Κολοράντο: μετά τις πλημμύρες... οι πετρελαιοκηλίδες

Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου 2013 13:05
UPD:13:06
REUTERS/RICK WILKING

Παρότι υπολογίζεται ότι έχουν διαρρεύσει 640 βαρέλια πετρελαίου - ποσότητα που θεωρείται μικρή σε σχέση με παλαιότερα ατυχήματα - οι αρχές εστιάζουν σε δεκάδες δεξαμενές, οι οποίες υπέστησαν ζημιές.

A- A A+

Τουλάχιστον 18 πετρελαιοκηλίδες και διαρροές παρακολουθούν οι αρχές της πολιτείας του Κολοράντο, έπειτα από τις μεγάλες πλημμύρες, οι οποίες έπληξαν μια από τις περιοχές με τη μεγαλύτερη εξορυκτική δραστηριότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στις πλημμύρες έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι - μετά και από τον εντοπισμό της σορού μιας 79χρονης γυναίκας - ενώ περίπου έξι εξακολουθούν να αγνοούνται. Εννέα κομητείες έχουν κηρυχθεί ζώνες μεγάλης καταστροφής, προκειμένου να απελευθερωθούν πόροι για την αποκατάσταση των ζημιών, το κόστος των οποίων υπολογίζεται σε πάνω από 2 δισεκατομμύρια δολάρια, καθώς και για αποζημιώσεις στους κατοίκους.

Στα προβλήματα ωστόσο ήρθαν να προστεθούν και οι διαρροές. Μόνο το Σαββατοκύριακο, κλιμάκιο της αρμόδιας επιτροπής πετρελαίου και φυσικού αερίου του Κολοράντο εντόπισε άλλες δύο μεγάλες πετρελαιοκηλίδες. Συνολικά οκτώ διαρροές χαρακτηρίζονται «αξιοσημείωτες», ενώ σε άλλες δέκα περιπτώσεις γίνεται λόγος για «ενδείξεις διαρροής πετρελαίου».

Παρότι υπολογίζεται ότι έχουν διαρρεύσει 640 βαρέλια πετρελαίου - ποσότητα που θεωρείται μικρή σε σχέση με παλαιότερα ατυχήματα - οι αρχές εστιάζουν σε δεκάδες δεξαμενές, οι οποίες υπέστησαν ζημιές. Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, παραμένει δύσκολο σε αυτό το στάδιο να αξιολογηθεί το μέγεθος της καταστροφής και των επιπτώσεών τους στο περιβάλλον.

Σημειώνεται ότι μόνο στην κατεξοχήν πληγείσα κομητεία υπάρχουν πάνω από 20.000 γεωτρήσεις. Βίντεο και φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο απεικονίζουν πλημμυρισμένα πηγάδια, αγωγούς με ρωγμές και μια δεξαμενή, από την οποία διαρρέει πράσινο υγρό. Κάποια από αυτά τα προβληματικά σημεία βρίσκονται πολύ κοντά σε κατοικημένες περιοχές.

«Οι αρχές δίνουν το πράσινο φως για γεωτρήσεις στις αυλές σπιτιών και κοντά σε σχολεία. Κάνουν αγώνα δρόμου για την εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου σε κάθε ελεύθερο κομμάτι γης», έλεγε ένας κάτοικος στο al-Jazeera.

Οι αρχές απορρίπτουν τις κατηγορίες για ανεπαρκές ρυθμιστικό πλαίσιο, ωστόσο οι ισχυρισμοί των κατοίκων ενισχύονται από τους αριθμούς: τον Ιούνιο, η παραγωγή πετρελαίου ήταν αυξημένη κατά σχεδόν 30% - σε πάνω από 160.000 βαρέλια τη μέρα - σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Μόνο στην πόλη του Γκρίλεϊ, όπου υπάρχουν περίπου 400 γεωτρήσεις, έχουν δοθεί άδειες για άλλες 1.200 μέσα στα επόμενα χρόνια.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή