ΣΥΡΙΖΑ: Προσπάθεια παραπλάνησης τα περί μείωσης της ανεργίας

Ερωτήματα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προς τον υπουργό Εργασίας
Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου 2013 14:23
UPD:14:27
REUTERS/YORGOS KARAHALIS

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο για ύποπτες διαφορές μεταξύ των συστημάτων συλλογή στοιχείων.

A- A A+

«Επίθεση» κατά του υπουργού Εργασίας, κ. Γιάννη Βρούτση, εξαπέλυσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι επισημαίνουν ότι τα στοιχεία των ΟΑΕΔ και ΙΚΑ διαψεύδουν τις εξαγγελίες περί ανάπτυξης και μείωσης της ανεργίας.

Απευθύνοντας ερώτηση στον υπουργό, οι Δ. Στρατούλης, Χ. Καραγιαννίδης, Κ. Μπάρκας, Μ. Μπόλαρη, Γ. Σταθάς, Δ. Τσουκαλάς και Δ. Χαραλαμπίδου επισημαίνουν ότι στην τελευταία ανακοίνωσή του ο κ. Βρούτσης ισχυρίζεται ότι το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης του πρώτου οκταμήνου του 2013 είναι θετικό και διαμορφώνεται στις 102.580 νέες θέσεις εργασίας, την υψηλότερη επίδοση από το 2004 μέχρι σήμερα.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο για προσπάθεια συστηματικής παραπλάνησης των ανέργων, καθώς τα τελευταία στοιχεία του ΟΑΕΔ αφορούν τον μήνα Μάρτιο του 2013 και του ΙΚΑ το Σεπτέμβριο του 2012, ενώ το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, από τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, αποκρύβει τους εγγεγραμμένους άνεργους και παρουσιάζει μόνο τις ροές μισθωτής απασχόλησης, δημιουργώντας μια εικονική πραγματικότητα.

Παράλληλα, επισημαίνουν ότι στις ροές απασχόλησης δεν εξετάζονται το προφίλ των προσλήψεων και η χρονική στιγμή των ροών, ενώ το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ αποκλείει ανέργους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους, αγρότες, γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς κλπ.

«Αλλά και για τους μισθωτούς τα στοιχεία δεν είναι επαρκή, διότι δεν λαμβάνεται υπόψη η αδήλωτη εργασία, η οποία φτάνει το 33% του συνόλου των απασχολούμενων. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ο ΟΑΕΔ, όταν εγγράφει τους ανέργους, τους διαχωρίζει σε όσους ζητούν εργασία και σε όσους δεν ζητούν. Όταν όμως ανακοινώνει τα στοιχεία ανέργων, παρουσιάζει ως άνεργους μόνο όσους ζητούν εργασία» αναφέρεται σχετικά.

Συνεχίζοντας, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν ότι μια ανάγνωση των πινάκων που δημοσιεύουν οι φορείς οδηγεί σε συμπεράσματα αντίθετα από του υπουργείου. Κατά την ανακοίνωση, σύμφωνα με το ΕΡΓΑΝΗ, έως και τον μήνα  Αύγουστο του 2013, οι προσλήψεις υπερτερούν σε σχέση με το 2012- ωστόσο σε άλλο πίνακα φαίνεται ότι σε όλα τα πρώτα εξάμηνα υπερτερούν οι προσλήψεις ενώ στα δεύτερα ακολουθούν οι απολύσεις.

«Τα στοιχεία επίσης δείχνουν ότι η μερική απασχόληση το Σεπτέμβριο του 2012 έφτανε το 19,9%, ενώ σήμερα, μαζί με την εκ περιτροπής εργασία, υπερδιπλασιάστηκαν και τρέχουν με 41,76%. Από το σύνολο των προσλήψεων του 2013, δηλαδή, το 42% μοιράζεται την ίδια θέση, 22% περισσότεροι από το 2012. Αυτό σε νούμερα μεταφράζεται, σε 11% λιγότερες θέσεις εργασίας σε σχέση με τις προσλήψεις» συμπληρώνεται.

Κλείνοντας, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο για ύποπτες διαφορές μεταξύ των συστημάτων, ενώ ρωτούν τον υπουργό πώς απαντά στις αντιφάσεις, σε ποιες ενέργειες έχει προβεί για την σωστή συλλογή στοιχείων από τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης και τον ΟΑΕΔ και σε ποιες ενέργειες έχει προβεί για να συμπεριληφθούν στο ΕΡΓΑΝΗ όλοι οι εργασιακοί κλάδοι.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή