Κένυα: Τουλάχιστον 39 νεκροί από την επίθεση ισλαμιστών σε εμπορικό κέντρο

Ανάληψη ευθύνης από την συνδεόμενη με την Αλ Κάιντα, σομαλική Αλ Σεμπάμπ
Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου 2013 22:23
UPD:22/09/2013 00:01
REUTERS/NOOR KHAMIS

Πελάτες του εμπορικού κέντρου Westgate στο Ναϊρόμπι της Κένυας βγαίνουν τρέχοντας από το κτήριο.

A- A A+

Τουλάχιστον 39 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επίθεση ισλαμιστών ενόπλων εναντίον εμπορικού κέντρου στο Ναϊρόμπι της Κένυας, δόπως ανέφερε σε τηλεοπτικό διάγγελμά του ο πρόεδρος της χώρας, Οχούρου Κενυάτα.

Προηγούνενο απολογισμό 30 νεκρών είχε επιβεβαιώσει ανεπίσημα ανώτερος αξιωματικός της κενυατικής αστυνομίας. Τους 60 φέρονται να φθάνουν οι τραυματίες.

«Θέλω να αναγνωρίσω τη βαρύτητα της επίθεσης », πάντως «οι ειδικές δυνάμεις που ανέλαβαν να χειριστούν την κατάσταση θα τη θέσουν υπό έλεγχο. Έχουν αποκτήσει πρόσβαση και αναζητούν τους κακοποιούς», δήλωσε ο Μουτέα Ιρίνγκο, ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Εσωτερικών. «Έχουμε επιβάλει αυστηρά μέτρα ασφαλείας στην πόλη», πρόσθεσε.

Ανάληψη ευθύνης από την ισλαμιστική Σεμπάμπ

Η σομαλική οργάνωση Σεμπάμπ, που πρόσκειται στην Αλ Κάιντα, ανέλαβε με μήνυμά της στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter την ευθύνη για την επίθεση.

«Οι μουτζαχεντίν διείσδυσαν το μεσημέρι στο Westgate», ανέφερε η οργάνωση λίγο μετά τις 21:00 (ώρα Ελλάδας). «Σκότωσαν πάνω από 100 Κενυάτες άπιστους και η μάχη συνεχίζεται», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο μεταξύ το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera, με έδρα το Κατάρ, ανέφερε ότι η Σεμπάμπ ανέλαβε επικοινωνώντας και με το ίδιο την ευθύνη για την επίθεση.

«Η κυβέρνηση της Κένυας ζήτησε από τους Μουτζαχεντίν μας μέσα στο εμπορικό κέντρο να διαπραγματευτούν. Δεν θα υπάρξουν οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις στο Westgate», ανέφερε αργότερα η Αλ Σεμπάμπ στο λογαριασμό της στο Twitter.

«Για μεγάλο διάστημα διεξαγάγαμε πόλεμο εναντίον των Κενυατών στην δική μας γη, τώρα είναι καιρός να μεταφέρουμε το πεδίο της μάχης, να πάμε τον πόλεμο στην δική τους γη», προσθέτει η Αλ Σεμπάμπ.

Πυρ κατά αμάχων

REUTERS

Οι ένοπλοι, ορισμένοι εκ των οποίων μιλούσαν αραβικά ή σομαλικά σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, εισέβαλαν το μεσημέρι στο εμπορικό κέντρο Westgate Mall, την ώρα που πολλές οικογένειες έκαναν τις αγορές τους και θαμώνες κάθονταν σε καφέ.

Πάντα γεμάτο τα σαββατοκύριακα, το πολυκατάστημα είχε αναφερθεί συχνά ως πιθανός στόχος οργανώσεων που συνδέονται με την Αλ Κάιντα.

Οι δράστες άνοιξαν πυρ με αυτόματα όπλα και πέταξαν χειροβομβίδες εναντίον του πολυεθνικού πλήθους των πελατών και των εργαζομένων στο εμπορικό κέντρο.

Η επίθεση είναι η πλέον αιματηρή στο Ναϊρόμπι, μετά από εκείνη της Αλ Κάιντα τον Αύγουστο του 1998 εναντίον της πρεσβείας των ΗΠΑ, όταν πάνω από 200 άνθρωποι είχαν βρει το θάνατο.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ανέφερε ότι υπάρχουν αμερικανοί πολίτες ανάμεσα στους τραυματίες από την «παράλογη» επίθεση στο πολυκατάστημα στο Ναϊρόμπι.

Συνελήφθη αλλά απεβίωσε ένας εκ των δραστών

Οι κενυατικές υπηρεσίες ασφαλείας συνέλαβαν, εξάλλου, έναν από τους ενόπλους, σύμφωνα με μήνυμα το οποίο ανήρτησε η Προεδρία της Κένυας στο Twitter.

Ωστόσο, λίγο αργότερα, η κενυατική Προεδρία ανακοίνωσε ότι ο συλληφθείς υπέκυψε στα τραύματά του.

Ο επικεφαλής της αστυνομίας της χώρας της ανατολικής Αφρικής, Ντέιβιντ Κιμάιγιο, ανέφερε, επίσης μέσω του Twitter, ότι πολλοί άλλοι ένοπλοι έχουν παγιδευτεί μετά την επέμβαση δυνάμεων της αστυνομίας και του στρατού στο Westgate Mall.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή