Περιπετειώδες πτυχίο σε απόλυτη σύγχυση

«Οι πτυχιούχοι» για δεύτερη χρονιά στο 104
Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου 2013 12:07
UPD:16:48
Eftychia Vlachou
A- A A+

«Το καλύτερο πράγμα, που θα μπορούσε να μας συμβεί, είναι αυτό που μας συμβαίνει κάθε στιγμή, γιατί οτιδήποτε άλλο δεν υπάρχει καν» ηχούν ακόμα τα λόγια του Χρήστου Βακαλόπουλου, ενός λογοτέχνη - και όχι μόνο - που έφυγε στα 37 του μόλις χρόνια,  μα είναι πάντα παρών μέσα από τα έργα του.

Με τις απίθανες περιπέτειες δύο τελειόφοιτων, το έργο του κινηματογραφιστή, κριτικού κινηματογράφου, συγγραφέα και ραδιοφωνικού παραγωγού Χρήστου Βακαλόπουλου (1956 - 1993), «Οι πτυχιούχοι», παρουσιάζεται για δεύτερη χρονιά στο 104, από 26 Σεπτεμβρίου και για έναν μήνα. Με τον χρόνο να μοιάζει άλλοτε με κινηματογραφικό φλας μπακ και άλλοτε να διαστέλλεται σαν στιγμή από ραδιοφωνική εκπομπή, τα άγχη και οι ανησυχίες δύο φίλων, που ετοιμάζονται να δώσουν το τελευταίο μάθημα για το πτυχίο, αναμετρώνται με τη χαρά και την αισιοδοξία τους, μέσα από έρωτες, μουσικές, σκέψεις, διασκεδαστικές στιχομυθίες, προδοσίες και ελπίδες, που  εναλλάσσονται σε ένα απίστευτο γαϊτανάκι.

Ένα φλας μπακ με κουκούλα στο κεφάλι

EFTYCHIA VLACHOU
Υπογράφοντας τη σκηνοθεσία, η Βάσια Ατταριάν σημειώνει για την παράσταση: «Οι “Πτυχιούχοι” είναι βασισμένοι στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Χρήστου Βακαλόπουλου, μιας από τις πιο ενδιαφέρουσες φυσιογνωμίες της ελληνικής μεταπολιτευτικής πεζογραφίας. Είναι ένα αγαπημένο μου βιβλίο, που για πολύ καιρό σκεφτόμουν ότι ήθελα να ασχοληθώ μαζί του. Το κυρίαρχο στοιχείο, που το κάνει τόσο σημαντικό για μένα, είναι πως πρόκειται για μια καθαρά συλλογική δουλειά, όπου οι ηθοποιοί δημιούργησαν σε έναν μεγάλο βαθμό τη διασκευή και την παράσταση και ενεπλάκησαν ουσιαστικά με τα τόσα θέματα, με τα οποία καταπιάνεται ο συγγραφέας.

Επίσης, ήταν ένα μεγάλο ανεξερεύνητο πεδίο για μένα η δημιουργία ενός θεατρικού έργου από ένα τόσο συνειρμικό μυθιστόρημα. Με τους πτυχιούχους, θεωρώ πως - με μια όχι και τόσο ορθόδοξη δομή - προσπαθήσαμε να συνδυάσουμε με λιτό τρόπο υλικά, όπως ο χορός, το σινεμά, η θεατρική σκηνή, οι διαφορετικές αισθητικές, για να συνθέσουμε, στο τέλος, ένα παζλ εικόνων και κειμένων, που ναι μεν βασίζονται σε μια ιστορία, αλλά συνεχώς ξεφεύγουν από αυτήν και μιλάνε για πράγματα που μας απασχολούν αυτήν ακριβώς τη στιγμή όσο απασχολούσαν και τον συγγραφέα, όταν το έγραφε.

Το σινεμά μπλέκεται με την πραγματικότητα, το παρελθόν είναι ένα μεγάλο φλας μπακ που κυκλοφορεί με κουκούλα στο κεφάλι, τα γεγονότα κι οι εικόνες τρέχουν συνειρμικά σαν μουσικά κομμάτια δίσκου 45 στροφών…».

Ταυτότητα παράστασης
EFTYCHIA VLACHOU
Θεατρική διασκευή - μουσική επιμέλεια: ο θίασος, σκηνοθεσία: Βάσια Ατταριάν, σκηνικά: Γκάυ Στεφάνου, κοστούμια: Αλεξία Χρυσοχοΐδου, επιμέλεια κίνησης -  χορογραφίες: Έλενα Γεροδήμου, φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας, μουσική διδασκαλία: Αγγελική Δημάκη, βοηθός σκηνοθέτη: Θαλασσιά Αντωνοπούλου, φωτογραφίες παράστασης: Ευτυχία Βλάχου. Παίζουν: Παναγιώτης Κατσώλης, Κατερίνα Μαυρογεώργη, Σεραφείμ Ράδης.

Πληροφορίες
104: Eυμολπιδών 41 - Γκάζι (στάση Μετρό: Κεραμεικός), τηλ. κρατήσεων: 210 3455020. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: 26 Σεπτεμβρίου – 27 Οκτωβρίου: Πέμπτη έως Κυριακή, στις  21.15. Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά (χωρίς διάλειμμα). Χωρητικότητα σκηνής: 40 άτομα. Τιμές εισιτηρίων: κανονικό: 12 ευρώ, φοιτητικό: 10 ευρώ, κάθε Πέμπτη: γενική είσοδος: 10 ευρώ.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς