Πλουραλισμός κινηματογραφικών επιλογών

Οι νέες ταινίες της εβδομάδας
Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου 2013 09:50
A- A A+

Και ενώ οι Νύχτες Πρεμιέρας είναι σε εξέλιξη,  χώρο στη μεγάλη οθόνη διεκδικούν και μια ταινία τρόμου, ένα  δράμα, ένα ακριβές πορτρέτο της κατάστασης των γυναικών στη Σαουδική Αραβία, θέματα θρησκευτικής πίστης και Εκκλησίας - μέσα από την ιστορία μιας θρησκόληπτης γυναίκας, η  αστεία ιστορία ενός ερωτευμένου νιόπαντρου ζευγαριού, ένα σύγχρονο κωμικό παραμύθι και μια ασπρόμαυρη αισθηματική ταινία του 1941. Οι μηχανές προβολής δουλεύουν υπερωριακά και οι σινεφίλ έχουν τον γνωστό, ευχάριστο πονοκέφαλο της επιλογής. 

«Το κάλεσμα»

VILLAGEGR
Ο σκηνοθέτης των ταινιών «Σε βλέπω» και «Παγιδευμένη ψυχή», Τζέιμς Γουάν, εισχωρεί στο πλούσιο προσωπικό αρχείο των διεθνούς φήμης ερευνητών μεταφυσικών γεγονότων, Εντ και Λορέιν Γουόρεν και ανασύρει την πιο τρομακτική ιστορία της καριέρας τους. Βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα και με πρωταγωνιστές την - υποψήφια για Όσκαρ - Βέρα Φαρμίγκα  και τους Πάτρικ Γουίσλον, Λίλι Τέιλορ, Μακένζι Φόι, Τζόι Κινγκ και Ρον Λίβινγκστον, η ταινία τρόμου περιγράφει τη σκοτεινή περιπέτεια μιας οικογένειας, που η απομονωμένη της φάρμα στοιχειωνόταν από μια πανίσχυρη δαιμονική οντότητα. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της δημιουργίας της ταινίας, συνέβαιναν πολλά παράξενα πράγματα στους συντελεστές της.

«Ανάμεσα...»

MICROSCOPEFILMS
Οι παραγωγοί των οσκαρικών «Μέσα από τις φλόγες» και «Ο εξαιρετικός κύριος Lazhar» επανέρχονται με μια δυνατή ιστορία πολέμου και αναζήτησης ταυτότητας. Με την  Αναΐς Μπαρμπό Λαβαλέ να υπογράφει τη σκηνοθεσία, το δράμα από τον Καναδά έκανε την πρεμιέρα του στο Φεστιβάλ Τορόντο 2012 και απέσπασε Ειδική Μνεία και Βραβείο Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου FIPRESCI στο Φεστιβάλ Βερολίνου 2013. Με πρωταγωνιστές τους Εβελίν Μπροσού, Σαμπρίνα Ουαζανί, Σιβάλ Λεβί και Γιουσέφ Τζο Σουέιντ, μία νεαρή μαία μπαίνει σε μια βαθειά προσωπική περιπέτεια, καθώς έρχεται σε άμεση επαφή με τον πόλεμο και τα θύματά του.

«Το απαγορευμένο ποδήλατο»

FEELGOODENTMENT
Σε μία χώρα, όπου έχει απαγορευθεί η λειτουργία κινηματογράφων εδώ και 30 χρόνια και απαγορεύεται στις γυναίκες να ψηφίζουν και να οδηγούν ακόμα και ποδήλατο, η σκηνοθέτις Χάιφα Αλ Μανσούρ πέτυχε ένα μεγάλο κατόρθωμα: αν και γυναίκα, δημιούργησε την πρώτη ταινία που γυρίστηκε στη Σαουδική Αραβία, η οποία απέσπασε και πολλές διεθνείς φεστιβαλικές διακρίσεις.

Με επίκεντρο την ιστορία της δωδεκάχρονης ηρωίδας, που στην προσπάθειά της να αποκτήσει ένα ποδήλατο, βρίσκει πολλά εμπόδια, με μεγαλύτερο το ότι στη χώρα της θεωρείται ανήθικο για ένα κορίτσι να κάνει ποδήλατο, η δημιουργός αυτού του δράματος επισημαίνει: «Είχε σημασία για μένα η ιστορία να παρουσιάζει ένα ακριβές πορτρέτο της κατάστασης των γυναικών στη Σαουδική Αραβία και οι χαρακτήρες να είναι πιστευτοί ως κανονικοί άνθρωποι, που καλούνται να ελιχθούν μέσα στο σύστημα με όποιον τρόπο μπορούν».

«Ο παράδεισος της πίστης»

FEELGOODENTMENT
Ο αυστριακός σκηνοθέτης Ούλριχ Ζάιντλ, έχοντας γίνει γνωστός για τις προκλητικές ταινίες του, παρουσιάζει το δεύτερο μέρος της τριλογίας, με τον σαρκαστικό τίτλο  «Παράδεισος», η οποία εξελίσσεται μέσα από τις ιστορίες τριών γυναικών από την ίδια οικογένεια. Έχοντας αποσπάσει το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ Βενετίας 2012, αυτό το δράμα με τα έντονα στοιχεία μαύρου χιούμορ και πρωταγωνιστές τους Μαρία Χοφστάτερ, Ναμπίλ Σαλέχ, Ντάλια Μπαράνοβα, Ρενέ Ρουπνίκ και Ντάνιελ Χόεσλ - διερευνά θέματα θρησκευτικής πίστης και Εκκλησίας, μέσα από την ιστορία μιας θρησκόληπτης γυναίκας, που χρησιμοποιεί το σώμα της, για να εξιλεωθεί. Όμως, το σωματικό της βάσανο εμπεριέχει και λαγνεία.

«Ένας χρόνος είναι αρκετός»

CIEONMOVIES
Ο σεναριογράφος του «Borat», Νταν Μέιζερ, επανέρχεται υπογράφοντας και τη σκηνοθεσία της νέας του κωμωδίας, που περιστρέφεται γύρω από τον πρώτο χρόνο του έγγαμου βίου, μέσα από την ιστορία ενός ερωτευμένου νιόπαντρου ζευγαριού που, όμως, δεν πείθει κανέναν  - ούτε τις οικογένειές του, ούτε τους φίλους του, ούτε καν τον ιερέα που το πάντρεψε - ότι ο γάμος του θα κρατήσει. Πρωταγωνιστούν οι Άνα Φάρις, Ρόουζ Μπερν, Ρέιφ Σπολ, Σάιμον Μπέικερ, Τζέισον Φλέμινγκ, Μίνι Ντράιβερ, Στέφεν Μέρτσαντ και Ολίβια Κόλμαν.

«Frances Ha»

SEVENFILMSGREECE
Με ένα σύγχρονο κωμικό παραμύθι, που συμμετείχε επίσημα στο Φεστιβάλ Βερολίνου, επιστρέφει ο - υποψήφιος για Όσκαρ - σκηνοθέτης και σεναριογράφος Νόα Μπάουμπαχ («Δεσμοί διαζυγίου»), ξεδιπλώνοντας - με ασπρόμαυρες εικόνες και πρωταγωνιστές τους Γκρέτα Γκέργουικ, Μίκι Σάμνερ και Άνταμ Ντράιβερ - την ιστορία μιας γυναίκας, που ρίχνεται με ορμή στα όνειρα της, ακόμα κι αν η πραγματικότητα της δείχνει εμφανώς να μην το κάνει.

«Νύχτα γεμάτη έρωτα»

VELISSARIOS KOSSIVAKIS
Τα μεγάλα όνειρα ενός ζευγαριού δίνουν τη θέση τους σε μια ζωή γεμάτη από απροσδόκητη θλίψη και απρόσμενη χαρά, στην ασπρόμαυρη αισθηματική ταινία του 1941, σε σκηνοθεσία Τζορτζ Στίβενς, του οποίου η καριέρα εμπεριείχε δύο Όσκαρ καλύτερης σκηνοθεσίας και πολλά ακόμα βραβεία και υποψηφιότητες. Με την Αϊρίν Ντουν στο πλευρό του, ο Κάρι Γκραντ έλαβε γι’ αυτή την ταινία την πρώτη από τις δύο του υποψηφιότητες για Όσκαρ, το οποίο, όμως, δεν κέρδισε ποτέ, πράγμα που τον στενοχωρούσε  πολύ. Η δικαίωση ήρθε το 1970, όταν τιμήθηκε με Ειδικό Βραβείο Όσκαρ για την προσφορά του στον κινηματογράφο.

Ένα αγαπημένο ζευγάρι χάνει το αγέννητο μωρό του κατά τη διάρκεια ενός σεισμού, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αποκτήσει άλλα παιδιά. Η υιοθεσία ενός κοριτσιού του αλλάζει τη ζωή, μέχρι τη στιγμή που η μικρή πεθαίνει από μια ξαφνική ασθένεια. Αυτό οδηγεί τους δυστυχισμένους πια γονείς στα πρόθυρα του χωρισμού. Όμως, τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμα…
 

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]

Προτεινόμενα για εσάς