Τα παράδοξα των ισραηλινών εκλογών

Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου 2003 15:26

A- A A+

Ο Αριέλ Σαρόν αναμένεται να επανεκλεγεί πρωθυπουργός στις αυριανές εκλογές, παρά την αποτυχία του να εκπληρώσει τις υποσχέσεις του για ασφάλεια και ειρήνη στο Ισραήλ, και παρά το σκάνδαλο διαφθοράς που πλήττει το κόμμα Λικούντ http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/01/08/272471.htm .

Οι κατηγορίες περί μυστικού δανείου προς τον Σαρόν για να καλύψει παράνομη χρηματοδότηση της εκστρατείας του δεν θα είχαν προκαλέσει τόσο θόρυβο, αν δεν είχαν ακολουθήσει καταγγελίες για εξαγορά ψήφων στις προκριματικές εκλογές του Λικούντ. Η αστυνομία ερευνά καταγγελίες για ανάμιξη του οργανωμένου εγκλήματος σε παράνομες προσπάθειες προώθησης συγκεκριμένων υποψηφίων στην κοινοβουλευτική λίστα του Λικούντ.

Επί ένα μήνα, ο Σαρόν κατάφερε να μείνει έξω από την υπόθεση, υποσχόμενος ότι οι ένοχοι θα τιμωρηθούν. Εφτασε μάλιστα να απολύσει μία υπουργό του, τη Ναόμι Μπλούμενταλ, επειδή αρνήθηκε να μιλήσει στην αστυνομία που ερευνούσε το σκάνδαλο.

Καθώς 6,6 εκατομμύρια Ισραηλινοί είναι αντιμέτωποι με τις βόμβες των καμικάζι, την επιδεινούμενη οικονομική κατάσταση και τον επικείμενο πόλεμο στο Ιράκ, πολλοί ψηφοφόροι φαίνεται ότι θα κάνουν την επιλογή τους με αυτά τα κριτήρια, και ελάχιστα επηρεασμένοι από το σκάνδαλο διαφθοράς.

Οι δημοσκοπήσεις φέρουν τον Σαρόν να προηγείται, με την προοπτική ανάδειξής του σε μεγαλύτερη δύναμη της 16ης Κνεσέτ (ισραηλινό κοινοβούλιο). http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/01/23/275954.htm . Πώς εξηγείται αυτό;

Είναι ο νόμος περί «ετερογονίας των σκοπών». Οι Ισραηλινοί -και δη η μεσαία τάξη- κουρασμένοι από το κύμα βίας, πιστεύουν ότι το δεξιό κόμμα Λικούντ του Σαρόν είναι εκείνο που μπορεί να προχωρήσει στις επώδυνες παραχωρήσεις (ίδρυση παλαιστινιακού κράτους με παραχώρηση εδαφών και εκκένωση εβραϊκών οικισμών), ενώ αν αυτές οι προσπάθειες γίνονταν από το Εργατικό Κόμμα, θα συναντούσαν την έντονη αντίδραση των ιεράκων.

Οι σύμβουλοι του Σαρόν φτάνουν να συγκρίνουν την πρόκληση που αντιμετωπίζει σήμερα ο πρωθυπουργός με την κατάσταση που αντιμετώπισε κατά τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ, το 1973, προτού οδηγήσει τελικά τους άνδρες του στη νίκη.

Με άλλα λόγια, μεγάλο τμήμα του εκλογικού σώματος πιστεύει ότι ο Σαρόν είναι ο καταλληλότερος ηγέτης σε περίοδο πολέμου και ανακατατάξεων, όπως η σημερινή.

Στην Κνεσέτ αναμένεται να μπουν περί τα 15 κόμματα, επειδή το σύστημα είναι αναλογικό και το πλαφόν 1,5%.

Την επομένη των εκλογών, όλα δείχνουν, ότι κανένα κόμμα δεν θα έχει εξασφαλίσει αυτοδυναμία, και ο Σαρόν θα προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού. Ο Αμράμ Μίτζνα του Εργατικού Κόμματος έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο συνεργασίας με το Λικούντ. Οπότε, ο Σαρόν μάλλον θα αναγκαστεί να συνεργαστεί με τα θρησκευτικά κόμματα, των οποίων η επιρροή φαίνεται να αυξάνεται.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΖΩΡΤΖΙΝΑΚΗ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή