Αντιδράσεις για την εξαίρεση ναυτιλιακών μετοχών από το πόθεν έσχες

Την απόσυρση της σχετικής τροπολογίας ζήτησαν κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι
Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου 2013 19:24
UPD:19:40
EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Το αίτημα για απόσυρση του άρθρου ετέθη στην συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής κατά τη δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου για τα ΚΤΕΛ.

A- A A+

Όλα τα κόμματα, είτε της κυβέρνησης είτε της αντιπολίτευσης, ζήτησαν από την κυβέρνηση να αποσύρει το άρθρο της τροπολογίας με την οποία όσοι καταθέτουν δήλωση πόθεν έσχες (πολιτικοί, κρατικά στελέχη, ιδιοκτήτες ΜΜΕ κ.α.) δεν θα περιλαμβάνουν σε αυτή τις συμμετοχές σε ναυτιλιακές εταιρείες.

Το αίτημα ετέθη στην συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής κατά τη δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου για τα ΚΤΕΛ. Σημειώνεται ότι για το θέμα δεν μίλησε εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής.

Με την έναρξη της συνεδρίασης ο πρόεδρος της Επιτροπής Γ. Βλάχος εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή του στην τροπολογία, λέγοντας ότι είναι «αναιτιολόγητη, χωρίς έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και δεν μπορεί να ψηφιστεί».

Ο υπουργός Υποδομών Μ. Χρυσοχοΐδης ανέπτυξε μόνο τις τροπολογίες που αφορούσαν στο υπουργείο του.

Παρεμβαίνοντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης έκανε λόγο για τροπολογία «φωτογραφική, σκανδαλώδης, ύποπτη και με έντονη οσμή διαπλοκής». «Είναι αυτή για την οποία μίλησα και εγώ», συνηγόρησε ο Γ. Βλάχος.

«Ποιους ευνοεί αυτή η σκανδαλώδης ρύθμιση; Ποιους θέλει να καλύψει;», ρώτησε ο Δ. Παπαδημούλης και επεσήμανε: «Πόθεν έσχες δεν υποβάλλουν μόνο πολιτικοί και κρατικοί αξιωματούχοι, αλλά και καναλάρχες και εκδότες. Ξέρουμε ότι τελευταία αρκετοί εφοπλιστές έχουν μπει μέσω αχυρανθρώπων σε ΜΜΕ και ορισμένοι διαφημίζουν και την φιλία τους με τον Πρωθυπουργό».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ρώτησε ποιος εισηγήθηκε την τροπολογία και σημείωσε ότι απουσιάζει η υπογραφή του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα αν και υπάρχει το όνομά του.

«Δεν ενημερωθήκαμε καθόλου. Εγείρει πολλά ερωτηματικά η σκοπιμότητα της κατάθεσής της», υπογράμμισε και ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ Θ. Μωραΐτης, προτείνοντας μέχρι την ολομέλεια να αποσυρθεί η τροπολογία, γιατί δημιουργεί προβλήματα και ερωτήματα. Και ο Θ. Μωραΐτης κάλεσε τον αρμόδιο υπουργό να εξηγήσει το σκεπτικό της τροπολογίας.

Την απόσυρση της τροπολογίας ζήτησε η ειδική αγορητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μ. Ιατρίδη, ενώ η ειδική αγορητής της ΔΗΜΑΡ πρόσθεσε ότι η συγκεκριμένη «πραγματικά απαράδεκτη» ρύθμιση έχει ενταχθεί σε μία τροπολογία που περιλαμβάνει θετικά διατάξεις (π.χ. το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα στην ΕΛΒΟ), ώστε να μην την αντιληφθούν οι βουλευτές.

«Είναι πρόκληση, είναι χαριστική απέναντι στους εφοπλιστές», τόνισε και ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Ν. Μωραΐτης.

Την απόσυρση της τροπολογίας ζήτησε και ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Μ. Σενετάκης.

Από την πλευρά του ο Μ. Χρυσοχοΐδης αποκάλυψε ότι η τροπολογία κατατέθηκε από τον υπουργό Δικαιοσύνης και εκτίμησε ότι «στοιχειώδης ευθύνη μας είναι πριν ακούσουμε τον καταθέσαντα την τροπολογία υπουργό, να μην διατυπώνουμε την άποψή μας».

«Προστέθηκε τελευταία στιγμή το κείμενο. Θα μας εξηγήσει ο αρμόδιος υπουργός», είπε ο υπουργός Υποδομών Μ. Χρυσοχοΐδης.

«Μιλούμε για απόσυρση του επίμαχου άρθρου», επανέλαβε ο πρόεδρος της Επιτροπής Γ. Βλάχος και ξεκαθάρισε: «Δεν προτίθεμαι να την ψηφίσω. Τέρμα αυτά τα παιχνιδάκια στην πλάτη των βουλευτών».

«Η κυβέρνηση δεν είναι ομοσπονδία φέουδων των υπουργείων. Όποιος συνυπογράφει το κείμενο, συνυπογράφει όλο το πακέτο», υπογράμμισε ο Δ. Παπαδημούλης, καλώντας τον Μ. Χρυσοχοΐδη «να μεταφέρει στην κυβέρνηση και στον κρυπτόμενο υπουργό το μήνυμα «τέρμα με τις ρυθμίσεις τελευταίας στιγμής που φωτογραφίζουν ρυθμίσεις διαπλεκομένων συμφερόντων»».

«Ούτε κομιστής ούτε αγγελιοφόρος του υπουργού είμαι», αντέδρασε ο Μ. Χρυσοχοΐδης και συνέχισε: «Υπεγράφη από εμένα το σώμα μίας τροπολογίας…». «Την είχατε διαβάσει; Γιατί έχετε μία ιστορία…», τον διέκοψε ο Δ. Παπαδημούλης. «Αφήστε τα αυτά κύριε λαϊκιστά, με τα ανέκδοτα, τα λαϊκιστικά», απάντησε σε έντονο ύφος ο Μ. Χρυσοχοΐδης.

newsroom naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή