Η Ουάσινγκτον καλεί τον ΟΗΕ να αναλάβει τις ευθύνες του έναντι του Ιράκ

Τρίτη, 21 Ιανουαρίου 2003 09:37
A- A A+

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν τα Ηνωμένα Εθνη να αναλάβουν τις ευθύνες τους έναντι του Ιράκ, αλλά την ίδια ώρα Γαλλία, Γερμανία και Κίνα τάσσονται ανοικτά ενάντια σε μιά βιαστική επίθεση κατά της Βαγδάτης.

Γαλλία, Κίνα και Γερμανία, που είναι μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας κάλεσαν την Ουάσινγκτον να μην βιαστεί να κηρύξει πόλεμο στο Ιράκ, με το Παρίσι μάλιστα να υπαινίσεται ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει το δικαίωμα του βέτο.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ντομινίκ ντε Βιλπέν δήλωσε ότι τίποτε δεν δικαιολογεί μία στρατιωτική ενέργεια κατά του Ιράκ. «Τίποτε δεν δικαιολογεί το να διακόψουμε τις επιθεωρήσεις για να μπούμε σε μια εποχή πολέμου και αβεβαιότητας», τόνισε ο ντε Βιλπέν σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στη Νέα Υόρκη μετά την ολοκλήρωση της συνόδου των ΥΠΕΞ των 15 χωρών μελών του Σουμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με θέμα την τρομοκρατία.

«Αν ο πόλεμος είναι το μοναδικό μέσον για να βγούμε από αυτή την κρίση, τότε βρισκόμαστε σε αδιέξοδο», τόνισε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γιόσκα Φίσερ, ο οποίος τόνισε ότι πρέπει να δοθεί χρόνος στους επιθεωρητές του ΟΗΕ να ολοκληρώσουν το έργο τους. «Δεν τρέφουμε ψευδαισθήσεις όσον αφορά το βίαιο καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν στο Ιράκ», τόνισε ο Φίσερ, προσθέτοντας : «Ολοι ζητούμε από τη Βαγδάτη να εφαρμόσει το ψήφισμα του ΟΗΕ».

Από την πλευρά του ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ προειδοποίησε το Συμβούλιο Ασφαλείας να μην αποφύγει τις ευθύνες του κατά τη σύνοδό του την ερχόμενη εβδομάδα για τον αφοπλισμό του Ιράκ. «Δεν θα πρέπει να αποφύγουμε το καθήκον και τις ευθύνες μας όταν το θέμα έρθει ενώπιόν μας την ερχόμενη εβδομάδα», δήλωσε ο Πάουελ.

«Δεν μπορούμε να μην αναλάβουμε τη δράση που ενδέχεται να χρειάζεται, επειδή φοβόμαστε αυτό που θα μπορούσαν να κάνουν οι άλλοι. Δεν μπορούμε από το φόβο να δείξουμε αδυναμία, επειδή φοβόμαστε τις δύσκολες επιλογές που είναι μπροστά μας», τόνισε ο επικεφαλής του State Department μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Ας ελπίσουμε ότι θα υπάρξει μια ειρηνική λύση, όμως αν το Ιράκ δεν συμμορφωθεί πλήρως, δεν θα πρέπει να αποφύγουμε τις ευθύνες που θέσαμε ενώπιόν μας όταν υιοθετήσαμε την απόφαση 1441 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, κατέληξε ο Πάουελ.

Την ίδια ώρα οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφάσισαν να ενισχύσουν με επιπλέον 37.000 στρατιώτες την παρουσία τους στον Κόλπο, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για ενδεχόμενη επίθεση εναντίον της Βαγδάτης. Η 4η Μεραρχία Πεζικού που σταθμεύει στο Φορτ Χουντ του Τέξας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τονίζει ότι έλαβε διαταγές να αναπτύξει τις δυνάμεις της για να υποστηρίξει τον οικουμενικό πόλεμο του προέδρου Μπους ενάντια στην τρομοκρατία.

Η κινητοποίηση των αμερικανικών στρατευμάτων ακολούθησε της ανακοίνωσης της βρετανικής κυβέρνησης ότι σκοπεύει να στείλει στην περιοχή του Περσικού 26.000 στρατιώτες.

Να σημειωθεί ότι οι επιθεωρητές όπλων των Ηνωμένων Εθνών αναμένεται να παραδώσουν την πρώτη τους επίσημη έκθεση για την κατάσταση στο Ιράκ την προσεχή Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου.

Ο επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ, Χανς Μπλιξ σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου τόνισε πάντως ότι δεν είμαστε εμείς εκείνοι που θα αποφασίσουμε, ωστόσο δεν έχουμε και αρκετά στοιχεία για να κλείσει ο φάκελος του Ιράκ».

Ο Χανς Μπλιξ επεσήμανε ότι αφού οι Ιρακινοί θέλουν να πείσουν τη διεθνή κοινότητα, πρέπει να συνεργαστούν. Εάν το Ιράκ συνεργαστεί δεν θα χρειαστούμε πολύ χρόνο στη συνέχεια. Θα έχουμε σύντομα αποτελέσματα. «Εμείς δεν λέμε ότι δεν έχουν όπλα. Λέμε ότι δεν είμαστε σίγουροι ότι έχουν όπλα». Γι' αυτό δεν μπορούμε να είμαστε κατηγορηματικοί, όλα θα εξαρτηθούν από τη συνεργασία των Ιρακινών, τόνισε ο επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ στο Ιράκ.

Η κλιμακούμενη κρίση στον Κόλπο οδήγησε πάντως χθες στην αύξηση της τιμής του πετρελαίου στα 34 δολάρια το βαρέλι, που αποτελεί και την υψηλότερη τιμή των τελευταίων δύο ετών.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή