Κυρώθηκε η τεχνική συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ από τη Βουλή

Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου 2003 13:41
UPD:13:45
A- A A+

Κυρώθηκε τελικά από την Ολομέλεια της Βουλής η συνολική τεχνική συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ, παρά τις έντονες αντιδράσεις βουλευτών τόσο της αντιπολίτευσης όσο και της συμπολίτευσης και παρά την κατάθεση πρότασης για ονομαστική ψηφοφορία, η οποία δεν κατέστη δυνατόν να διεξαχθεί, λόγω μη συγκέντρωσης του απαιτούμενου αριθμού βουλευτών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις κατηγορίες των βουλευτών τόσο της αντιπολίτευσης όσο και της κυβερνητικής πλειοψηφίας (Πάγκαλος, Καψής, Κρητικός) ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Λοβέρδος αντέταξε ότι η συμφωνία βελτιώνει το θεσμικό πλαίσιο που ίσχυε μέχρι τώρα, ότι απόψεις για άρνηση συνεργασίας χρησιμοποιούνται μόνο από ολοκληρωτικά καθεστώτα, ενώ παρέπεμψε στο έγγραφο που είχε καταθέσει και στη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή, σχετικά με τα στατιστικά στοιχεία για την ετεροδικία της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Ιταλίας, για να τονίσει ότι η Ελλάδα παρέχει 0% ετεροδικίες, την ίδια στιγμή που άλλες ευρωπαϊκές χώρες παρέχουν 75% ή και 100%.

Χαρακτηριστικά είπε ότι «αξίζει η επιστροφή των μομφών για αναξιοπρέπεια σ'αυτούς που τις εξέφρασαν».

Ο κ. Λοβέρδος, εξάλλου, αναφέρθηκε και στη θέση της ελληνικής κυβέρνησης για το θέμα του Ιράκ και είπε ότι πρώτον ζητάται η πλήρης εφαρμογή της απόφασης 1441 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δεύτερον η χρησιμοποίηση όλων των μέσων για την επίτευξη της ειρήνης και τρίτον η ανάγκη ενιαίας έκφρασης της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Πρόσθεσε, πάντως, ότι απο το Νοέμβριο του 2002 το υπουργείο Εξωτερικών ετοιμάζεται για το ενδεχόμενο πολέμου στο Ιράκ και ειδικότερα για την αντιμετώπιση του κύμματος προσφύγων, που αναμένεται να κατακλύσει τις γειτονικές χώρες και της παροχής ανθρωπιστικής-κυρίως επισιτιστικής- βοήθειας.

Από τους βουλευτές που αντιτάχθηκαν στη συμφωνία η Μαρία Δαμανάκη του Συνασπισμού, ανέφερε ότι η σύμβαση που υπογράφεται είναι ετεροβαρής και αγνοείται πλήρως η αρχή της αμοιβαιότητας. Πρόσθεσε ότι σε ορισμένα σημεία η συμφωνία αυτή είναι κατά τι χειρότερη από αυτά που ίσχυαν με την προηγούμενη συμφωνία.

Ο Θεόδωρος Πάγκαλος δήλωσε ότι θα καταψηφίσει τη συμφωνία, διότι βαίνει πέραν των όσων ίσχυαν στο παρελθόν, έχει άρθρα απαράδεκτα, όπως το άρθρο 1 και το άρθρο σχετικά με τις θεωρήσεις (βίζες) για τους Ελληνες διπλωμάτες, το οποίο έχει καταργηθεί για όλες τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Είπε ακόμη ότι το άρθρο 39, που αφορά τις διαδικασίες για τους Ελληνες στρατιώτες που υπηρετούν στις ΗΠΑ, είναι «αυτόχρημα γελοίο και καραγκιοζιλίκι» και υπογράμμισε ότι ο χρόνος επικύρωσης της συμφωνίας είναι ενοχλητικός, διότι γίνεται εν όψει της άφιξης των Αμερικανών στην Ελλάδα για τις επιχειρήσεις στο Ιράκ και συνιστά διευκόλυνση των αμερικανικών επιχειρήσεων.

Ο Γιάννης Καψής εξέφρασε την αντίθεσή του με τη συμφωνία, την χαρακτήρισε κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και πρόσθεσε ότι αυτή θα συντελέσει στην αύξηση του αντιαμερικανικού κλίματος στη χώρα μας.

Ο ανεξάρτητος βουλευτής Γιώργος Καρατζαφέρης δήλωσε ότι με τη συμφωνία επιβεβαιώνεται η φιλοσοφία του «ανήκομεν εις την Δύση» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν μπορεί να παραδίδει τη χώρα στους Αμερικάνους και να δίνει επιχειρήματα στους έγκλειστους στον Κορυδαλλό.

Σημειώνεται ότι την ονομαστική ψηφοφορία ζήτησαν 16 βουλευτές, μεταξύ των οποίων απο το ΠΑΣΟΚ οι κύριοι Καψής, Πάγκαλος, Κρητικός, Σπηριούνης

και Παπαθεμελής, από τη Νέα Δημοκρατία οι κύριοι Ανδρεουλάκος, Αναγνωστόπουλος, Σπύρου και Κούβελας, από το ΚΚΕ οι κύριοι Σκυλάκος, Γκατζής, Κοσιώνης και Κανέλη και από τον Συνασπισμό ο κ. Κουβέλης και η κ. Δαμανάκη.

Ομως, η ονομαστική ψηφοφορία δεν κατέστη δυνατόν να διεξαχθεί, διότι απουσίαζαν κατά την ανάγνωση των ονομάτων οι κύριοι Παπαθεμελής και Σπύρου.

Πηγή : Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή