ΟΗΕ : «Δεν έχει πείσει το Ιράκ»

Τρίτη, 28 Ιανουαρίου 2003 07:19
A- A A+

Για την πορεία των ερευνών του εδώ και δύο μήνες στο Ιράκ, ενημέρωσαν χθες το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ οι επικεφαλής των επιθεωρητών Χανς Μπλιξ και Μωχάμεντ Ελ Μπαραντέϊ.

Πριν από τη συνεδρίαση, ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού, Κόφι Ανάν, δήλωσε πως πρέπει να δοθεί στους επιθεωρητές ένα λογικό περιθώριο χρόνου, εάν το επιθυμούν.

«Το Ιράκ δεν έδωσε καμμία συγκεκριμένη πληροφορία και καμμία απάντηση, ούτε στους επιθεωρητές ούτε στη διεθνή κοινότητα για το οπλοστάσιό του», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών προειδοποιώντας τη Βαγδάτη ότι δεν της απομένει πλέον πολύς χρόνος. Ο Κόλιν Πάουελ τόνισε επίσης ότι μέχρι σήμερα το ιρακινό καθεστώς συνεχίζει να αδιαφορεί για τις αξιώσεις του ΟΗΕ, κάτι που όπως είπε, συνιστά απειλή για την αξιοπιστία του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ο ίδιος, κατηγόρησε για δεύτερη φορά το τελευταίο εικοσιτετράωρο τη Βαγδάτη για διασυνδέσεις με το τρομοκρατικό δίκτυο της Αλ-Κάϊντα.

Το στίγμα των προθέσεων του αναμένεται να δώσει σήμερα στο διάγγελμα που θα απευθύνει στον αμερικανικό λαό ο Τζωρτζ Μπους, ο οποίος την Παρασκευή θα συναντηθεί με τον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ. Στην Ουάσινγκτον αναμένεται αυτήν την εβδομάδα και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

«Μετά από τις διαβουλεύσεις αυτές θα αφήσουμε να περάσει λίγος χρόνος για να αποφασίσουμε την πορεία που θα ακολουθήσουμε», δήλωσε ο Κόλιν Πάουελ.

Στην αναφορά του ο Χανς Μπλιξ τόνισε ότι το Ιράκ έχει συνεργαστεί μέχρι τώρα παρέχοντας πρόσβαση σε όλες τις τοποθεσίες που του ζητήθηκαν, όμως υπάρχουν σοβαρά κενά στην έκθεση που του υπέβαλε στα Ηνωμένα Εθνη, σχετικά με τα χημικά όπλα και τον άνθρακα.

Ο Μωχάμεντ Ελ Μπαραντέϊ επανέλαβε ότι για τις επιθεωρήσεις θα χρειαστούν ακόμη αρκετοί μήνες και προειδοποίησε ότι η ευκαιρία που έχει η Βαγδάτη, δεν θα διαρκέσει για πάντα.

Το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης ζήτησε από τη Βαγδάτη να συμμορφωθεί με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και να συνεργαστεί με τους επιθεωρητές του Οργανισμού.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή