Χάγη: Ένταλμα σύλληψης για πρώην υπουργό της Ακτής Ελεφαντοστού

Σε ισχύ από το 2011, δημοσιοποιήθηκε την Τρίτη
Τρίτη, 01 Οκτωβρίου 2013 14:38
UPD:14:48
EPA/STR

Ο κ. Μπλε Γκουντέ έχει αρνηθεί ότι έδρασε ως επικεφαλής πολιτοφυλακών φιλικών προς τον Γκμπάγκμπο κατά τη διάρκεια βίαιων ενεργειών τους.

A- A A+

Ένταλμα σύλληψης κατά του πρώην υπουργού της Ακτής Ελεφαντοστού Σαρλ Μπλε Γκουντέ έδωσε στη δημοσιότητα το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, με κατηγορίες οι οποίες αφορούν κυρίως εγκλήματα πολέμου.

Το δικαστήριο τον αναζητεί για εγκλήματα «κατά της ανθρωπότητας» σε σχέση με τη βία η οποία ξέσπασε στην αφρικανική χώρα το 2010.

Περίπου 3.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της πολιτικής κρίσης, όταν ο πρώην πρόεδρος Λόρεν Γκμπάγκμπο αρνήθηκε να αποδεχθεί την ήττα του.

Ο κ. Μπλε Γκουντέ έχει αρνηθεί ότι έδρασε ως επικεφαλής πολιτοφυλακών φιλικών προς τον Γκμπάγκμπο κατά τη διάρκεια βίαιων ενεργειών τους.

Το ΔΠΔ σημειώνει ότι ο 40χρονος πρώην υπουργός, ο οποίος κρατείται ήδη στην Ακτή Ελεφαντοστού, είναι ύποπτος για φόνους, βιασμούς, διώξεις και άλλες απάνθρωπες πράξεις οι οποίες διεπράχθησαν μεταξύ Δεκεμβρίου 2010 και Απριλίου 2011.

Οι δικαστές στη Χάγη σημειώνουν ότι δυνάμεις πιστές στον πρώην πρόεδρο Γκμπάγκμπο στόχευαν πολίτες οι οποίοι υποστήριζαν τον αντίπαλό του και σημερινό πρόεδρο της χώρας, Αλασάν Ουταρά.

Το ένταλμα έχει εκδοθεί από το Δεκέμβριο του 2011.

Ο κ. Γκμπάγκμπο έχει συλληφθεί από το 2011 και αναμένει τη δίκη του στη Χάγη για τέσσερις κατηγορίες για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, τα οποία συνδέονται με τη μετεκλογική βία.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή