Βραβευμένες δημιουργίες στο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου

Στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου 2013 09:48

Στιγμιότυπο από την ταινία «Σκιαμαχία» του Ντίνου Γρηγορίου.

A- A A+

Παρουσιάζοντας και επιβραβεύοντας το έργο ταλαντούχων νέων αλλά και καθιερωμένων σκηνοθετών, και προβάλλοντας ταινίες μυθοπλασίας, πειραματικές, κινουμένων σχεδίων και ντοκιμαντέρ, το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου ταξιδεύει από το Νησί της Αφροδίτης στην Αθήνα.

Με ένα πρόγραμμα ταινιών του 2011 και του 2012, οι οποίες έχουν αποσπάσει βραβεία τόσο στην πατρίδα τους όσο και στο εξωτερικό και αποτελούν ένα χαρακτηριστικό δείγμα της σύγχρονης κινηματογραφίας της Κύπρου, το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί – με ελεύθερη είσοδο - στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, σήμερα, Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου, στις 9 το βράδυ, ενώ το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει μία επίκαιρη παράσταση και να συμμετάσχει σε ανοικτή συζήτηση.

Ένα ξεχωριστό είδος κινηματογραφικής δημιουργίας

Στιγμιότυπο από την ταινία «No Parking» του Σωτήρη Χρίστου.

Αναδεικνύοντας την ταινία μικρού μήκους ως ένα ξεχωριστό είδος κινηματογραφικής δημιουργίας και έκφρασης, μέσα από την προβολή μερικών από τις καλύτερες διεθνείς και εγχώριες παραγωγές, η διοργάνωση αποτελεί το επίσημο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Κύπρου, με διοργανωτές τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου και το θέατρο Ριάλτο. Έχει πραγματοποιήσει πέντε επιτυχημένες εθνικές διοργανώσεις (ανά διετία, ως Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους κυπρίων σκηνοθετών) και 2 διεθνείς, με την επόμενη να αναμένεται σε μερικές ημέρες, από τις 12 έως τις 18 Οκτωβρίου, και να υπόσχεται ένα πλούσιο πρόγραμμα με ποικίλες εκδηλώσεις.

Χωρίς κανέναν περιορισμό

Στιγμιότυπο από την ταινία «Άννα» του Σπύρου Χαραλάμπους.

Με καταλληλότητα, χωρίς κανέναν ηλικιακό ή άλλον περιορισμό και με αγγλικούς υποτίτλους, θα προβληθούν οι ταινίες: 

«Άννα» - Σπύρος Χαραλάμπους (22΄),
1ο Βραβείο Καλύτερης Κυπριακής Ταινίας Μικρού Μήκους 2012.

«No Parking» - Σωτήρης Χρίστου (8΄),
2ο Βραβείο Καλύτερης Κυπριακής Ταινίας Μικρού Μήκους 2012.

«Σκιαμαχία» - Ντίνος Γρηγορίου (13΄),
Βραβείο Σκηνοθεσίας Μιχάλης Κακογιάννης 2012 / Συνεργατικό Ταμιευτήριο Λεμεσού.

«Στάχυα» - Σάιμον Φαρμακάς (25’),
1ο Βραβείο Καλύτερης Κυπριακής Ταινίας Μικρού Μήκους 2011.

«11:50» - Στυλιανός Κωνσταντίνου (15΄),
2ο Βραβείο Καλύτερης Ταινίας 2011.

Γελαστοί στο δρόμο προς τα εκλογικά τμήματα

Το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου, στις 8 το βράδυ, η «Συνέλευση των Πολιτών», η οποία θα ταξιδέψει τις επόμενες ημέρες σε επτά ευρωπαϊκές πρωτεύουσες,  θα μας χτυπήσει την πόρτα μέσα από την «Πρωτοβουλία», μια σύγχρονη ευρωπαϊκή κωμωδία των Laurence Cohen και Catherine Veglio – Boileau, που αποτελεί ελεύθερη διασκευή  του παραμυθιού των Αδελφών Γκριμ, «Οι μουσικοί του Βρεμέν», και θα παίζεται σε οκτώ γλώσσες. Κάθε χαρακτήρας (μια ελληνίδα νοικοκυρά, ένας τουρκοβέλγος φυγάς, ένας προ - Ευρώπης Άγγλος κι ένας κοσμοπολίτης μουσικός) ενσωματώνει και ένα ευρωπαϊκό γνώρισμα. Θα μπορέσουν αυτοί οι πολίτες να «τα βρουν» μεταξύ τους; Θα καταφέρουν να μετατρέψουν την πρωτοβουλία τους σε  πραγματικότητα;

Δημοκρατικό φόρουμ με ανταλλαγή ιδεών

Η ανεργία των νέων, η κρίση ταυτότητας, η Ευρωζώνη, η υγεία, η σύνταξη, τα οικονομικά, η ελευθερία κίνησης και η πολυγλωσσία θα τεθούν επί τάπητος στη δημόσια συζήτηση, η οποία θα ακολουθήσει μετά την παράσταση. Με συντονιστή τον ολλανδο - παριζιάνο δημοσιογράφο Stefan de Vries, αυτοί που θα θέσουν τα θέματα θα είναι οι πολίτες, από τους φοιτητές και τους καταστηματάρχες, έως τους πολιτικούς και τους καλλιτέχνες.

Πληροφορίες
Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης - Αίθουσα: Κινηματογράφος: Πειραιώς 206, Ταύρος - Αθήνα, τηλ.: 210 3418550. Απαραίτητη η κράτηση θέσεων, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Κρατήσεις: 210 3418579 (Δευτέρα  - Παρασκευή: 11:00 - 14:00).

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς