Την άμεση σύγκληση της Ολομέλειας «προκειμένου να συζητηθεί η έξαρση της νεοναζιστικής βίας και οι τρόποι με τους οποίους πρέπει να αντιδράσει αποφασιστικά το Κοινοβούλιο» ζητεί με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής, Ευ. Μεϊμαράκη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας.
Ο κ. Τσίπρας είχε προαναγγείλει ήδη από χθες, μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την πρόθεσή του να ζητήσει την έκτακτη σύγκληση της Ολομέλειας, σημειώνοντας ότι ανεξάρτητα από το αν ο πρόεδρος της Βουλής ανταποκριθεί ή όχι στο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ, η αξιωματική αντιπολίτευση θα ζητήσει με τη νέα Σύνοδο Προ Ημερησίας Διάταξης συζήτηση στη Βουλή για το θέμα.
Ευ. Μεϊμαράκης: Πρέπει να απομονώσουμε πλήρως τη βία
Στο μεταξύ, συνεχίζονται και σήμερα οι επαφές του Προέδρου της Δημοκρατίας σε μία προσπάθεια να αναζητηθεί κοινός τόπος για την αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής. Ο κ. Παπούλιας είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου, Ευ. Μεϊμαράκη, ενώ αναμένεται να συναντηθεί και με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Ν. Δένδια.
Κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Μεϊμαράκης τον διαβεβαίωσε ότι η Βουλή θα είναι «στην πρώτη γραμμή της μάχης» για να μπορέσει η χώρα να ξεπεράσει τα προβλήματά της.
Ο πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε την ανάγκη να βρεθεί μία λύση ώστε «να απομονωθούν πλήρως η βία και οι ακραίες φωνές» εκφράζοντας την πεποίθηση ότι με τη συναντίληψη που υπάρχει «θα δώσουμε προς τους πολίτες να καταλάβουν ότι τα πάντα μπορούν να λυθούν με τον διάλογο».
«Ξέρω ότι είστε ένας άνθρωπος με βαθύτατη δημοκρατική δομή και ανησυχείτε, όπως όλοι μας, για τα τελευταία φαινόμενα τα οποία έχουν ξεπεράσει κάθε όριο πια. Και πιστεύω, κύριε Πρόεδρε, ότι όλοι μαζί μπορούμε να ανταποκριθούμε στην κοινωνία, γιατί ήδη έχει δημιουργηθεί μια κοινωνική συμμαχία ευρύτατη στους πολίτες κατά αυτών των φαινομένων», σημείωσε ο κ. Μεϊμαράκης.
Τόνισε επίσης ότι θα πρέπει όλες οι πολιτικές δυνάμεις να αφήσουν τις επιμέρους διαφορές τους και να προσπαθήσουν να καταθέσουν τις προτάσεις τους ώστε «να μην υπάρξει ούτε μία έκπτωση στη Δημοκρατία μας».
Ο πρόεδρος της Βουλής ανέφερε πως οι εκλογές του 2012 έγιναν μέσα σ’ ένα κλίμα έντασης και ο πολίτης δικαιολογημένα έδωσε μια τιμωρητική ψήφο, αλλά όπως είπε, θα πρέπει ο πολιτικός κόσμος να εξηγήσει ξανά στους πολίτες τις αρετές της Δημοκρατίας.
«Δεν αρκεί δηλαδή, τα αρνητικά μόνο του φασισμού, του ναζισμού, της πολιτικής βίας. Αλλά, οφείλουμε όλοι και πρώτα εμείς να δώσουμε και το παράδειγμα, να ξαναδείξουμε ότι οι άγραφοι νόμοι, οι άγραφοι κανόνες, οι ηθικοί κανόνες, η ποιότητα του πολιτικού διαλόγου πρέπει να ξαναμπεί στην πρώτη γραμμή», υπογράμμισε.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έκρυψε την ανησυχία του για τις πρόσφατες εξελίξεις και αναγνώρισε ότι το Κοινοβούλιο καλείται να κάνει σήμερα το έργο του κάτω από δυσκολότερες συνθήκες.
«Σας παρακολουθώ και χαίρομαι γιατί με την ηρεμία σας έχετε επέμβει πολλές φορές για να μπορέσει το νομοθετικό έργο της Βουλής να προχωρήσει. Και βέβαια, ήταν ένα πλούσιο νομοθετικό έργο που χωρίς αυτό στην παρούσα στιγμή δεν θα μπορούσαμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες που επιβάλλονται και από το εξωτερικό», τόνισε.
«Σας κάλεσα ακριβώς γιατί ξέρω ότι θα είχα από σας μια ειλικρινή και πραγματική εικόνα του τι συμβαίνει στη Βουλή. Και σας ευχαριστώ που ήρθατε και ανταποκριθήκατε γι’αυτή μας τη συνάντηση», κατέληξε ο κ. Παπούλιας.