Την Τρίτη πιάνουν δουλειά οι διεθνείς επιθεωρητές για τα χημικά όπλα στη Συρία

Αρχίζει η διαδικασία καταγραφής που θα οδηγήσει στην καταστροφή τους
Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου 2013 13:03
UPD:14:38
EPA/EVERT-JAN DANIELS

Τα μέλη του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων καλούνται να προχωρήσουν σε χρηματοδότηση της επιχείρησης καταστροφής των δηλητηριωδών αερίων.

A- A A+

Ειδικοί του παγκόσμιου οργανισμού εποπτείας για τα χημικά όπλα θα αρχίσουν την Τρίτη την επιθεώρηση του χημικού οπλοστασίου της Συρίας, σύμφωνα με προσχέδιο συμφωνίας το οποίο έχει στην κατοχή του το πρακτορείο Reuters.

EURONEWSGREEK
EURONEWSGREEK

Το προσχέδιο, το οποίο αναμένεται να εγκριθεί την Παρασκευή το βράδυ, καλέι επίσης τα μέλη του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων να προχωρήσουν σε χρηματοδότηση της τάχιστης επιχείρησης καταστροφής των δηλητηριωδών αερίων την οποία επεξεργάστηκαν Ρωσία και ΗΠΑ.

Συμφωνία ΗΠΑ - Ρωσίας για ψήφισμα του ΟΗΕ

Σε συμφωνία για μια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, η οποία θα προβλέπει να τεθεί υπό διεθνή έλεγχο και να καταστραφεί το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας, κατέληξαν εξάλλου οι ΗΠΑ και η Ρωσία, μετά από εβδομάδες διπλωματικών προσπαθειών.

REUTERS
REUTERS

Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Σαμάνθα Πάουερ, έγραψε στον λογαριασμό της στο Twitter ότι επιτεύχθηκε συμφωνία με τη Ρωσία για μια απόφαση «νομικά δεσμευτική» ώστε η Συρία να αναγκαστεί να παραδώσει τα χημικά όπλα που διαθέτει και πρόσθεσε ότι η απόφαση αυτή θα τεθεί σε ψηφοφορία στο δεκαπενταμελές ΣΑ το βράδυ της Πέμπτης (τοπική ώρα - πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, ώρα Ελλάδας).

MIDRFTUBE

Οι δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σ. Λαβρόφ, μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζ. Κέρι

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε επίσης ότι η Μόσχα κατέληξε σε μια συνεννόηση με την Ουάσιγκτον όσον αφορά μια απόφαση για το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας.

MIDRFTUBE

Η δήλωση του μόνιμου αντιπροσώπου της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν.

Εξάλλου, ήδη οι επιθεωρητές του ΟΗΕ εργάζονται στη Συρία για την διαλεύκανση επτά περιστατικών όπου θεωρείται ότι έχει γίνει χρήση δηλητηριωδών αερίων, με την έκθεσή τους να εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμη στα τέλη Οκτωβρίου.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή