Πρυτάνεις: Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα ένδικα μέσα κατά της διαθεσιμότητας

Ομόφωνη απόφαση του διευρυμένου συντονιστικού της Συνόδου των Πρυτάνεων
Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου 2013 20:40
UPD:20:57
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

Όλα τα ένδικα μέσα αποφάσισε να χρησιμοποιήσει η Σύνοδος των Πρυτάνεων κατά του μέτρου της διαθεσιμότητας.

Σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση του διευρυμένου συντονιστικού της Συνόδου των Πρυτάνεων, τα Πανεπιστήμια της χώρας θα βρεθούν σε ολοκληρωτική αδυναμία ακαδημαϊκής λειτουργίας και θα υποστούν ανεπανόρθωτη βλάβη στο ενδεχόμενο που θα εφαρμοστεί η διαθεσιμότητα.

«Είναι απορίας άξιον με τι κριτήρια, με τι δεδομένα και με ποια μέθοδο αξιολόγησης, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας απέρριψε τα σχέδια αξιολόγησης, τα οποία υπέβαλαν τα Πανεπιστήμια όπως τους ζητήθηκε, σύμφωνα με τα οποία προέκυπτε έλλειμμα και όχι πλεόνασμα προσωπικού», σημειώνεται.

Όπως υποστηρίζουν οι πρυτάνεις, πρόκειται για κατάφωρη προσβολή της συνταγματικά κατοχυρωμένης αυτοδιοίκησης των Πανεπιστημίων.

Παράλληλα επισημαίνουν πως «ενώ η Πολιτεία σύμφωνα με το Σύνταγμα οφείλει να παρέχει τους πόρους, τα μέσα και το προσωπικό που χρειάζονται τα Πανεπιστήμια για τη λειτουργία τους, βρισκόμαστε στην πρωτοφανή για τα ιστορικά χρονικά επιλογή της αφαίρεσης προσωπικού από αυτά».

Και τα δύο αυτά θέματα, προσθέτουν, εγείρουν σοβαρά ζητήματα αντισυνταγματικότητας για τα οποία η Σύνοδος των Πρυτάνεων αποφάσισε να χρησιμοποιήσει όλα τα απαραίτητα ένδικα μέσα.

«Την κρίση αυτή εν τέλει, την πληρώνει η ελληνική κοινωνία και ιδιαίτερα η νέα γενιά. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να στερήσει από τον έλληνα πολίτη την ισότιμη πρόσβαση στη δημόσια και δωρεάν Παιδεία», καταλήγουν.

Αλ. Τσίπρας: Κυβερνητική επιλογή οι απολύσεις στα ΑΕΙ

Η απόφαση της κυβέρνησης να οδηγήσει στην απόλυση περίπου 1.400 εργαζόμενους στα οκτώ μεγαλύτερα δημόσια ιδρύματα της χώρας αποτελεί ολομέτωπη επίθεση στο ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο και πρόκειται για πολιτική επιλογή της κυβέρνησης και όχι εξαναγκασμό της τρόικας, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνάντησή του με το προεδρείο της Συνόδου των Πρυτάνεων.

Με αυτή την τελειωτική επίθεση, πρόσθεσε, η  κυβέρνηση βάζει λουκέτο στο δημόσιο πανεπιστήμιο ενώ υποστήριξε πως αυτό συμβαίνει για δύο λόγους: «Ο πρώτος λόγος είναι διότι θέλουν να ευνοήσουν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, τα ιδιωτικά ιδρύματα και ο δεύτερος λόγος είναι γιατί εχθρεύονται τη γνώση και τους ανθρώπους της γνώσης».

Καταλήγοντας ο κ. Τσίπρας είπε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει μάχη μέσα και έξω από τη Βουλή.

Εκ μέρους του προεδρείου της Συνόδου των Πρυτάνεων, ο πρύτανης του ΑΠΘ Γιάννης Μυλόπουλος δήλωσε μεταξύ άλλων πως η κυβέρνηση μονομερώς, ατεκμηρίωτα, χωρίς καμία αξιολόγηση, αποφάσισε από μόνη της ότι στα Πανεπιστήμια περισσεύει προσωπικό και δεν λείπει.

Αυτό το πράγμα, συνέχισε, προσβάλλει το Σύνταγμα και θα πρέπει να υπάρξουν κοινές προσφυγές  από τα οκτώ θιγόμενα Πανεπιστήμια ακριβώς γι’ αυτό το θέμα, καθώς και το θέμα της προσβαλλόμενης αυτοδιοίκησης των Πανεπιστημίων και επίσης θα υπάρξουν και ασφαλιστικά μέτρα, προκειμένου να μην προχωρήσει καμία διαθεσιμότητα στα Πανεπιστήμια.

ΔΗΜΑΡ: Υπέρ της κινητικότητας αν υπάρξει αξιολόγηση

Η ΔΗΜΑΡ στηρίζει το μέτρο της κινητικότητας, αρκεί να έχουν προηγηθεί εκθέσεις αξιολόγησης και σχέδια στελέχωσης των υπηρεσιών των πανεπιστημίων, δήλωσε ο Φ. Κουβέλης σήμερα σε συνάντησή του με αντιπροσωπεία του συντονιστικού οργάνου της συνόδου των Πρυτάνεων.

Η κινητικότητα, κατά τον κ. Κουβέλη, αποβλέπει στην ορθολογική ανακατανομή του προσωπικού από θέσεις που πλεονάζουν σε θέσεις που ελλείπουν και πρέπει να αποσυνδεθεί από τις απολύσεις, οι οποίες, όπως είπε, δεν πρέπει να γίνουν αποδεκτές, όταν μάλιστα τα πανεπιστήμια λειτουργούν με κενά και ελλείψεις στο προσωπικό τους.

Δ. Κουτσούμπας: Να μεγαλώσει η πάλη στα ΑΕΙ

902PORTAL

Αντίθετος σε οποιαδήποτε διαθεσιμότητα εμφανίστηκε ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας σε συνάντη που είχε με τους πρυτάνεις.

Είπε ακόμη ότι η λειψή κρατική χρηματοδότηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, που έχει φθάσει στα κατώτατα όριά της, θα δυσχεράνει ακόμα περισσότερο τη λειτουργία των πανεπιστημίων.

«Ανοίγει, δηλαδή, ουσιαστικά και με βάση τον νέο νόμο, ο δρόμος για την ιδιωτικοποίηση της λειτουργίας των ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, ενώ και το περιεχόμενο των σπουδών εντάσσεται στη λογική του ανοίγματος των θυρών στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους», πρόσθεσε ο κ. Κουτσούμπας.

Παράλληλα, ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ τόνισε πως «πρέπει να δυναμώσει η πάλη καθηγητών, διοικητικού προσωπικού και εργαζομένων, μαζί με τους φοιτητές και με όλη την ελληνική κοινωνία, γιατί ειδικά η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση έχει και μεγάλη κοινωνική διάσταση, ιδιαίτερα σήμερα σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης, όπου η κάθε οικογένεια υποφέρει και αγωνιά για το παιδί της που σπουδάζει σε διάφορα ΑΕΙ».

«Υπάρχουν προβλήματα σίτισης και στέγασης, υπάρχουν διάφορα προβλήματα, όλοι πρέπει να στηρίξουν τον αγώνα της πανεπιστημιακής κοινότητας, οικοδομώντας ταυτόχρονα ένα αρραγές μέτωπο Λαϊκής Συμμαχίας ενάντια στην κυβερνητική πολιτική και σε όλες τις πολιτικές που δημιουργούν αυτή την ασφυκτική κατάσταση στα ελληνικά πανεπιστήμια», κατέληξε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή