’ αυτό και οι πληροφορίες θέλουν τον πρόεδρο του κόμματος θιασώτη μιας ήπιας αντιμετώπισης προκειμένου η Κουμουνδούρου να μην παρασυρθεί στο γήπεδο του αντιπάλου της αλλά να παραμείνει πιστή στην αντιμνημονιακή της ατζέντα αφού η εκτίμηση είναι ότι το μνημόνιο όχι μόνο δεν βγαίνει, αλλά απειλεί με κατάρρευση την κοινωνία.

Η αναφορά του κ. Τσίπρα, λίγο πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, στα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός του, «να αποτελέσουμε εγγύηση της ομαλότητας και της σταθερότητας για τη μεγάλη δημοκρατική πλειοψηφία του λαού μας», είναι ενδεικτική και των προθέσεών του.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αποκλείεται να ψηφίσει το υπό κατάθεση αντιρατσιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης καταθέτοντας βέβαια τις δικές του τροπολογίες σε μία εμφανή προσπάθεια να αποφύγει την πόλωση.

Τέλος οι αντοχές του πολιτικού συστήματος αναμένεται να δοκιμαστούν τόσο με την κατάθεση του προσχεδίου του Προϋπολογισμού στη Βουλή την προσεχή Δευτέρα, όσο κυρίως στις 14η Οκτωβρίου με το προγραμματισμένο Eurogroup που θα έχει στην ατζέντα του την Ελλάδα, με την ηγεσία και τους επιτελείς του ΥΠΟΙΚ  να έχουν μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να «μετρήσουν» τις αντιδράσεις του Βερολίνου μετά τις γερμανικές εκλογές.

newsroom naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή