Αναστασιάδης - Μπάιντεν: Χρειάζεται νέα ώθηση στις συνομιλίες για το Κυπριακό

Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου 2013 20:40
UPD:28/09/2013 19:06
ΡΙΚ

Οι δηλώσεις του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, μετά τη συνάντησή του με τον αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής Τζο Μπάιντεν.

A- A A+

Την ελπίδα του για αναβάθμιση της αμερικανικής εμπλοκής με στόχο μία δίκαιη λύση στο Κυπριακό εξέφρασε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, μετά την σημερινή συνάντησή του στον Λευκό Οίκο με τον αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Τζο Μπάιντεν.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου (και πιο συγκεκριμένα του Γραφείου του Αντιπροέδρου), «ο κ. Μπάιντεν εξέφρασε την εκτίμησή του για την Κύπρο ως ένα ισχυρό εταίρο για τη στήριξη των διεθνών προσπαθειών, για την προώθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «ο Αντιπρόεδρος επιβεβαίωσε επίσης την μακροχρόνια δέσμευση των ΗΠΑ για την επανένωση της Κύπρου σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία και προσβλέπει στην έναρξη ενός νέου γύρου εντατικών διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι μια νέα ώθηση στις συνομιλίες είναι απαραίτητη».

Εκτός από το Κυπριακό, συζητήθηκαν θέματα ενέργειας σε σχέση με τη συνεργασία Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ.

Σύμφωνα με κυπριακές διπλωματικές πηγές, ο αμερικανός αντιπρόεδρος επανέλαβε πως η Κύπρος έχει δικαίωμα να αξιοποιήσει τη δική της αποκλειστική οικονομική ζώνη.

GREEKREPORT

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης παρουσίασε την πρόταση για την Αμμόχωστο, ζήτησε την στήριξη των ΗΠΑ και ανέφερε πως θα πρέπει να προηγηθεί σωστή προετοιμασία των διαπραγματεύσεων με στόχο την επίλυση του Κυπριακού.

Πηγές: ΑΜΠΕ, ΚΥΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή