Τόπος συνάντησης των ισχυρών

Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου 2003 16:01
UPD:16:06

A- A A+

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ άνοιξε σήμερα τις πύλες του στο Νταβός της Ελβετίας κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, για να μην επαναληφθούν οι ταραχές και τα έκτροπα προηγούμενων ετών.

Τα μέτρα τήρησης της τάξης και προστασίας των 2.150 υψηλών προσκεκλημένων από το χώρο της οικονομίας και της πολιτικής, θα κοστίσουν 14 εκ. ελβετικά φράγκα στην Ελβετική Ομοσπονδία.

Ο πρόεδρος της κυβέρνησης, Πασκάλ Κουσπέν, επικεφαλής της ελβετικής αντιπροσωπείας θα κηρύξει την έναρξη των εξαήμερων εργασιών της 33ης Συνόδου, με θέμα «Rebuilding the Trust» (Αποκαθιστώντας την εμπιστοσύνη), η οποία φέρεται ελλειμματική στην παρούσα χρονική περίοδο, και λόγω των μεγάλων επιχειρηματικών σκανδάλων που ταρακούνησαν τις αγορές.

Ο πρόεδρος του φόρουμ, Κλάους Σβαμπ, δήλωσε ότι «η 33η συνάντηση θα είναι ιστορική». Η αμερικανική αντιπροσωπεία αποτελείται από τον Κόλιν Πάουελ, τον υπουργό δικαιοσύνης Τζον Ασκροφτ, τον υπουργό Εμπορίου Ντόναλτν Εβανς και τον πρώην προεδρο των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον.

Από τους ευρωπαίους ηγέτες δεν αναμένεται να παραβρεθεί κανείς.

Συμμετοχή ωστόσο έχουν δηλώσει ηχηρά ονόματα του παγκόσμιου επιχειρείν, όπως η Carly Fiorina (Hewlett Packard), ο Henry McKinnell (Pfizer), ο Philip Condit (Boeing), ο William Gates III (Μicrosoft), o Marcel Ospel (UBS), o Peter Brabeck-Letmathe (Νestle) και ο Daniel Vasella (Novartis).

Σύμφωνα με μια μελέτη του πανεπιστημίου του Σαν Γκαλ της Ελβετίας, το Νταβός αποφέρει 42 εκ. ελβετικά φράγκα στα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια και τα μέσα μεταφοράς, ενώ δημιουργούνται τουλάχιστον 300 θέσεις μόνιμης εργασίας.

Κάτι είναι κι αυτό, αν συνυπολογιστεί το γεγονός ότι στο Νταβός ουδέποτε υπήρξε ένα συγκεκριμένο σχέδιο δράσης ή μια επίσημη απόφαση.

Κ.Τ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή