Αφγανιστάν: Φόρος τιμής στα θύματα του φιλοσοβιετικού καθεστώτος

Αφορά την περίοδο πριν από την εισβολή της Σοβιετικής Ένωσης στη χώρα
Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου 2013 17:53
UPD:18:33
EPA/S. SABAWOON

Αφγανοί πραγματοποίησαν πορεία - φόρο τιμής στα θύματα του φιλοσοβιετικού καθεστώτος, την Κυριακή στην Καμπούλ.

A- A A+

Διήμερο εθνικό πένθος έχει κηρύξει το Αφγανιστάν από τη Δευτέρα για να αποτίσει φόρο τιμής στα θύματα του φιλοσοβιετικού καθεστώτος, το οποίο βρισκόταν στην εξουσία στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και το οποίο κατηγορείται ότι προκάλεσε την εξαφάνιση χιλιάδων αντιφρονούντων.

«Θα διοργανωθούν τελετές σε όλη τη χώρα για να αποτίσουμε φόρο τιμής στα θύματα» και «οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες για δύο ημέρες», αναφέρει η αφγανική κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της.

Ένα φιλοσοβιετικό πραξικόπημα, το οποίο διοργανώθηκε με την υποστήριξη της Μόσχας, ανέτρεψε τη νύχτα της 27ης προς την 28η Απριλίου τον πρόεδρο του Αφγανιστάν, Μοχάμαντ Ντάουντ Χαν, ο οποίος δολοφονήθηκε μαζί με 18 μέλη της οικογένειάς του στο προεδρικό μέγαρο.

Το καθεστώς που ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας και παρέμεινε στην εξουσία μέχρι την εισβολή των σοβιετικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν τον Δεκέμβριο του 1979, κατηγορείται ότι προκάλεσε την εξαφάνιση χιλιάδων αντιφρονούντων σε διάστημα τεσσάρων μηνών.

Κατάλογος ο οποίος περιλαμβάνει τα ονόματα 5.000 ανθρώπων που εκτελέστηκαν από το 1978 ως το 1979 δημοσιοποιήθηκε από τις ολλανδικές αρχές στα μέσα Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο της έρευνας για τα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στο Αφγανιστάν την περίοδο εκείνη.

Η συγκεκριμένη λίστα επέτρεψε σε πολλούς Αφγανούς να μάθουν τι απέγιναν οι συγγενείς τους, οι οποίοι αγνοούνταν εδώ και περισσότερα από 30 χρόνια.

Την Κυριακή πραγματοποιήθηκε στην Καμπούλ ολονυκτία στην οποία πήραν μέρος εκατοντάδες άνθρωποι οι οποίοι κρατούσαν φωτογραφίες των θυμάτων, κοντά στο κατεστραμμένο παλάτι του Ντάρουλ Αμάν, όπου διέμενε ο Αμανουλάχ, ο βασιλιάς του Αφγανιστάν τη δεκαετία του 1920.

Μόλις έπεσε η νύκτα σχημάτισαν με κεριά τη λέξη «δικαιοσύνη» στα ντάρι, δεύτερη βασικότερη εθνική γλώσσα του Αφγανιστάν.

«Είναι ένας τρόπος να διαμαρτυρηθούμε για τις δολοφονίες που διαπράχθηκαν», δήλωσε ο Σάγιεντ Αλισάχ, 58 ετών, ο αδερφός του οποίου δολοφονήθηκε από το φιλικό προς τη Σοβιετική Ένωση καθεστώς.

«Όσοι ευθύνονται γι’ αυτό θα πρέπει να προσαχθούν στη δικαιοσύνη», σημείωσε η Μάχουας Ρουστάμι, 43 ετών, η οποία κρατούσε τη φωτογραφία του αδελφού της. «Είναι ο αδελφός μου, ήταν καθηγητής επιστημών. Το όνομά του περιλαμβάνεται στον κατάλογο», είπε η ίδια.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή