Ανένδοτες οι ΗΠΑ στο θέμα του Ιράκ

Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου 2003 07:40
A- A A+

Κρίσιμη εβδομάδα για τις εξελίξεις στο ζήτημα του Ιράκ. Οι επιθεωρητές όπλων των Ηνωμένων Εθνών θα υποβάλλουν σήμερα το πόρισμά τους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, στον απόηχο των χθεσινών δηλώσεων του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ από το βήμα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιτεθούν μόνες τους εναντίον του Ιράκ, εάν το Συμβούλιο Ασφαλείας και οι κυβερνήσεις άλλων χωρών, κάνουν πίσω στο θέμα αφοπλισμού της Βαγδάτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ομάδα του Χανς Μπλιξ διαπιστώνει μεγάλα κενά στην έκθεση την οποία παρέδωσε το Ιράκ στον ΟΗΕ, σχετικά με τον οπλισμό του.

Αύριο ο Τζωρτζ Μπους αναμένεται να δώσει σαφές στίγμα των προθέσεών του στο προεδρικό διάγγελμα που θα απευθύνει στον αμερικανικό λαό, ενώ την Παρασκευή θα συναντηθεί στο Καπ Ντέϊβιντ με τον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ.

Ενιαία θέση για το ζήτημα του πολέμου εναντίον του Ιράκ, θα επιχειρήσει να διατυπώσει η Ευρώπη σήμερα στις Βρυξέλλες στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, με προεδεύοντα τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Παπανδρέου.

Οι υπουργοί των τεσσάρων χωρών που μετέχουν και στο Συμβούλιο Ασφαλείας, θα έχουν ξεχωριστή συνάντηση με τον Χαβιέ Σολάνα και τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών. Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ντομινίκ ντε Βιλπέν, δήλωσε ότι οι επιθεωρήσεις του ΟΗΕ στο οπλοστάσιο του Ιράκ, θα μπορούσαν να συνεχιστούν για αρκτές εβδομάδες ή για λίγους μήνες ακόμα.

Εν τω μεταξύ νέα επιδρομή αμερικανικών και βρετανικών αεροσκαφών στη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στο Νότιο Ιράκ, ανέφερε χθες η αμερικανική στρατιωτική διοίκηση. Επλήγησαν εγκαταστάσεις τηλεπικοινωνίας και σύμφωνα με την ανακοίνωση, είχε προηγηθεί παραβίαση της περιοχής από ιρακινά αεροσκάφη.

H βούληση για συνεννόηση μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης και Ηνωμένων Πολιτειών για τα επόμενα βήματα στο θέμα του Ιράκ, καθώς και η ανάγκη για πλήρη συμμόρφωση με τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, διαπιστώθηκε κατά τη συνάντηση που είχαν στο Νταβός της Ελβετίας, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου με τον Αμερικανό ομόλογό του Κόλιν Πάουελ.

Στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, ο κ. Παπανδρέου, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε επίσης επαφές με τον ηγέτη του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν και τον πρωθυπουργό Αμπντουλάχ Γκιούλ, με τους οποίους συζήτησε τις εξελίξεις στο Ιράκ, το Κυπριακό, αλλά και την εταιρική σχέση Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή