Την άμεση σύγκληση του Σ.Α. του ΟΗΕ για το Ιράκ θα ζητήσει ο Μπους

Τετάρτη, 29 Ιανουαρίου 2003 10:29
A- A A+

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζωρτζ Μπους επιταχύνει το χρονοδιάγραμμα ενδεχόμενης στρατιωτικής επέμβασης εναντίον του Ιράκ ζητώντας τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ εντός μίας εβδομάδας για να παρουσιάσει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το Ιράκ έχει στην κατοχή του όπλα μαζικής καταστροφής.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ζητήσουν από το Συμβούλιο Ασφαλείας να συνεδριάσει στις 5 Φεβρουαρίου για να εξετάσει τα στοιχεία που αποδεικνύουν με ποιόν τρόπο το Ιράκ συνεχίζει να αψηφά ολόκληρο τον κόσμο», δήλωσε ο Τζωρτζ Μπους κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για την κατάσταση της Ενωσης ενώπιον του Κογκρέσου, προσθέτοντας ότι η Ουάσινγκτον έχει επίσης στην κατοχή της στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το ιρακινό καθεστώς διατηρεί σχέσεις με τρομοκράτες, ανάμεσά τους και μέλη του δικτύου της Αλ-Κάϊντα.

«Ο υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ θα παρουσιάσει πληροφορίες και στοιχεία για τα παράνομα προγράμματα εξοπλισμού του Ιράκ, τις προσπάθειές του να κρύψει αυτά τα όπλα από τους επιθεωρητές και τις σχέσεις του με τρομορκατικές οργανώσεις», πρόσθεσε ο Τζωρτζ Μπους υπενθυμίζοντας ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να ηγηθούν ένός συνασπισμού που θα αφοπλίσει δια της στρατιωτικής βίας τον Σαντάμ Χουσεΐν, εάν αρνηθεί να το κάνει με τη θέλησή του».

Ο Αμερικανός πρόεδρος απευθύνθηκε στην εξαιρετικά ευαίσθητη αμερικανική φαντασία ως προς τις τρομοκρατικές επιθέσεις, επικαλέσθηκε τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 και τη σύλληψη και εξουδετέρωση «πολλών στελεχών της Αλ-Κάϊντα», ως αποτέλεσμα της στρατιωτικής επιχείρησης στο Αφγανιστάν.

«Μυστικά και χωρίς να αφήσει ίχνη (ο Σαντάμ Χουσεΐν) θα μπορούσε να δώσει ένα από τα κρυμμένα του όπλα στους τρομοκράτες ή να τους βοηθήσει να αποκτήσουν τέτοια όπλα», είπε ο Τζωρτζ Μπους.

«Φαντασθείτε εκείνους τους 19 αεροπειρατές οπλισμένους με άλλα όπλα και με άλλα σχέδια, αυτή τη φορά εξοπλισμένοι από τον Σαντάμ Χουσεΐν. Ενας κτηνώδης δικτάτορας, έχοντας πίσω του μία ιστορία επιθέσεων χωρίς διακρίσεις, με σχέσεις με την τρομοκρατία, διαθέτοντας μεγάλο απόθεμα πόρων, δεν πρέπει να αφεθεί να κυριαρχεί σε μία ευαίσθητη περιοχή και να απειλεί τις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή