Απέσυρε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου την τροπολογία η οποία προέβλεπε την μη καταγραφή στο πόθεν έσχες των συμμετοχών σε ναυτιλιακές εταιρείες.
Σημειώνεται ότι όλα τα κόμματα είχαν αντιδράσει, πλην της Χρυσής Αυγής που δεν έχει τοποθετηθεί.
Ανακοινώνοντας στη Βουλή την απόφαση της κυβέρνησης ο Χ. Αθανασίου είπε ότι «ενδεχομένως να επανέλθουμε υστέρα από διαβούλευση με τα κόμματα για την ενθάρρυνση των επενδύσεων».
Ο υπουργός Δικαιοσύνης υπενθύμισε πως «η πολιτεία διαχρονικά αντιμετωπίζει ευνοϊκά τις ναυτιλιακές εταιρείες και τους μετόχους για λόγους εθνικής σημασίας» και ότι οι συμμετοχές σε ναυτιλιακές εταιρείες δεν περιλαμβάνονται ούτε στο περιουσιολόγιο. Στόχος της κυβέρνησης, είπε, ήταν οι αυξήσεις κεφαλαίων στις ναυτιλιακές εταιρείας «να είναι μεγαλύτερες και με μεγαλύτερη ταχύτητα».
«Δεν υποκρύπτεται καμία υπόγεια διαδρομή, καμία εύνοια σε κανένα», διαβεβαίωσε, αλλά πρόσθεσε: «αναγνωρίζω όμως ότι δεν έπρεπε να έρθει σε τροπολογία, αλλά ως βασικό άρθρο». Ο Χ. Αθανασίου είπε ακόμη ότι ο Πρωθυπουργός Α. Σαμαράς και ο Ε. Βενιζέλος «έχουν διακηρύξει μηδενική ανοχή στη διαφθορά».
«Αναγκαστήκατε να αποσύρετε μία τροπολογία με οσμή διαπλοκής γιατί σας πήραμε έγκαιρα χαμπάρι και ξεσηκώθηκαν και οι πέτρες», του απάντησε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης, επισημαίνοντας ότι «παραμένει το ηθικό στίγμα ότι προσπαθήσατε να περάσετε την ρύθμιση κρυμμένη σε τροπολογία».
Ο Δ. Παπαδημούλης ρώτησε τον Χ. Αθανασίου αν την τροπολογία «την ετοιμάσατε εσείς ή σας την έστειλαν έτοιμη από το Μαξίμου». «Επεδίωκε να ευνοήσει συγκεκριμένα εφοπλιστικά συμφέροντα, ιδιαίτερα αυτά που έχουν παρουσία στα ΜΜΕ. Επίσης νομιμοποιεί τη μίζα. μετατρέπει το πόθεν έσχες σε παρωδία», επεσήμανε και πρόσθεσε ότι την τροπολογία «δεν την συζήτησε ούτε την ζήτησε η αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για το πόθεν έσχες».
Απέρριψε ακόμη το επιχείρημα που υπήρχε στην αιτιολογική έκθεση για ισότητα ανάμεσα σε εφοπλιστές που υποχρεώνονται να καταθέτουν δήλωση πόθεν έσχες και σε εφοπλιστές που δεν καταθέτουν σημειώνοντας ότι το βασικό πρόβλημα είναι η «τεράστια ανισότητα ανάμεσα στους εφοπλιστές και τους πολίτες». Το «ενδεχομένως να την ξαναφέρουμε», ας το ξανασκεφθείτε, γιατί δεν θα περάσει από αυτή τη Βουλή», κατέληξε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.
«Η αντίδραση των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία από την αντίδραση της αντιπολίτευσης», υπογράμμισε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γ. Ντόλιος, σημειώνοντας θετικά την στάση όλων των κομμάτων, αλλά και του υπουργού που την απέσυρε. «Και γω είμαι καχύποπτος, αλλά η μεταφυσική υποψία σε κάθε τι δεν είναι καλό», είπε.
«Σοφότερος είναι ο άνθρωπος που στη ζωή του ζήτησε λιγότερες συγγνώμες. Και η απόσυρση της τροπολογίας είναι έμπρακτη συγγνώμη», σχολίασε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Β. Καπερνάρος και απευθυνόμενος στον Υπουργό Δικαιοσύνης είπε: «δικαιολογημένα την αποσύρατε. Σώσατε από τον αυτοεξευτελισμό την κυβέρνηση. Μην τις εισάγετε στο μέλλον για να σώσατε και την Βουλή από τον αυτοεξευτελισμό».
Ο Β. Καπερνάρος σχολίασε και την αναφορά του Χ. Αθανασίου στον αγώνα κατά της διαφθοράς που δίνει ο Ε. Βενιζέλος, λέγοντας «σας ευχαριστώ ιδιαίτερα που με κάνατε και διασκέδασα».
«Αυτή την εποχή όποιος πλήττει το πολιτικό σύστημα, ρίχνει νερό στο μύλο της αντίδρασης», αντέδρασε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γ. Ντόλιος, αλλά ο Β. Καπερνάρος επέμεινε στη θέση του.
«Μην υπερασπίζεστε το άρθρο 6 της τροπολογίας, γιατί απλά δεν είναι υπερασπίσιμο» σημείωσε η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Μ. Γιαννακάκη, τονίζοντας ότι είναι «σκανδαλώδης και ο τρόπος που μπήκε το άρθρο» μέσα σε μία τροπολογία με άσχετα θέματα. Και η Μ. Γιαννακάκη κάλεσε τον υπουργό να μην επαναφέρει την τροπολογία γιατί «δεν πρόκειται να περάσει και ανοίγετε την πόρτα για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος».
«Το σκάνδαλο είναι η ασυλία, οι παροχές που έχει το εφοπλιστικό κεφάλαιο», υπογράμμισε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ν. Καραθανσόπουλος, προσθέτοντας ότι «στο όνομα της εξυπηρέτησης των συμφερόντων της οικονομικής ολιγαρχίας το πολιτικό σύστημα συνέβαλε να διαμορφωθεί ένα επώδυνο περιβάλλον για τα λαϊκά στρώματα».
Από την πλευρά του ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της ΝΔ Μ. Βορίδης έθεσε συνολικότερα το ζήτημα σημειώνοντας ότι «ανοίγει μία συζήτηση που συνδέεται με την ανάπτυξη και τις επενδύσεις στο χώρο της ναυτιλίας. Υπάρχει μία στρατηγική που έχει αποδώσει, και λέει ότι θέλουμε την Ελλάδα ναυτιλιακό κέντρο. Ναυτιλιακό κέντρο δεν γίνεται επειδή κάνουμε ένα τρισάγιο και το ευχόμαστε, αλλά γιατί εισάγονται φορολογικές και άλλες προϋποθέσεις, έχουμε μεγάλο εμπορικό στόλο – κάτι που είναι απαραίτητη προϋπόθεση».
«Αναιρούμε την στρατηγική επένδυση δεκαετιών που έχει κάνει η Ελλάδα; Η κυβέρνηση απαντά «ναι, δεν την αναιρούμε»», τόνισε ο Μ. Βορίδης λέγοντας χαρακτηριστικά: «πρέπει να φύγουν οι σκιές, αυτό ναι. Αλλά δεν αναιρούμε την βασική στρατηγική στόχευση».
Τότε παρενέβη ο Χ. Αθανασίου σημειώνοντας: ζήτησα να δώσω εξήγηση για να μην υπάρχει καμία σκιά. Μακριά από εμένα και την κυβέρνηση ότι υπάρχουν σκοπιμότητες». Επανέλαβε δε ότι η ίδια εξαίρεση των ναυτιλιακών εταιρειών από την καταγραφή ισχύει και στο περιουσιολόγιο.
«Δεν συζητάμε για το περιουσιολόγιο. Πριν ένα χρόνο ψηφίσθηκε ο νόμος για το πόθεν έσχες και παρέμεινε η υποχρέωση. Αυτό πάτε να ξηλώσετε», απάντησε ο Δ. Παπαδημούλης, σχολιάζοντας και τις αναφορές του Μ. Βορίδη για την Ελλάδα ως ναυτιλιακό κέντρο: «δεν συζητάμε αν η Ελλάδα θα μείνει ναυτιλιακό κέντρο, αλλά αν η Ελλάδα θα γίνει κέντρο για ξέπλυμα μαύρου χρήματος».
Υπογραμμίζεται ότι ο Βουλευτής της ΝΔ και Πρόεδρος της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής Γ. Βλάχος δήλωσε πως «αυτή απόσυρση ίσως να μην είναι αρκετή. Χρειάζονται και περαιτέρω διευκρινίσεις». Αναρωτήθηκε ακόμη «γιατί σιωπούν αυτοί που τα ξέρουν όλα, οι μόνιμοι καταγγέλλοντες» και εξέφρασε την ελπίδα όσοι διαφώνησαν «να μην αποτελέσουμε στόχους το επόμενο διάστημα». «Αν συμβεί, θα αναγκαστούμε να πούμε ονόματα», προειδοποίησε ο Γ. Βλάχος.