Αν. Ποδηματά: Η δολοφονία του Π. Φύσσα κάνει μεγαλύτερη ζημιά από την χρεοκοπία

Συνεδρίαση της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου 2013 17:43
UPD:18:42
EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Στιγμιότυπο από τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής.

A- A A+

Έμφαση δόθηκε, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής, στον προβληματισμό που υπάρχει και εντείνεται στην Ευρώπη για τις δράσεις ακραίων νεοφασιστικών οργανώσεων αλλά και στον αρνητικό αντίκτυπο που δημιουργήθηκε για την Ελλάδα, μετά τη δολοφονία του 34χρονου Παύλου Φύσσα.

«Χωρίς υπερβολή, αυτή η υπόθεση με τη δολοφονία του 34χρονου από την Χρυσή Αυγή κάνει μεγαλύτερη ζημιά από ό,τι έκανε η χρεοκοπία της Ελλάδας ή η χάλκευση στατιστικών στοιχείων», ήταν η επισήμανση της ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ Αννυς Ποδηματά.

«Έχουμε κλιμάκωση του ευρωσκεπτικισμού και είναι περίοδος έξαρσης ακραίων αντισυστημικών ενεργειών, ιδιαίτερα στη χώρα μας. Μάλιστα πολλοί από εμάς είχαμε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου. Είναι λογικό, μετά το γεγονός της δολοφονίας από τη Χρυσή Αυγή, να έχουμε τέτοιες έντονες αντιδράσεις, ακόμα και για την ελληνική Προεδρία. Σκοπός μας δεν είναι να κατηγορήσουμε αυτούς που αντιδρούν, αλλά να δείξουμε με συγκεκριμένες ενέργειες ότι πράγματι θέλουμε και μπορούμε να μπει οριστικό τέλος σε αυτές τις δράσεις και να το θωρακίσουμε», υπογράμμισε η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μαριλένα Κοππά.

Από την πλευρά της, η ευρωβουλευτής της ΝΔ Μαριέττα Γιαννάκου επεσήμανε την ανάγκη, το θέμα της τραπεζικής εποπτείας και τραπεζικής ένωσης να κλείσει επί ελληνικής Προεδρίας, ενώ σημείωσε ότι και τα θέματα δημόσιας τάξης είναι αρκετά σοβαρά, ανακύπτουν προβλήματα από αυτά και για τη χώρα μας και χρειάζεται, όπως είπε, νέα προσέγγιση.

«Πρέπει να φύγουμε από την αντίληψη ότι οι άλλοι έχουν την ευθύνη για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας. Πρέπει να μην υπάρχει η αίσθηση ότι οι Ευρωπαίοι βουλευτές αλλά και αξιωματούχοι μεγάλων χωρών έχουν την ευθύνη για τα πρόβλημά μας», υπογράμμισε η κ. Γιαννάκου.

«Η ανάδειξη της μεταναστευτικής πολιτικής και ο περιορισμός της λαθρομετανάστευσης πρέπει να είναι από τους κεντρικούς μας στόχους», τόνισε μεταξύ άλλων, ο προεδρεύων της Επιτροπής, Γιάννης Τραγάκης.

Παράλληλα βουλευτές και ευρωβουλευτές υπογράμμισαν την ανάγκη να κερδίσει η Ελλάδα το στοίχημα της ευρωπαϊκής Προεδρίας και αντάλλαξαν απόψεις ενόψει της προετοιμασίας για την ανάληψή της από 1ης Ιανουαρίου 2014 από την Ελλάδα.

Όπως επισημάνθηκε, η ελληνική Προεδρία πρέπει να πετύχει, κυρίως για δύο λόγους: Πρώτον για να μπορέσει η Ελλάδα να προωθήσει πολιτικές που θα την βοηθήσουν να αντιμετωπίσει τη δύσκολη οικονομική κατάσταση που αντιμετωπίζει, αλλά και για να δοθεί απάντηση σε φωνές ευρωπαίων αξιωματούχων, έστω και μεμονωμένες, όπως σημειώθηκε, που τάσσονται κατά της ανάληψης της Προεδρίας από την Ελλάδα.

Πάντως σημειώνεται ότι το κόστος για την ελληνική Προεδρία θα είναι κατά πολύ μειωμένο, όπως διαβεβαίωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας, τους έλληνες ευρωβουλευτές, που τον επισκέφθηκαν σήμερα.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εξωτερικών, αντίθετα από τις προηγούμενες ευρωπαϊκές Προεδρίες, συμπεριλαμβανομένης και της τελευταίας από την Κύπρο, οι οποίες στοίχιζαν από 60 - 75 εκατ. ευρώ και είχαν στη διάθεση τους 200- 250 υπαλλήλους, η Ελλάδα θα τα βγάλει πέρα με προϋπολογισμό 50 εκατ. ευρώ και 150 άτομα.

Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος μίλησε για «δύο σεσημασμένους γερμανούς βουλευτές, που αντιδρούν στην ανάληψη της ελληνικής Προεδρίας» και τόνισε ότι η Ελλάδα θα τους διαψεύσει ολοκληρώνοντας με επιτυχία το έργο της.

«Μήπως γνωρίζουν περισσότερα από ό,τι εμείς, οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι ή είναι απλά φληναφήματα ότι δεν χρειαζόμαστε τέτοιου είδους προεδρίες», είχε δηλώσει νωρίτερα, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ρένα Δούρου.

Ο κ. Κουμουτσάκος απάντησε και στο θέμα που έθιξε η κ. Δούρου για τις πρωτοβουλίες της ελληνικής Προεδρίας, σε ό,τι αφορά στην οικονομική ατζέντα σε σχέση με την ΑΟΖ, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων θα υπάρχει στο οικονομικό δόγμα, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ για την θαλάσσια ζώνη.

Πηγή: ΑΜΠΕ

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή