Παραιτήσεις ανώτατων αξιωματικών της ΕΛΑΣ για τη Χρυσή Αυγή

ΕΔΕ για πιθανές ευθύνες για τις παραλείψεις στην έρευνα σε γραφεία της Χρυσής Αυγής στη Χαλκίδα
Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου 2013 14:59
UPD:21:01
EUROKINISSI/ΓΕΩΡΓΙΑ
A- A A+

Δεκτές έγιναν από τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Τάξης του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και προστασίας του Πολίτη, Αθ. Ανδρεουλάκο, οι παραιτήσεις του υποστράτηγου Απόστολου Κασκάνη, γενικού αστυνομικού διευθυντή περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, και του Γενικού Επιθεωρητή Αστυνομίας Νότίου Ελλάδας, αντιστράτηγου Γιάννη Δικόπουλου.

Οι δύο αξιωματικοί είχαν υποβάλει τις παραιτήσεις τους το πρωί για προσωπικούς λόγους. Σε εξέλιξη είναι ΕΔΕ για το περιστατικό την Παρασκευή έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στη Χαλκίδα, σε μικρή απόσταση από την έδρα της Αστυνομικής Διεύθυνσης Εύβοιας, κατά το οποίο εντοπίστηκαν άτομα με αντικείμενα, που εμπίπτουν στην κατηγορία περί όπλων χωρίς να παρέμβουν οι τοπικές αστυνομικές αρχές, ως όφειλαν και χωρίς να υπάρξει ενημέρωση του Αρχηγείου.

ELLINIKIASTYNOMIA
Στο πλαίσιο της ίδιας Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης θα εξετασθεί και το ζήτημα τυχόν ευθυνών για τις παραλείψεις που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της σχετικής αστυνομικής έρευνας. Σε διαθεσιμότητα τίθενται μέχρι την ολοκλήρωση της ΕΔΕ, ο Διευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Εύβοιας, ο Διοικητής και ο Αξιωματικός Υπηρεσίας του Τμήματος Ασφάλειας Χαλκίδας και ο αστυνομικός - σκοπός της Αστυνομικής Διεύθυνσης, που εκτελούσε υπηρεσία το επίμαχο χρονικό διάστημα.

Υπό διερεύνηση οι καταγγελίες για εμπλοκή αστυνομικών στη δραστηριότητα της Χρυσής Αυγής

Με εντολή του υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκου Δένδια ανατέθηκε σήμερα από τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγο Ν. Παπαγιαννόπουλο στον διευθυντή της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, ταξίαρχο Π. Στάθη, ευρύτατη έρευνα σχετικά με τις καταγγελίες για ενεργό εμπλοκή αστυνομικών στη δραστηριότητα της Χρυσής Αυγής και την τυχόν συμμετοχή τους στη διάπραξη αδικημάτων.

Για να διασφαλιστεί η αντικειμενικότητα στην έρευνα, αντικαθίστανται και μετακινούνται σε άλλες υπηρεσίες ο υποστράτηγος, Προϊστάμενος του Κλάδου Ασφάλειας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, ο Αστυνομικός Διευθυντής, Διοικητής και ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής, Υποδιοικητής της Ε.Κ.Α.Μ, ο Αστυνομικός Διευθυντής, Προϊστάμενος της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής, Προϊστάμενος του Τμήματος Όπλων και Εκρηκτικών της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, ο επικεφαλής της διμοιρίας της Υ.Α.Τ. στο Κερατσίνι, (τα μέλη της οποίας φέρονται σύμφωνα με φωτογραφίες και καταγγελίες να πετούν πέτρες κατά τη διάρκεια των επεισοδίων της 18/9/2013, χωρίς να παρεμποδίζονται και χωρίς να συλλαμβάνονται) ο Αστυνόμος, Διοικητής της Ομάδας Δ.ΕΛ.Τ.Α και ο Αστυνόμος, Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Νίκαιας.

ΣΥΡΙΖΑ: Θύλακες σε Δικαιοσύνη, αστυνομία και εκτελεστική εξουσία

Για θύλακες της Χρυσής Αυγής μέσα στην Δικαιοσύνη, την αστυνομία, την εκτελεστική εξουσία και πλησίον του πρωθυπουργού έκαναν λόγο ο Δ. Παπαδημούλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, και η Ζωή Κωνσταντοπούλου, βουλευτής.

Ο κ. Παπαδημούλης, μιλώντας στον Alpha 989, είπε πως αν δεν ξηλωθούν μέσα από μηχανισμούς όπως η αστυνομία δυνάμεις που έκαναν πλάτη, ανεχόντουσαν και συνεργάζονταν με τη Χρυσή αυγή, η όλη ιστορία θα ξεφουσκώσει μόλις καταλαγιάσει το σοκ από την δολοφονία του Π. Φύσσα. «Είναι ολοφάνερο πως κάποιοι δεν έχουν κάνει καλά τη δουλειά τους απέναντι στη δολοφονική δράση της Χρυσής Αυγής, είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως «δεν έχουν εκδικαστεί ακόμη και φόνοι».

Αναφερόμενος σε δηλώσεις του προέδρου της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος,  ότι είναι συκοφάντης αν δεν δώσει ονόματα, δήλωσε «λυπάμαι, δεν πρόκειται να τον παρακολουθήσω». Επίσης, ο κ. Παπαδημούλης σχολίασε πως οι σκληρές πολιτικές του μνημονίου σε συνδυασμό με τα φαινόμενα της διαφθοράς και της ατιμωρησίας διευκόλυναν την άνοδο του φασιστικού φαινομένου, ενώ χαρακτήρισε τη δημοσίευση της φωτογραφίας του Παύλου Φύσσα σε εφημερίδα ως εμπόριο, σκύλευση και τυμβωρυχία.

Από πλευράς της, η Ζωή Κωνσταντοπούλου δήλωσε πως έχει προβεί σε καταγγελίες στη Βουλή για θύλακες της Χρυσής Αυγής και στην εκτελεστική εξουσία και πλησίουν του πρωθυπουργού, καθώς και για θύλακες σε πολλούς τομείς και στη δικαιοσύνη και την αστυνομία. «Επωνύμως έκανα καταγγελία στη Βουλή για συγκεκριμένη δικαστή, Εφέτη Αθηνών, με blog που είχε ρατσιστικές αναρτήσεις. Η συγκεκριμένη καταγγελία εκκρεμεί τρία χρόνια, έχω καλέσει τον υπουργό Δικαιοσύνης - ο οποίος τη γνωρίζει προσωπικά - να απαντήσει» δήλωσε.

Η κ. Κωνσταντοπούλου κάλεσε τις αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές να δώσουν κάποιες εξηγήσεις για τη διερεύνηση συγκεκριμένων υποθέσεων, λέγοντας πως ελπίζει πως είναι ζήτημα μόνο εισαγγελικής βούλησης, καθώς είναι «ανησυχητικό και περίεργο» να λιμνάζουν στα συρτάρια αυτές οι υποθέσεις. Παράλληλα, κατηγόρησε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για «παιχνίδι» πάνω στο φαινόμενο της λαθρομετανάστευσης, και ανέφερε πως το ζήτημα της χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων πρέπει να συζητηθεί συνολικά. Σχολιάζοντας τις γερμανικές εκλογές, είπε πως κανένας αρχηγός κράτος δεν μπορεί να «μιλά για κυρίαρχα κράτη με αυτόν τον τρόπο».

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή