Β. Κορέα: «Όχι» στο διάλογο με τις ΗΠΑ

Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου 2003 17:54
A- A A+

Το υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας απέρριψε τις πρόσφατες αμερικανικές προτάσεις για διάλογο και για παροχή οικονομικής βοήθειας σε περίπτωση που η Πιονγιανγκ σταματήσει το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων.

Η ανακοίνωση, που μεταδόθηκε από το πρακτορείο KCNA, επαναλαμβάνει την απαίτηση της Πιονγιάνγκ για μια συνθήκη μη επίθεσης την οποία θεωρεί ως το μόνο τρόπο για να τερματιστεί η κρίση που έχει ξεσπάσει σχετικά με τα πυρηνικά.

«Η κραυγαλέα προσφορά των ΗΠΑ για παροχή βοήθειας σε ενέργεια και τρόφιμα μοιάζει με πυροτέχνημα, αφού αυτή η βοήθεια θα είναι δυνατή μόνο αν αφοπλιστεί τελείως η Βόρεια Κορέα», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

«Είναι σαφές ότι η αμερικανική πρόταση για διάλογο δεν είναι τίποτε άλλο από ένα απατηλό θέατρο με στόχο να παραπλανήσει την παγκόσμια κοινή γνώμη», καταλήγει η ανακοίνωση.

Η αντίδραση της Ουάσιγκτον

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Αρι Φλέισερ χαρακτήρισε ατυχείς τις δηλώσεις υπουργείου Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας επισημαίνοντας ότι έγιναν με στόχο την παραπλάνηση της κοινής γνώμης.

«Πρόκειται για μια καινούργια ατυχή δήλωση της Βόρειας Κορέας. Για το λόγο αυτό η Ιαπωνία, η Κίνα, η Νότια Κορέα, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία θεωρούν πως το θέμα αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό», πρόσθεσε.

Πηγές: ΑΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή