Συμφωνία για εξεύρεση ειρηνικής λύσης στην Κορέα

Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου 2003 07:55
A- A A+

Τα δύο κορεατικά κράτη συμφώνησαν να αναζητήσουν ειρηνική λύση στην κρίση που ξέσπασε με αφορμή το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγιάνγκ.

Μάλιστα η Βόρεια Κορέα για πρώτη φορά ανακοίνωσε ότι δέχεται μεσολάβηση από τα γειτονικά της κράτη για την επίλυση της κρίσης, εγκαταλείποντας τη θέση που είχε έως τώρα, ότι η λύση θα μπορούσε να δοθεί μόνον μέσω απ' ευθείας συνομιλιών με τις ΗΠΑ.

«Μπορούμε να εξετάσουμε τις προσφορές για μεσολάβηση από τις γειτονικές χώρες», δήλωσε ο Οχ Σουνγκ-τσουλ, αξιωματούχος του βορειοκορεατικού υπουργείου Εξωτερικών. «Είναι καλό αν οι γειτονικές μας χώρες εξετάσουν τη φύση αυτού του θέματος και αναλάβουν θετικούς ρόλους», πρόσθεσε.

Ωστόσο επεσήμανε ότι οι γειτονικές χώρες «αν δεν αντιληφθούν την κατάσταση με σωστό τρόπο και πάρουν το μέρος των ΗΠΑ, τα πράγματα θα επιδεινωθούν».

Πάντως, λίγες ώρες πριν επιτευχθεί η συμφωνία, στη Σεούλ, για την ειρηνική επίλυση της κρίσης, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ-ιλ είχε επισκεφθεί στρατιώτες που υπηρετούν στην μεθόριο με τη Νότια Κορέα, στους οποίους εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα θριαμβεύσουν σε περίπτωση πολέμου με τις ΗΠΑ.

Επιπλέον, η Πιονγιάνγκ κατηγόρησε τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Αναν, για προκατάληψη αναφορικά με την έκκλησή του για επανεξέταση της απόφασής για αποδέσμευση της Βόρειας Κορέας από τη Συμφωνία για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών.

Ωστόσο, στις συνομιλίες ανάμεσα στα δύο κορεατικά κράτη, στη Σεούλ, επιτεύχθηκε πρόοδος, αφού για πρώτη φορά οι Βορειοκορεάτες δέχθηκαν να συζητήσουν με τους Νοτιοκορεάτες θέματα που αφορούν το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγιάνγκ. Κάτι που μέχρι τώρα αρνούντο κατηγορηματικά.

«Ο Νότος και ο Βορράς αντάλλαξαν λεπτομερώς απόψεις για το θέμα των πυρηνικών και συμφώνησαν να συνεργασθούν για την ειρηνική επίλυση αυτού του προβλήματος», ανακοινώθηκε μετά τις συνομιλίες που έγιναν σε υπουργικό επίπεδο στη Σεούλ.

Δυσαρεστημένοι εμφανίστηκαν οι Νοτιοκορεάτες επειδή δεν κατάφεραν να πείσουν τους συνομιλητές τους να δεσμευθούν σε πιο συγκεκριμένα μέτρα για την επίλυση της κρίσης.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή