Οσο είσαι στη σήραγγα, σταμάτα να σκάβεις

Τρίτη, 14 Ιανουαρίου 2003 15:12

A- A A+

Oσο πλησιάζει ο πόλεμος των ΗΠΑ κατά του Ιράκ, οι Κούρδοι φοβούνται περισσότερο μια στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας, από μια ξαφνική επίθεση του στρατού του Σαντάμ Χουσεϊν.

Οι φόβοι αυτοί τροφοδοτούνται από τις συνεχείς απειλές που εκτοξεύονται από τη στρατιωτική ηγεσία της Αγκυρας, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση Γκιουλ υποστηρίζει τη διεξαγωγή διαλόγου με τους ηγέτες των Κούρδων του Ιράκ.

Ο τουρκικός στρατός, γράφει στη «Figaro» ο πρόεδρος του Κουρδικού Ινστιτούτου του Παρισιού, Κεντάλ Νεζάν, συγκεντρώνει στρατεύματα στα σύνορα με το ιρακινό Κουρδιστάν και κάνει θορυβώδεις στρατιωτικές ασκήσεις που τρομοκρατούν τον κουρδικό πληθυσμό. Στην πρόσφατη επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Αγκυρα ο υπ' αριθμόν 2 του Πενταγώνου, Πολ Γούλφοβιτς, οι στρατιωτικοί τον ενημέρωσαν ότι αν χρειαστεί να καταλάβουν προσωρινά το βόρειο Ιράκ για να υπερασπιστούν τα συμφέροντα της Τουρκίας, δεν θα διστάσουν να το κάνουν.

Η απάντηση των Αμερικανών σε αυτή την απειλή δεν έγινε γνωστή. Το βέβαιο είναι, σημειώνει ο Νεζάν, ότι αν η απειλή γίνει πράξη, οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές για τους Κούρδους, για τους Τούρκους, για την περιοχή και για τους δυτικούς συμμάχους της Τουρκίας.

Η Τουρκία δεν έχει κανένα λόγο να επέμβει. Οι Κούρδοι έχουν συμφωνήσει με την ιρακινή αντιπολίτευση σε ένα σχέδιο για ένα ομόσπονδο και δημοκρατικό Ιράκ και δεν προτίθενται να κηρύξουν ένα ανεξάρτητο Κουρδιστάν. Αλλωστε, καμιά διεθνής ή περιφερειακή συμφωνία δεν δίνει στην Τουρκία το δικαίωμα να αποφασίζει για την τύχη των Κούρδων των γειτονικών κρατών.

Αλλά και το επιχείρημα που προβάλλει συχνά η Αγκυρα για τα «ιστορικά της δικαιώματα στο βιλαέτι της Μοσούλης» δεν συμβιβάζεται με τη δέσμευσή της για την εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ. Το ζήτημα αυτό λύθηκε το 1925 από την Κοινωνία των Εθνών, η οποία αποφάσισε την προσάρτηση της περιοχής στο Ιράκ με αντάλλαγμα ένα καθεστώς αυτονομίας, όπως επιθυμούσε η Βρετανία. Το Παρίσι και η Ουάσιγκτον, που υποστήριξαν τη βρετανική θέση, έλαβαν από 23,75% των μετοχών της Turkish Petroleum Co. (που μετονομάστηκε σε Iraqu Petroleum Co.), η οποία εκμεταλλευόταν το πετρέλαιο της περιοχής.

Μια τουρκική στρατιωτική επέμβαση (όπως έγινε στην Κύπρο) θα καταστρέψει όσα επιτεύχθηκαν ύστερα από μια δεκαετία αυτοδιάθεσης της νεαρής κουρδικής δημοκρατίας. Για τον λόγο αυτό, είναι βέβαιο ότι θα αντιδράσουν οι Κούρδοι τόσο του Ιράκ όσο και της Τουρκίας, ενώ δεν μπορεί να αποκλειστεί και μια επέμβαση του Ιράν για την προστασία είτε των Κούρδων είτε των Σιϊτών. Ενα άλλο ενδεχόμενο είναι να στραφεί ο Σαντάμ Χουσεϊν εναντίον της Τουρκίας, προκαλώντας μια επέμβαση του ΝΑΤΟ και ένα κύμα αποσταθεροποίησης σε ένα μεγάλο μέρος της Ευρώπης.

Σύμφωνα με τον Κεντάλ Νεζάν, οι Ευρωπαίοι πρέπει να ζητήσουν από την Τουρκία να αναγνωρίσει στους Κούρδους του Ιράκ και της Τουρκίας τα ίδια δικαιώματα που διεκδικεί η Αγκυρα για την τουρκική μειονότητα της Κύπρου.

Επίσης, οι Ευρωπαϊοι καλό θα ήταν να ζητήσουν από την Τουρκία να αποδεχθεί την κυριαρχία της πολιτικής εξουσίας επί της στρατιωτικής και να μειώσει τις υπέρογκες στρατιωτικές δαπάνες, που απορροφούν το 5,14% του προϋπολογισμού. Τι νόημα έχει να διαπραγματεύεται επί μήνες η Τουρκία μια ευρωπαϊκή επιδότηση ύψους 170 εκατομμυρίων ευρώ για την αναδιάρθρωση της οικονομίας της, όταν μόνο το 2001 δαπανά 8,9 δισεκατομμύρια ευρώ για την αγορά όπλων;

Πηγές: Le Figaro, ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή