Σύγχρονη Αμαζόνα με τολμηρή ματιά

Τετάρτη, 02 Οκτωβρίου 2013 10:15
Vassilis Makris

Ο μεγάλος γερμανός δραματουργός του 19ου αιώνα, Χάινριχ φον Κλάιστ, εστιάζει στην ερωτική συνάντηση της βασίλισσας των Αμαζόνων, Πενθεσίλειας, και του Αχιλλέα, στο έργο «Πενθεσίλεια», που παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Ακύλλα Καραζήση, στην κεντρική σκηνή του Bios.

A- A A+

Ο Αχιλλέας και η Πενθεσίλεια, οι Έλληνες και οι Αμαζόνες, ο κόσμος των ανδρών κι ο κόσμος των γυναικών έρχονται αντιμέτωποι με όσα τους ενώνουν και όσα τους χωρίζουν, σε μια ιστορία έρωτα και πολέμου, που δραπετεύει από τον κόσμο των μύθων και φτάνει στο σήμερα. 

Αντλώντας έμπνευση από την «Ιλιάδα» του Ομήρου, ο μεγάλος γερμανός δραματουργός του 19ου αιώνα, Χάινριχ φον Κλάιστ, εστιάζει στην ερωτική συνάντηση της βασίλισσας των Αμαζόνων, Πενθεσίλειας, και του Αχιλλέα, στο έργο «Πενθεσίλεια», που παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Ακύλλα Καραζήση, στην κεντρική σκηνή του Bios, από την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου και για 9 μόνο παραστάσεις, στις 9 το βράδυ.

Πόλεμος, έρωτας, πόλεμος

Έχοντας ξεκινήσει μέσα στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου ως διπλωματική εργασία των τελειόφοιτων, σε διδασκαλία του σκηνοθέτη της, η παράσταση επανέρχεται με ανανεωμένη διάθεση από δέκα νέους ηθοποιούς, που κάνουν τα πρώτα τους βήματα στη Αθήνα του σήμερα, ζωντανεύοντας την Πενθεσίλεια και τον Αχιλλέα, οι οποίοι ερωτεύονται κατά τη διάρκεια του Τρωικού Πολέμου.

Έτσι, φτιάχνοντας ένα έργο που μιλάει ακατάπαυστα, καλπάζοντας, σαρώνοντας, γκρεμίζοντας, ενώνουν τρεις τόπους, τρεις εποχές, τρεις γλώσσες. Τα γερμανικά του Κλάιστ, τα ελληνικά της μεταφράστριας και η σύγχρονη αργκό των παιδιών συμπορεύονται, καθώς βουτούν στο θορυβώδες νόημα του παλαιού γερμανού κλασσικού. Πόλεμος, έρωτας, πόλεμος.

Ταυτότητα παράστασης
Μετάφραση: Τζένη Μαστοράκη, σκηνοθεσία: Ακύλλας Καραζήσης, επιμέλεια κοστουμιών: Ιωάννα Τσάμη, λαϊκοί χοροί: Χρυσούλα Τζαρδή. Παίζουν: Μάνος Βαβαδάκης, Δήμητρα Βλαγκοπούλου, Στέλλα Βογιατζάκη, Χαρά - Μάτα Γιαννάτου, Δάφνη Ιωακειμίδου - Πατακιά, Γιάννης Νιάρρος, Γιώργος Ονησιφόρου, Κατερίνα Παπανδρέου, Σπύρος Σταμούλης, Αλέξανδρος Φράγκος.

VASSILIS MAKRIS
Πληροφορίες
Bios Main: Πειραιώς 84 – Αθήνα, τηλ.: 210 3425335. Διάρκεια παραστάσεων: Πέμπτη 3 έως Κυριακή 6 Οκτωβρίου και Τετάρτη  9 έως Κυριακή 13 Οκτωβρίου. Τιμή εισιτηρίου: 10 ευρώ (ενιαίο).

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς