Αντιδράσεις με φόντο τα περί παραίτησης των βουλευτών της Χ.Α.

Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου 2013 16:57
UPD:17:18
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές
A- A A+

Σε έμμεση διάψευση των σεναρίων παραίτησης των βουλευτών της Χρυσής Αυγής προέβη στη Βουλή ο βουλευτής της Ηλ. Κασιδιάρης. Σε παρέμβασή του είπε πως «όποια στιγμή και αν γίνουν εκλογές η συγκυβέρνηση θα καταρρεύσει, δεν θα αδειάσουμε εμείς την γωνιά, αλλά τα κόμματα της συγκυβέρνηση θα μας αδειάσουν την γωνιά μια και καλή».

«Τους ξέρω πολύ καλά προσωπικά. Τους γνώρισα σε ανύποπτες περιόδους, όταν δεν μιλούσε κανείς γι’ αυτούς. Το συμπέρασμα είναι ότι έχουν ροπή στη βία, που δεν είναι η βία, αλλά δειλή βία. Ο μαχαιροβγάλτης είναι δειλός», τόνισε ο υπουργός Υποδομών Μ. Χρυσοχοΐδης και προειδοποίησε: «επειδή σύντομα θα έχουμε και άλλα θύματα τους καθιστούμε υπεύθυνους για ότι ακολουθήσει. Εννοώ ότι αν συνεχιστεί η κατάσταση που προκαλούν διαρκώς, να εμφανίζονται ένοπλοι μαχαιροβγάλτες και να οργανώνουν γιουρούσια, είναι πολύ απλό,  θα χυθεί πάλι αίμα. Μην βλέπετε θεωρίες συνωμοσίας Έχουν αποφασίσει να δημιουργήσουν μεγάλα προβλήματα και ελπίζω η δικαιοσύνη να κάνει το καθήκον της και να αποδείξει αυτά που μπορεί και πρέπει με βάση τα στοιχεία».

Κατά την συζήτηση στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για τα ΚΤΕΛ όλοι οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων σχολίασαν το θέμα. «Μακάρι, θα χάσουν και θα μας αδειάσουν γωνιά. Μακάρι, αλλά σε κάθε περίπτωση δική τους απόφαση», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μ. Βορίδης. Την πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να μετατρέψει πιθανές επαναληπτικές εκλογές στην περίπτωση που παραιτηθούν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής σε δημοψήφισμα ενάντια στον ναζισμό αλλά και στο μνημόνιο εξέφρασε ο Δ. Παπαδημούλης.

Ο Μ. Βορίδης επεσήμανε ότι η Χρυσή Αυγή «βρίσκεται ενώπιον των ευθυνών της», όχι για την «απεχθή και απομονωμένη» πολιτική της ιδεολογία, αλλά για «εγκληματικές ενέργειες και πράξεις». Σημείωσε δε ότι από την δολοφονία στο Κερατσίνι και μετά υπάρχει «σημαντική διαφορά στη στάση τους». «Δεν υπάρχουν ύβρεις, σαν να μαζεύτηκαν. Ξαφνικά σαν να αισθάνονται το βάρος των όσων έχουν πράξει, ή να κρύφτηκαν. Το μέλλον θα δείξει», πρόσθεσε. Τόνισε δε ότι δεν πρέπει να υπάρξει «κανένα πολιτικό άλλοθι» στην Χρυσή Αυγή. «Δεν συζητάμε για πολιτικές διώξεις», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «αν υπάρξει δίωξη πρέπει εν συνεχεία να υπάρξει μια πολιτική απάντηση».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Δ. Παπαδημούλης είπε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ θα μετατρέψει σε διπλό δημοψήφισμα εναντίον του ναζισμού και του μνημονίου τις εκλογές στην περίπτωση που παραιτηθούν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Θα τις μετατρέψει σε σκαλοπάτι για νέες εκλογές και νέα κοινοβουλευτική δημοκρατία. Οι κάλπες είναι πάντα το αδιέξοδο και πρέπει να δείξει ο λαός ότι είναι εναντίον του ναζισμού και η μεγάλη του πλειοψηφία εναντίον του μνημονίου και των φιλελεύθερων πολιτικών». Χαρακτήρισε ως «λεονταρισμούς» την απειλή παραίτησης των βουλευτών της Χρυσής Αυγής και υπογράμμισε πως «την ώρα που κυριαρχείται στα ΜΜΕ η Χρυσαυγιάδα, η τρόικα είναι εδώ και ετοιμάζει παρά τις νέες διαψεύσεις και το νέο μνημόνιο». «Ψήνονται μειώσεις σε συντάξεις και εφάπαξ και ο Γ. Βρούτσης προετοιμάζει το έδαφος, ο Αδ. Γεωργιάδης σπεύδει να ανακοινώσει τα 25 ευρώ, προωθούν και νέες απολύσεις. Νομίζω ότι η κυβέρνηση πρέπει να απαλλαγεί από τη λογική ότι η Χρυσή Αυγή μπορεί να χρησιμοποιείται ως κουρτίνα και να κρύβει το μνημόνιο», επεσήμανε.

Παρεμβαίνοντας ο Ηλ. Κασιδιάρης θέλησε να απαντήσει στον Μ. Βορίδη. «Οφείλει να είναι πολύ προσεκτικός», είπε υπενθυμίζοντας δήλωση του κ. Βορίδη στις 16 Σεπτεμβρίου την οποία θεώρησε ως «την προαναγγελθείσα δικαστική έρευνα». «Μιλάμε όχι μόνο για προσβολή της δικαιοσύνης αλλά και βάναυση παρέμβαση της εκτελεστικής εξουσίας στην δικαιοσύνη», ανέφερε.

«Το ζήτημα δεν είναι να είμαι εγώ προσεκτικός. Η κυβέρνηση πρόσεξε ιδιαιτέρως το ότι πράγματι υπάρχουν 32 ποινικές δικογραφίες που εμπλέκονται μέλη και βουλευτές της Χρυσής Αυγής που φέρονται να τέλεσαν διάφορες αξιόποινες πράξεις. Επίσης ότι η αρμόδια αστυνομική αρχή ενημέρωσε τον υπουργό για την ύπαρξη αυτών των δικογραφιών. Ο υπουργός όφειλε να κάνει τα στραβά μάτια; Έκανε το αυτονόητο, διαβίβασε το σύνολο των δικογραφιών προς ποινική αξιολόγηση στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου», απάντησε ο Μ. Βορίδης.

«Θα έπρεπε να μελετάτε τους φακέλους γιατί ο φάκελος των 32 υποθέσεων δεν αφορά την Χρυσή Αυγή, αλλά ακόμα και επιθέσεις μελών ΠΑΜΕ στην αστυνομία», είπε ο Ηλ. Κασιδιάρης και πρόσθεσε: «Μήπως επιθυμείτε να μας ντουφεκίσετε; Η Χρυσή Αυγή είναι καθαρή σαν διαμάντι. Αυτό θα αποδείξει η έρευνα. Μας φοβάστε. Είμαστε δύναμη της ανατροπής».

«Ιδιαίτερη προσοχή» συνέστησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γ. Ντόλιος προειδοποιώντας ότι το ενδεχόμενο εκλογών με μια «πιθανή, φημολογούμενη ενέργεια, θα αξιοποιηθεί δεόντως από τη μια ή την άλλη πλευρά».

«Η δημοκρατία δεν κινδυνεύει, η μόνη απάντηση στη Χρυσή Αυγή είναι περισσότερη δημοκρατία και περιχαράκωση των θεσμών. Η απάντηση στη Χρυσή Αυγή πρέπει να είναι μόνο πολιτική», είπε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Μ. Γιαννακάκη. Για το ενδεχόμενο παραίτησης σημείωσε ότι «αυτό από τη μια μεριά θα δείξει τη στάση τους απέναντι στο Σύνταγμα και τους θεσμούς από την άλλη μπορεί να είναι μια χρυσή ευκαιρία για τους πολίτες που παρασύρθηκαν να τους στείλει εκεί που τους αξίζει: στον σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας».

«Υπάρχει ποινικό πλαίσιο για τις εγκληματικές πράξεις αλλά η απάντηση στον φασισμό μπορεί να έρθει μόνο από το λαϊκό κίνημα», σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος.

newsroom naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή