Συνεργασία Vestas και Mitsubishi στην αιολική ενέργεια

Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου 2013 21:50
UPD:21:50
REUTERS/BRIAN SNYDER

Βάσει της συμφωνίας, οι δύο όμιλοι θα αναπτύσσουν από κοινού τις – ισχύος 8MW - υπεράκτιες ανεμογεννήτριες της Vestas, καθεμία από τις οποίες μπορεί να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες περίπου 8.000 νοικοκυριών (φωτογραφία αρχείου).

A- A A+

Ο όμιλος ανεμογεννητριών Vestas ανακοίνωσε ότι κατέληξε σε συμφωνία με την ιαπωνική Mitsubishi Heavy Industries για συνεργασία στον τομέα της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας. Οι υπογραφές «έπεσαν» έπειτα από συνομιλίες διάρκειας ενός και πλέον έτους.

Βάσει της συμφωνίας, οι δύο όμιλοι θα αναπτύσσουν από κοινού τις – ισχύος 8MW - υπεράκτιες ανεμογεννήτριες της Vestas, καθεμία από τις οποίες μπορεί να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες περίπου 8.000 νοικοκυριών. Εκτός από την τεχνογνωσία του, ο δανικός όμιλος «θα επιστρατεύσει» 300 υπαλλήλους του για το κοινό εγχείρημα.

Από την πλευρά της η Mitsubishi θα επενδύσει σε πρώτη φάση 100 εκ. ευρώ και άλλα 200 εκ. εάν επιτευχθούν οι οικονομικοί στόχοι που έθεσαν οι δυο πλευρές. Αρχικά, οι δύο εταιρείες θα έχουν το ίδιο μερίδιο στην κοινοπραξία, όμως ο ιαπωνικός όμιλος θα έχει τη δυνατότητα να αυξήσει το δικό του στο 51% από τις αρχές του 2016.

«Τώρα η Vestas θα πρέπει να μοιραστεί τα έσοδα από τις [ανεμογεννήτριες] V164», είπε στο Reuters ο αναλυτής της Sydbank Γιάκομπ Πέντερσεν. «Πιστεύω όμως ότι τα έσοδα θα είναι μεγαλύτερα με τη Mitsubishi ως εταίρο παρά χωρίς αυτήν. Υπάρχουν τεράστια έργα, για τα οποία η Vestas θα έμοιαζε λίγο ευάλωτη σε σχέση με ανταγωνιστές της όπως η Alstom και η Siemens.»

Η Vestas ευελπιστεί ότι η συμφωνία - η πρώτη υπό το νέο διευθύνοντα σύμβουλο Άντερς Ρούνεβαντ - θα ενισχύσει τη θέση της στην αγορά έπειτα από το βαρύ πλήγμα που υπέστη με τη μείωση των επιδοτήσεων για ανανεώσιμη ενέργεια στην Ευρώπη, υπό το βάρος της οικονομικής κρίσης και της λιτότητας.

Η τεχνογνωσία που θα αντλήσει η Mitsubishi χάρη στη σύμπραξη και οι τεχνολογίες, στις οποίες θα αποκτήσει πρόσβαση, ενισχύουν και τη δική της θέση στην Ιαπωνία, που επενδύει όλο και περισσότερο στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, έπειτα από την πυρηνική καταστροφή του 2011 και το κλείσιμο των πυρηνικών της αντιδραστήρων.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή