Η Αννα Καραμάνου εξηγεί γιατί ψήφισε την άρση του άβατου στο Αγιο Ορος

Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου 2003 15:49
A- A A+

Με γραπτή της δήλωση, την οποία έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το γραφείο Τύπου της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η ευρωβουλευτής Αννα Καραμάνου εξηγεί τη θέση της, σχετικά με την απόφασή της να ψηφίσει την έκθεση με την οποία προτείνεται η άρση του άβατου του Αγίου Ορους.

«Η σχετική με το Αγιον Ορος παράγραφος της έκθεσης ψηφίσθηκε με 277 ψήφους υπέρ, έναντι 255 κατά. Προσωπικά και στο παρελθόν έχω ταχθεί υπέρ της άρσης της απόφασης των μοναχών που απαγορεύει την πρόσβαση των γυναικών στον Αθω. Η απόφαση αυτή ελήφθη πριν από χίλια χρόνια, την εποχή του μαύρου Μεσαίωνα στην Ευρώπη και αντανακλά την κοινωνική πραγματικότητα εκείνης της εποχής, όταν οι γυναίκες δεν είχαν πρόσβαση ούτε στη μόρφωση ούτε στις τέχνες, ούτε στη δημόσια ζωή.

Σήμερα, με την αναγνώριση της ισότητας των φύλων και των δικαιωμάτων των γυναικών, αυτή η απόφαση δεν μπορεί να έχει ισχύ, επειδή συγκρούεται όχι μόνο με τη σύγχρονη αντίληψη για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και με την ίδια χριστιανική θρησκεία και πίστη. Υπενθυμίζω το χριστιανικό μήνυμα «Ουκ ενι Ιουδαίος ουδέ Ελλην, ούκ ενι δούλος, ουδέ ελεύθερος, ουκ ένι άρρεν ή θήλυ».

Η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ προσθέτει ότι η απόφαση του ευρωκοινοβουλίου μπορεί να αποτελέσει τη βάση για ένα νηφάλιο δημόσιο διάλογο. Στις δημοκρατικές κοινωνίες δεν υπάρχουν θέματα ταμπού, σημειώνει.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή