Ν. Αφρική : Σε αδιέξοδο οι εργασίες της διάσκεψης για τον ρατσισμό

Τρίτη, 04 Σεπτεμβρίου 2001 07:52
UPD:08:03
A- A A+

Σε αδιέξοδο φαίνεται να καταλήγουν οι εργασίες της παγκόσμιας διάσκεψης για τον ρατσισμό, που διεξάγεται στο Ντέρμπαν της Νότιας Αφρικής, μετά την απόφαση των ΗΠΑ και του Ισραήλ να αποσύρουν τις αντιπροσωπείες τους. Αιτία, αποτέλεσε η επιμονή του αραβικού κόσμουο για καταδίκη της στάσης των Ισραηλινών έναντι των Παλαιστινίων και ο χαρακτηρισμός του ως «κράτος που ασκεί ρατσιστική πολιτική».

Σε ανακοίνωσή του, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, τονίζει ότι «δεν μπορείς να πολεμήσεις τον ρατσισμό με αποφάσεις συνεδρίων που χρησιμοποιούν τη γλώσσα του μίσους», ενώ ο Ισραηλινός ομόλογός του Σιμόν Πέρες, υπογράμμισε ότι η διάσκεψη επικεντρώθηκε σε «μία απίστευτη προσπάθεια κηλίδωσης του Ισραήλ».

Τη λύπη τους για την αποχώρηση των ΗΠΑ εξέφρασαν ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και η ύπατη αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Μαίρη Ρόμπινσον, ενώ η νοτιο-αφρικανική κυβέρνηση που φιλοξενεί τη διάσκεψη, χαρακτήρισε την απόφαση «ατυχή και μη αναγκαία».

«Θα είναι λυπηρό να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι η αποχώρηση των ΗΠΑ δεν είναι παρά ένα πρόσχημα για να μην αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις από τον ρατσισμό στην Αμερική και γενικώς», σημείωσε ο Νοτιο-Αφρικανός υπουργός Εξωτερικών, Εσοπ Ποχάντ.

Εν των μεταξύ, ο υπουργός Δικαιοσύνης της Ζιμπάμπουε, κατά την ομιλία του στη διάσκεψη, επανέφερε το θέμα των οικονομικών αποζημιώσεων στα θύματα της αποικιοκρατίας. Ο κ. Τσιναμάσα ζήτησε, η κοινότητα των λευκών στη Ζιμπάμπουε να μοιραστεί τη γη με τους μαύρους συμπατριώτες της, ενώ παράλληλα αξίωσε την καταβολή αποζημιώσεων από τη Μ. Βρετανία.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή