Ισραήλ: Προς μερική άρση περιορισμών στα παλαιστινιακά εδάφη

Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου 2013 09:56
UPD:10:01
REUTERS/AMMAR AWAD

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι εξέδωσε 5.000 νέες άδειες που επιτρέπουν στους Παλαιστίνιους να εργαστούν στη χώρα. Στη φωτογραφία εργάτες από τη Δυτική Όχθη διασχίζουν παράνομα τον αμφιλεγόμενο φράχτη που χωρίζει Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους.

A- A A+

Την πρόθεση του Ισραήλ να άρει ορισμένους περιορισμούς στα Παλαιστινιακά Εδάφη, κυρίως στο θέμα της άδειας εργασίας γνωστοποίησε ο ισραηλινός υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων Γιούβαλ Στάινιτζ στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ.

Συγκεκριμένα ο Στάινιτζ δήλωσε ότι η χώρα του εξέδωσε 5.000 νέες άδειες που επιτρέπουν στους Παλαιστίνιους να εργαστούν στο Ισραήλ και επίσης επέτρεψε την εισαγωγή στη Γάζα οικοδομικών υλικών.

Ανακοίνωσε ακόμη ότι το Ισραήλ θα παρατείνει το ωράριο της λειτουργίας της γέφυρας Άλενμπι, του μεθοριακού σημείου διέλευσης ανάμεσα στη Δυτική Όχθη και την Ιορδανία.

«Είναι προς το συμφέρον μας η παλαιστινιακή οικονομία να είναι ισχυρή, βιώσιμη και ακμάζουσα», είπε ο ισραηλινός αξιωματούχους στους δημοσιογράφους και πρόσθεσε: «Μια ισχυρή παλαιστινιακή οικονομία είναι καλή για το Ισραήλ, καλή για την οικονομία μας, καλή για το γενικό κλίμα».

Κατά τη συνεδρίαση στον ΟΗΕ της επιτροπής παρακολούθησης της οικονομίας στα Παλαιστινιακά Εδάφη, οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι θέλουν να επιταχυνθούν οι απευθείας ισραηλινο-παλαιστινιακές διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν τον Ιούλιο, ύστερα από τη διακοπή τους τον Σεπτέμβριο του 2010.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι αποκάλυψε ότι οι ισραηλινοί και οι παλαιστίνιοι διαπραγματευτές συναντήθηκαν για έβδομη φορά μετά την επανάληψη στις 29 και 30 Ιουλίου, στην Ουάσινγκτον, του απευθείας διαλόγου τους.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή